REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 9 Δεκεμβρίου 2022

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διχάζει ΗΠΑ – Ε.Ε.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διχάζει ΗΠΑ – Ε.Ε.

Διατλαντικές γκρίνιες: Καμία πλευρά δεν μπορεί να τα έχει όλα

Της Rosa Balfour

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ περνούν περίοδο έντασης όπου οι παλιές έριδες έρχονται στο προσκήνιο.

Τρία είναι τα κύρια σημεία της διαμάχης: πού πηγαίνει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι αντιλήψεις για τον οικονομικό εθνικισμό και πώς να αντιμετωπίσουμε την Κίνα. Όλα αυτά είναι παλιά θέματα με νέο περιτύλιγμα που χτυπούν στην καρδιά της διατλαντικής σχέσης.

Η διπλωματία μπορεί να δημιουργήσει λύσεις, και η κρατική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ενόψει του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας της επόμενης εβδομάδας , αλλά καμία πλευρά δεν μπορεί να τα έχει όλα στα τρία διασυνδεδεμένα μέτωπα. Όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ ασφάλειας και οικονομίας, οι λογικές που καθοδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ βρίσκονται σε αντίθεση.

Οι Αμερικανοί άρχισαν να αμφιταλαντεύονται πρώτοι απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα – από το να αποτραπεί μια πυρηνική κλιμάκωση, ή το να επιστρέψουμε στο κύριο μέλημα της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι η άνοδος της Κίνας ή μέχρι το ότι δεν θεωρείται πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών – οι συζητήσεις στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον άρχισαν να επικεντρώνονται στο πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι για αυτό. Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο ηθικό για τον μακρύ, κρύο χειμώνα εκεί. Οι Δυτικοευρωπαίοι υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών χωρίς τις αναμενόμενες δημόσιες ανατροπές – προς το παρόν.

Η στρατηγική εν καιρώ πολέμου σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον, αλλά η όλη απάντηση ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα του διατλαντικού συντονισμού. Οι Ευρωπαίοι τηρούν την αρχή του “τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία” και η εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον την εγκαταλείπει προκαλεί ανησυχία. Η ευρωπαϊκή ενότητα αποδεικνύεται ότι είναι κάτι περισσότερο από λεπτή, αλλά όχι αρκούντος στεγανή. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διστάσουν, η ΕΕ ενδέχεται να μην κάνει το βήμα.

Κάτω από την ευρωπαϊκή ενότητα κρύβονται διαφορετικές αντιλήψεις που εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ξεκάθαρης ευρωπαϊκής ηγεσίας. Οι γαλλογερμανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι πολωνο-γερμανικές σχέσεις επιδεινώνονται.

Ενώ η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής δραστηριοποιούνται στο να διαμορφώσουν την απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο, δεν υφίσταται “βορειοανατολική βαρυτική μετατόπιση” που έχουν ανακοινώσει ορισμένοι. Η ηγεσία στην Ευρώπη ακολουθεί πιο περίπλοκα πρότυπα. Η απουσία συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας εμποδίζει επίσης τον υφιστάμενο συντονισμό για την Ουκρανία να αναβαθμιστεί σε υψηλότερο ρόλο.

Τέλος, οι φόβοι των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο ρεβιζιονισμός του Πούτιν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και οι ακούραστες επιθέσεις στις υποδομές θα μπορούσαν να έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες εκτός από μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Εκτός από το τετριμμένο επιχείρημα σχετικά με το ποιος ξοδεύει τα περισσότερα (οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν σε απόλυτους αριθμούς), για την Ευρώπη το οικονομικό, το ενεργειακό και το ανθρωπιστικό κόστος έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δεύτερο καλάθι διατλαντικών εντάσεων σχετίζεται με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Ενώ θα μπορούσε να βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον χάρτη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιτέλους, η βιομηχανική στρατηγική επικεντρώνεται στην επιδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει παράπλευρη απώλεια καθώς οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ προσελκύουν επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη.

Οι ειδησεογραφικές αναφορές αποκαλύπτουν την οργή που κατακλύζει τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι “κέρδισε” από τον πόλεμο στην Ουκρανία – μια σοβαρή κατηγορία που εκφράζει τον ριζωμένο βαθιά σκεπτικισμό του κοινού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, βλέπουν τις “κερδοφόρες” παραδόσεις LNG ως χρήσιμες για τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μια “εξωτερική πολιτική για τις μεσαίες τάξεις” αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ερωτήματα για το αν είναι παραθυράκι για τον οικονομικό εθνικισμό του είδους Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Τιερί Μπρετόν, Επίτροπο της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, ο “προστατευτισμός” των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια “υπαρξιακή πρόκληση” για την οικονομία της ΕΕ την ώρα που η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την αποβιομηχάνιση.

Η απάντηση των ΗΠΑ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εισαγάγει παρόμοιες εθνικές επιδοτήσεις – “Αγοράστε ευρωπαϊκά” – αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, δημιουργεί φόβους για εμπορικούς πολέμους και παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν συχνά καταφέρει να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές διαμάχες, αλλά υπάρχουν αντιφατικές παγίδες στην ιδέα ότι οι σύμμαχοι συνεργάζονται για την ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την οικονομία.

Το τρίτο πεδίο εντάσεων είναι η Κίνα. Σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις προτιμήσεις των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τις σχέσεις τους με το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και επενδυτικού ελέγχου. Αλλά οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το εμπόριο με την Κίνα.

Το Zeitenwende της Γερμανίας [σ.σ. η εμβληματική ομιλία του Όλαφ Σολτς που αποκάλυψε την ιστορική μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής στους τομείς εξωτερικών και ασφάλειας] υπονοεί μια βαθιά ανατροπή στη σκέψη για τη Ρωσία. Είναι εντυπωσιακό ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν για αυτές τις εξαρτήσεις δεν επεκτείνονται στις σχέσεις με την Κίνα. Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία συμφώνησε σε κινεζικές επενδύσεις υποδομής στη χώρα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρά την πολλή δημόσια κριτική, επισκέφθηκε το Πεκίνο με αντιπροσωπεία στελεχών επιχειρήσεων και χωρίς κανέναν Ευρωπαίο συνάδελφο.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Κίνα, παρά την καταστολή των διαδηλώσεων εκεί.

Η μείωση των δεσμών της Ευρώπης με την Κίνα σε μερκαντιλισμό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Για τα ευρωπαϊκά κράτη, ο αναδυόμενος διχασμός της παγκόσμιας πολιτικής θεωρείται δυσμενής ακόμη και αν η ΕΕ δεν έχει βρει τη θέση της σε έναν πολυπολικό κόσμο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες, όπως οι κανόνες στον κυβερνοχώρο, και άλλες όπου η ΕΕ δεν θέλει να πιεστεί από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, όπως στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το επιχείρημα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τα έχουν όλα – την πολυτέλεια των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ, ένα υγιές διατλαντικό περιβάλλον και την ελευθερία να συναλλάσσονται με τους αντιπάλους των ΗΠΑ – έχει αμφίδρομη κατεύθυνση.

Οι Ευρωπαίοι, επίσης, μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να τα έχει όλα: ένας Ευρωπαίος σύμμαχος που φροντίζει τη δική της ασφάλεια, εξαρτάται οικονομικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευθυγραμμίζεται με τον ανταγωνισμό της μεγάλης δύναμης.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube