Ωστόσο, ο Dmytro Kuleba δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί μόνο εάν η χώρα αντιμετωπίσει πρώτα ένα δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Ο Kuleba δήλωσε επίσης ότι είναι “απολύτως ικανοποιημένος” με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Volodymyr Zelenskiy στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει ένα ειδικό σχέδιο για να είναι έτοιμο το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο μπορεί να καταρρίψει εχθρικούς πυραύλους, να τεθεί σε λειτουργία στη χώρα σε λιγότερο από έξι μήνες. Συνήθως, η εκπαίδευση διαρκεί έως και έναν χρόνο.

Ο Κουλέμπα δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. “Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο”, είπε. “Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα ήθελε να διοργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής έως τα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Ο Γκουτέρες ως διαμεσολαβητής

“Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, διότι δεν πρόκειται για χάρη προς μια συγκεκριμένη χώρα”, είπε.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Zelenskiy δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σύνοδο κορυφής για την εφαρμογή της ουκρανικής ειρηνευτικής φόρμουλας το 2023.

Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο, ο Zelenskiy παρουσίασε μια ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων που περιλάμβανε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, ένα δικαστήριο για τους υπεύθυνους της επίθεσης και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Σχετικά με τον ρόλο του Γκουτέρες, ο Κουλέμπα δήλωσε: “Ο Γκουτέρες θα είναι ο κύριος που θα αναλάβει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της συνόδου: “Έχει αποδείξει ότι είναι ένας αποτελεσματικός διαμεσολαβητής και ένας αποτελεσματικός διαπραγματευτής και, το σημαντικότερο, ως άνθρωπος αρχών και ακεραιότητας. Επομένως, θα καλωσορίζαμε την ενεργό συμμετοχή του”.

Υποβάθμισε και πάλι τα σχόλια των ρωσικών αρχών ότι είναι έτοιμες για συνομιλίες. “Λένε τακτικά ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν είναι αλήθεια, διότι όλα όσα κάνουν στο πεδίο της μάχης αποδεικνύουν το αντίθετο”, είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian