Weather Icon
Τουρκία 12 Δεκεμβρίου 2022

Πολιτικοί από τη Ροδόπη συναντούν στην Άγκυρα όσους… απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο

Πολιτικοί από τη Ροδόπη συναντούν στην Άγκυρα όσους… απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο

Ποιός ο σκοπός επίσκεψης του δημάρχου Αρριανών Αμέτ Ριτβάν και του αντιπεριφερειάρχη Ταρκάν Μουλταζά στην Τουρκία; Μαζί τους οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης

Καταδικάζει τη στάση και τον «κατάλογο» Τσαβούσογλου το ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη

Την ίδια ώρα σε «αλυτρωτικό» σύλλογο με φόντο τη σημαία της «ανεξάρτητης Θράκης» φωτογραφίζεται ο Ερδέμ Χουσεΐν

Γράφει ο Διονύσης Βοργιάς

Τί και αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα απειλούσε ευθέως την Ελλάδα για πόλεμο, προειδοποιώντας πως «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», επαναδιατυπώνοντας την πολεμική ρητορική που πάγια αναπτύσσει κατά της χώρας μας. Τι και αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει με κάθε ευκαιρία μία σειρά από αβάσιμες καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας. Τίποτα από αυτά δεν πτοεί συγκεκριμένους Ροδοπίτες πολιτικούς -που τυγχάνουν της στήριξης του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής- γι’ αυτό τον επισκέφτηκαν στην Άγκυρα, στο περιθώριο παρουσίας τους σε τουλάχιστον τρεις πόλεις της Τουρκίας (Άγκυρα, Προύσα, Ικόνιο).

Μία μέρα αργότερα συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αρμόδιο για τα κατεχόμενα της Κύπρου, έναν ακόμη πολιτικό που έχει εξαπολύσει δημόσια απειλές κατά της Ελλάδας. «Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που λέμε ή υπάρχει και η προϊστορία όπως στις αρχές του 20ου αιώνα και στην Κύπρο» είχε δηλώσει πρόσφατα στη Μιλέτ, ζητώντας αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αρριανών Ερδέμ Χουσεΐν με φόντο σημαία της Τουρκίας και της «Ανεξάρτητης Θράκης»

Στην «αποστολή» των πολιτών περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα, η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία παίρνουν το μέρος της Τουρκίας, αλλά παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Αρριανών Αχμέτ Ριτβάν, Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν κι ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Περιφέρειας ΑΜΘ Ταρκάν Μουλταζά. Οι παραπάνω αποτελούν μέλη της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής “Τουρκικής” Μειονότητας Δυτικής Θράκης». Από πλευράς των συμμετεχόντων στην επίσκεψη, έγινε προσπάθεια… διαφήμισης της παρουσίας τους στην Άγκυρα, σε μία εποχή τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ψευδής λίστα Τσαβούσογλου κι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Πάγια στην τακτική του ανατολίτικου παζαριού στην εξωτερική της πολιτική, η Άγκυρα απλώνει την ατζέντα διεκδικήσεων επί παντός επιστητού. Εν προκειμένω, μετά νησιά, ορέγεται να βάλει «χέρι» στη μειονότητα -σε μία διόλου τυχαία χρονική συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά-, γι’ αυτό ο Μεβλούτ Ταβούσογλου μετά την επίσκεψη που δέχθηκε από τη Θράκη, δημοσίευσε στα social media μία λίστα με δήθεν παραβάσεις του ελληνικού κράτους προς τη μειονότητα, καθώς επίσης ανυπόστατες καταγγελίες περί δυσμενούς μεταχείρισης πολιτών λόγω θρησκείας. Οι «παραβάσεις» αυτές -που κατέγραψε μάλιστα σε τουρκικά και αγγλικά για προφανείς λόγους- δεν προκύπτουν από καμία επίσημη συνθήκη και σε αυτές απάντησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η λίστα τιτλοφορείται «μερικές πρακτικές διακρίσεων της Ελλάδας ενάντια στην “Τουρκική” Μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και συνοδεύεται από φωτογραφία της Κομοτηνής με φόντο το Ρολόι και το Γενί Τζαμί. Καταγράφει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την “Τουρκική” Μειονότητα Δυτικής Θράκης ως εθνική μειονότητα. Η Ελλάδα αποτρέπει τα μέλη της Μειονότητας από το να χρησιμοποιούν τη λέξη “Τούρκος”/”Τουρκικό” στα ονόματα σχολείων, ιδρυμάτων, φορέων και οργανώσεων. Η Ελλάδα παραβιάζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της “Τουρκικής” Μειονότητας. Ο νέος ελληνικός Νόμος για τις Μουφτείες έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης και στερεί από την “Τουρκική” Μειονότητα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα […]. Η Ελλάδα κάνει διακρίσεις εις βάρος της “Τουρκικής” Μειονότητας τοποθετώντας υπερβολικούς οικονομικούς κανονισμούς και αυθαίρετη φορολόγηση […]».

Η ανάρτηση του δημάρχου Αρριανών με την οποία… διαφήμισε την επίσκεψή του στον Τούρκο ΥΠΕΞ

Η ελληνική πολιτεία έχει βάσιμα επιχειρήματα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και της πραγματικότητας στη Θράκη, προκειμένου να αντικρούσει τις παραπάνω θέσεις του κου Τσαβούσογλου.

Αυτό έπραξε με αναλυτική του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αντιπαραβάλλονται στοιχεία για τη σχεδόν αφανισμένη ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση: «Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Από τη χθεσινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης

Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.

Είναι απορίας άξιον πως επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, “για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης”.

Η δήλωση μιλάει από μόνη της. Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής. Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».

Ξεχωριστή «περιοδεία» Ερδέμ Χουσεΐν
Στην Τουρκία, αλλά σε ξεχωριστή επίσκεψη, βρίσκεται εν τω μεταξύ κι ο υποψήφιος δήμαρχος Αρριανών Ερδέμ Χουσεΐν. Στις προηγούμενες εκλογές ο νεαρός πολιτικός δεν φάνηκε να στηρίζεται τόσο στο μηχανισμό της Άγκυρας στην περιοχή, ωστόσο πλέον φαίνεται πως κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται κι η περιοδεία του στην Τουρκία, όπου αυτές τις ημέρες ανέπτυξε επαφές με «αλυτρωτικό» σύλλογο με φόντο σημαίες της «Ανεξάρτητης Θράκης».

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube