Ποντιακό Ζήτημα , Τουρκία 19 Δεκεμβρίου 2022

Προσφορά για το βιβλίο προς τιμήν του”Κοτζά Αναστάς”!

Προσφορά για το βιβλίο προς τιμήν του”Κοτζά Αναστάς”!

Το 2018 εκδόθηκε, από τον Ιστορικό Ποντιακό Σύλλογο Νεοκαισάρειας Πιερίας, “Κοτζά Αναστάς” η μονογραφία του Θωμά Αλεξιάδη «Ο Πολέμαρχος Αναστάσιος Παπαδόπουλος (1892-1922) και το αντάρτικο του Πόντου».

Το έργο αναφέρεται στον οπλαρχηγό Αναστάσιο Παπαδόπουλο γνωστό και με το ψευδώνυμο Κοτζά Αναστάς.

Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος για τους Έλληνες της Ερμπαα ήταν το σύμβολο της αντίστασης και της σωτηρίας, καθώς έφραξε το δρόμο προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Πρώτιστο μέλημά του ήταν η διάσωση των γυναικόπαιδων και των αμάχων. Πάνω από 12.000 γυναικόπαιδα κατέφυγαν στην οροσειρά Τοπτσάμ, υπό την προστασία των ανταρτών.

Ο θρυλικός καπετάνιος δολοφονήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1922 από Τσέτες, στο χωριό Εζενούς ποτίζοντας με το αίμα του τη γη που υπερασπίστηκε με την ψυχή και το όπλο του, ως ένας πραγματικός γιος του Διγενή Ακρίτα. Ήταν ο τελευταίος ακρίτας του Πόντου.
Αν διασώθηκε ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Ερμπαα, της Νεοκαισάρειας και της Τοκάτης, αυτό οφείλεται στην ένοπλη αντίσταση των ανταρτών του Κοτζά Αναστάς.

Με το βιβλίο αυτό ο Σύλλογος που φέρει το όνομα του, αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του.

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε κάθε ενδιαφερόμενο με την ιδιαίτερη τιμή των 10 ευρώ (από 15) συν τα ταχυδρομικά έξοδα

Το σύνολο των εσόδων του Συλλόγου από κάθε πηγή θα διατεθεί για την ανέγερση μνημείου με την προτομή του ήρωα Κοτζά Αναστάς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube