Την σταδική απόσυρση των οδοφραγμάτων που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ανακοίνωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς. Συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές διώξεις.

Όπως έγινε γνωστό, οι Σέρβοι του Κοσόβου, που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Προηγήθηκε συνάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου στη σερβική πόλη Ράσκα.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι έθετε τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΜΠΕ