Weather Icon

Σε νεοοθωμανικό σύννεφο ο Ερντογάν: Ο Μπορέλ δεν είναι ισάξιός μου – Στον Καιάδα οι Κούρδοι

Σε νεοοθωμανικό σύννεφο ο Ερντογάν: Ο Μπορέλ δεν είναι ισάξιός μου – Στον Καιάδα οι Κούρδοι

Ο Ερντογάν ταυτίζει Κούρδους και “Πολίτες του Ράιχ” και επιτίθεται στον Μπορέλ: “Δεν είναι ισάξιός μου”

Σε δηλώσεις προχώρησε ως είθισται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής του από το Τουρκμενιστάν, παρουσία διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Αντιδρώντας στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους των PKK και YPG, ο Ερντογάν είπε: “Φυσικά, ήμασταν πάντα υπομονετικοί. Αλλά τώρα η υπομονή έχει τελειώσει”.

Δηλώνοντας ότι έκανε πρόταση στον Πούτιν για τη Συρία, ο Ερντογάν είπε, “Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα ως τριμερές μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ρωσίας. Έτσι, θα ξεκινήσουμε μια σειρά συνομιλιών”. “Πρώτα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών (των τριών χωρών) θα μπορούσαν να συναντηθούν. Μετά τις συναντήσεις τους, εμείς ως ηγέτες μπορεί να συναντηθούμε. Το πρόσφερα στον κ. Πούτιν και έχει θετική άποψη για αυτό”.

“Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσκεψή μας για να συμμετάσχουμε στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν. Με αυτήν την ιστορική σύνοδο κορυφής, ξεκινήσαμε μια νέα, σημαντική και λειτουργική διαδικασία ως τρεις αδελφές χώρες. Προσθέσαμε μια νέα πλατφόρμα στις πλατφόρμες που έχουμε δημιουργήσει προηγουμένως με άλλες περιφερειακές χώρες. Συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες περιφερειακής ευημερίας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ειρήνης μέσω αυτών των συμπληρωματικών μηχανισμών. Στη Σύνοδο Κορυφής λάβαμε αποφάσεις σχετικά με αυτά τα βήματα. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εντοπίσει τομείς συνεργασίας για την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις μεταφορές. Ειδικότερα, το αέριο του Τουρκμενιστάν προς την Τουρκία μέσω της Κασπίας Θάλασσας”, είπε ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας ότι “με την ευκαιρία αυτή, υπογράφηκαν 5 συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών που θα ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου, των τελωνείων, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού”.

Εν συνεχεία ο Ερντογάν αποκάλυψε τον στόχο του να εμφανιστεί η Τουρκία ως ενδιάμεσος στη μεταφορά αερίου από το Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη στη θέση της Ρωσίας: “Φυσικά, οι σχέσεις του κ. Πούτιν με το Τουρκμενιστάν ήταν σε πολύ προχωρημένη θέση. Επωφελήθηκε επίσης από το αέριο του Τουρκμενιστάν. Φυσικά, τώρα έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Σε αυτή τη νέα διαδικασία, ο Πούτιν δεν αισθάνεται άνετα να πουλάει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, το Τουρκμενιστάν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά όταν εξετάζουμε αν το Τουρκμενιστάν έχει την ευκαιρία να πουλήσει απευθείας αυτό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη ή όχι, φυσικά, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός κόμβος όσον αφορά την πώληση φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη.”

Στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον του Ζοζέπ Μπορέλ τον οποίο αποπειράθηκε να μειώσει αναφορικά με τις δηλώσεις της Ευρώπης για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία: “Δεν θεωρώ τον Μπορέλ ισάξιο συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ Μπέη [Τσαβούσογλου]. Η εξήγησή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να διορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη εξήγηση. Πώς μπορείτε να σηκωθείτε και να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Η Τουρκία. “Ευχαριστώ” για αυτό; Οχι. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευχαριστούν, αλλά εσείς σηκώνεστε και κάνετε μια τέτοια δήλωση. Επιπλέον, τώρα το θέμα των λιπασμάτων και της αμμωνίας θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη σχετικά με τη Ρωσία.”

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να ταυτίσει την οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ” που ήθελαν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος διαλύοντας τη Γερμανία, με το ΡΚΚ, λέγοντας πως: “Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε δει την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία. Για δεκαετίες, υποστηρίζαμε πάντα ότι η Γερμανία πρέπει να συμπάσχει με την Τουρκία. Τελευταία όμως για κάποιο λόγο άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο καταφύγιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη είναι η Γερμανία. Πού είναι το PKK/YPG/PYD αυτή τη στιγμή; Εκεί. Πού είναι το FETO; Εκεί.”

Στο τέλος έγινε η εξής στιχομυθία με δημοσιογράφο:

“- Είπατε, “Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος πρόεδρος για την επόμενη θητεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψω την πολιτική.” Τι θα κάνετε όταν δεν εγκαταλείψετε την πολιτική;
– Είμαι από το AKP. Θα φύγω από αυτό το κόμμα; Εγώ δημιούργησα αυτό το κόμμα. Είναι δυνατόν να αφήσω αυτούς τους φίλους μόνους;”

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube