REAL TIME |

Weather Icon

Συμφωνία Βουλγαρίας – Westinghouse, πρώτο βήμα διαφοροποίησης από ρωσικές προμήθειες πυρηνικών καυσίμων

Συμφωνία Βουλγαρίας – Westinghouse, πρώτο βήμα διαφοροποίησης από ρωσικές προμήθειες πυρηνικών καυσίμων

Πυρηνικά καύσιμα από την Westinghouse Electric Sweden το Κοζλοντούι

Ο κρατικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι υπέγραψε σήμερα Πέμπτη συμφωνία με την Westinghouse Electric Sweden για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τη μονάδα 5 ρωσικής κατασκευής ισχύος 1.000 μεγαβάτ, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για διαφοροποίηση από τις ρωσικές προμήθειες.

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται επί του παρόντος σε ρωσικά πυρηνικά καύσιμα και για τις δύο μονάδες στο εργοστάσιο των 2.000 μεγαβάτ στο Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το εργοστάσιο παράγει περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και σήμερα χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα που προμηθεύεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Το Κοζλοντούι επιδιώκει επίσης να υπογράψει συμφωνία με τη γαλλική Framatome, μονάδα της EDF, για τον άλλο αντιδραστήρα της, τη Μονάδα 6.

«Κάναμε επιτέλους ένα βήμα προς τη διαφοροποίηση του πυρηνικού καυσίμου για το εργοστάσιό μας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κοζλοντούι Γκεόργκι Κίρκοφ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε ότι υπήρχε ασάφεια ως προς τις αποστολές πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία, επομένως η νέα 10ετής σύμβαση με τη Westinghouse βοηθά στη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Το νέο καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί από τα μέσα του 2024, είπε, ενώ μέχρι τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σημερινά αποθέματα.

Τον περασμένο μήνα, το κοινοβούλιο προέτρεψε την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πυρηνικών καυσίμων για το εργοστάσιο έως τον Απρίλιο του 2024 και να μετριάσει τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Πυρηνικών της Βουλγαρίας πρέπει ακόμα να αδειοδοτήσει τα καύσιμα της Westinghouse για χρήση στη χώρα.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube