Weather Icon

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία

Ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να συνθλίβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της, οι αξιωματούχοι της κάνουν δηλώσεις εντελώς αποκομμένες από τα γεγονότα. Στις 17 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Çağatay Kılıç είπε ότι «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις κατά των θρησκευτικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους».

Γράφει η Ουζάι Μπουλούτ

«Ο άνθρωπος είναι μια οντότητα με σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις και κοινωνικά δίκτυα», πρόσθεσε. «Εάν δεν επιτρέπεται σε ένα άτομο να ζει με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες αυτού του ατόμου αφαιρούνται».

Στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που φιμώνει, ακόμη και καταστρέφει τις «σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα» όσων διαφωνούν με την κυβέρνηση , όπως ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ή που ανήκουν σε θρησκεία ή εθνική ομάδα που δεν θεωρούνται επαρκώς «Τούρκοι».

Τα βασανιστήρια και η κακοποίηση πολιτών είναι επίσης συστηματικά και συνηθισμένα.
Η Dr Sebnem Korur Fincanci, επικεφαλής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (HRFT), συνελήφθη για τις δηλώσεις της για φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη χώρα. Το ίδρυμα εκδίδει καθημερινές αναφορές για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, όπως βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Οι αναφορές βασίζονται σε αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης καθώς και σε μαρτυρίες ατόμων που ζητούν βοήθεια από την οργάνωση αφού εκτέθηκαν σε βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια κοινότητα που συχνά στοχοποιείται από την κυβέρνηση είναι οι Αλεβίτες, μια ιστορικά καταπιεσμένη θρησκευτική μειονότητα. Ο πληθυσμός των Αλεβί της Τουρκίας υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Αν και ο αλεβισμός είναι μια αυθεντική πίστη με τις δικές του παραδόσεις και φιλοσοφία, η τουρκική κυβέρνηση τους υπολογίζει ως μουσουλμάνους, προκειμένου να τους αφομοιώσει με τη βία και να διαγράψει την κουλτούρα των Αλεβιτών.

Από την ίδρυση της Τουρκίας το 1923, η πίστη των Αλεβιτών και οι τόποι λατρείας της, τα «σπίτια τζεμ»,δεν έχουν επίσημα αναγνωριστεί, γεγονός που καθιστά την κοινότητα των Αλεβιτών θύμα διακρίσεων και επιθετικότητας.

Στις 30 Ιουλίου, για παράδειγμα, δύο τόποι λατρείας των Αλεβιτών και ένα ίδρυμα Αλεβιτών βανδαλιστηκαν στην Άγκυρα.

Οι Αλεβίτες βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των θυμάτων εγκλημάτων μίσους στην έκθεση του 2021 για τα «Εγκλήματα μίσους στην Τουρκία με βάση τη θρησκεία, την πίστη ή την μη πίστη » σύμφωνα με την “Freedom of believe Initiative “της Νορβηγικής Επιτροπής του Ελσίνκι. Η έκθεση αναφέρει μια σειρά περιστατικών εγκλημάτων μίσους, όπως:

Μια οικογένεια Αλεβιτών που ζει στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι οι γείτονές τους επιτέθηκαν και τους ξυλοκόπησαν, φωνάζοντας συνθήματα μίσους όπως «Μακάρι ο Αλλάχ να κάψει όσους ενοχλούνται από τον ήχο του αντάν [ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή]».
Ένας μουσουλμάνος δάσκαλος στην Άγκυρα έβριζε Αλεβίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικών του μαθητών Αλεβή και των γονιών τους, λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας.

Ένας Αλεβίτης ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία αφού δέχθηκε προσβολές από ιμάμη στην πόλη Αμάσεια.Μια οικογένεια Αλεβιτών που ζει στη Σμύρνη είπε ότι εκτέθηκαν σε προσβολές, λεκτική κακοποίηση και απειλές από τους γείτονές τους.
Ένας δάσκαλος γυμνασίου στην πόλη Χατάι δέχθηκε συστηματική πίεση, παρενόχληση και εξαναγκασμό από τον διευθυντή του σχολείου επειδή ήταν αλεβίτης.

Η παρενόχληση κατά των Αλεβιτών έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που Η Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών στη Γερμανία μηνύει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστήριο, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του στην Άγκυρα για «διάκριση και εξευτελισμό εναντίον τους».
Η υπόθεση αφορά μια ομιλία που έκανε ο Ερντογάν στην πόλη Σιίρτ στις 5 Δεκεμβρίου 2021, όπου είπε:

“Μια νέα θρησκεία σχεδόν προβάλλεται ως Αλεβισμός χωρίς τον Αλί, ειδικά στη Γερμανία. Και [η Γερμανία] τους παρέχει σοβαρή οικονομική υποστήριξη. Υπήρχαν 30 εκατομμύρια ευρώ ετήσια οικονομική στήριξη για αυτούς πριν από δύο χρόνια.”
Στις 19 Οκτωβρίου, το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την απόρριψη της υπόθεσης.

Διακρίσεις σε βάρος των Αλεβιτών σημειώνονται και στις φυλακές. Ο Ergin Doğru, πρώην επαρχιακός συμπρόεδρος του τμήματος Dersim του φιλοκουρδικού κόμματος DBP και συνιδρυτής της εφημερίδας Dersim, βρίσκεται φυλακισμένος από το 2016 για φερόμενη «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση». Έχει ζητήσει επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια να συναντηθεί με έναν θρησκευτικό ηγέτη των Αλεβιτών, που ονομάζεται επίσης Dede ή Pir, αλλά τα αιτήματά του απορρίφθηκαν από τις αρχές των φυλακών.

Οι Κούρδοι στην Τουρκία δεν είναι μόνο εκτεθειμένοι σε ρατσισμό και διακρίσεις. δολοφονούνται απλώς επειδή είναι Κούρδοι.
Στις 17 Ιουνίου 2021, ο Deniz Poyraz, ένας 38χρονος μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σκοτώθηκε στο επαρχιακό γραφείο του κόμματος στην πόλη της Σμύρνης. Το γραφείο ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο δολοφόνος, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία, ταυτοποιήθηκε ως Ονούρ Γκέντσερ. Είναι υποστηρικτής του φασιστικού κινήματος της Τουρκίας «Γκρίζοι Λύκοι». Η δίκη του είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η Garibe Gezer, μια γυναίκα Κουρδικής καταγωγής που ήταν πολιτική κρατούμενη που φυλακίστηκε σε απομόνωση στην Τουρκία, σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μήνες βιασμων και βασανιστηρίων. Οι Τούρκοι εισαγγελείς απέρριψαν πρόσφατα την υπόθεση σχετικά με τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Γκεζέρ λόγω ισχυριζόμενης «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων». Αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Jin είχε πρόσβαση σε πλάνα που δείχνουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο Γκεζέρ.

Την ίδια στιγμή, όσοι ζητούν έρευνα σχετικά με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιρακινό Κουρδιστάν —δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και μέλη του κοινοβουλίου— συνελήφθησαν από την αστυνομία και διερευνούνται ποινικά. Στις 4 Νοεμβρίου, η δικηγόρος Aryen Turan συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη υπό τον όρο του δικαστικού ελέγχου, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφού ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία.

Στις 6 Νοεμβρίου, Κούρδοι και άλλοι ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό. Η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος, συλλαμβάνοντας 121 άτομα.

Στις 7 Νοεμβρίου, οι εισαγγελείς ετοίμασαν μια περίληψη της διαδικασίας εναντίον ενός βουλευτή από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Sezgin Tanrıkulu, μετά τις δηλώσεις του σχετικά με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ο βουλευτής είχε πει ότι θα υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του PKK.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν στοχεύει επίσης βίαια τους πραγματικούς και υποτιθέμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1999 και που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Για εικαζόμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στη φυλακή ή βρίσκονται υπό κράτηση από την αστυνομία.

Ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας έχει φτάσει στο ανώτατο όριο 30 ετών. Σύμφωνα με την «Έκθεση των Κέντρων Θεραπείας και Αποκατάστασης 2021» που δημοσιεύτηκε από το HRFT, 984 άτομα πήγαν στο ίδρυμα επειδή βασανίστηκαν ή κακομεταχειρίστηκαν αυτοί ή ένας από τους συγγενείς τους. Από αυτούς, οι 616 δήλωσαν ότι βασανίστηκαν το 2021 και οι 211 δήλωσαν ότι βασανίστηκαν μεταξύ 2016 και 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, βασανίστηκαν είτε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης, στους δρόμους, κατά τη διάρκεια δημοσίων διαδηλώσεων ή στα αρχηγεία της αστυνομίας.

Το να κατηγορούν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη για ρατσισμό, διακρίσεις ή ισλαμοφοβία, ενώ οι τουρκικές αρχές θυματοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες δικούς τους πολίτες, είναι πέρα για πέρα υποκριτικό.

Δεν είναι στην Ευρώπη που Τούρκοι, Κούρδοι και άλλοι Μουσουλμάνοι εκτίθενται σε βασανιστήρια, παραβιάσεις δικαιωμάτων και άλλες παράνομες πράξεις. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αυτή που παραβιάζει και κακομεταχειρίζεται τους πολίτες της, είτε επειδή σκέφτονται διαφορετικά είτε ανήκουν σε μια εθνική ή θρησκευτική ομάδα, την οποία η κυβέρνηση δεν αγαπά.

*Η Ουζάι Μπουλούτ είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος, είναι διακεκριμένη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube