REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 1 Δεκεμβρίου 2022

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, πρώην Γ. Πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, πιστοποιεί τη συνεργασία Ερντογάν-ISIS

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, πρώην Γ. Πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, πιστοποιεί τη συνεργασία Ερντογάν-ISIS

Πρώην διπλωμάτης και υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας μιλά ανοιχτά για σχέσεις Ερντογάν – ISIS

Ένας πρώην διπλωμάτης που κρατήθηκε όμηρος από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για 101 ημέρες το 2014 και πρόσφατα δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους κατηγόρησε ανοιχτά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για συνεργασία με την τρομοκρατική ομάδα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα το T24 και τον αρθρογράφο του Τζαντάν Γιλντίζ.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, πρώην γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, πιάστηκε όμηρος από την τρομοκρατική οργάνωση μαζί με 48 μέλη του προσωπικού και εξαρτώμενα άτομα στο προξενείο μετά την επιδρομή στις 11 Ιουνίου 2014. Όλοι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο Γιλμάζ, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2015, εκδιώχθηκε από το CHP το 2018 και ίδρυσε το Κόμμα Καινοτομίας (Yenilik Partisi, YP), του οποίου προεδρεύει σήμερα.

Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του κόμματός του το Σαββατοκύριακο ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2023, λέγοντας ότι θέλει “να πολεμήσει, να ξεκαθαρίσει τους παλιούς λογαριασμούς και να αλλάξει εντελώς το σύστημα που δημιούργησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

“Είχα αντισταθεί [ως όμηρος] για 101 ημέρες… Αλλά η χαμηλή ζωή εδώ, οι ανέντιμοι [πολιτικοί], μας πάτησαν. Συνεργάστηκαν με το ISIS για να πάρουν χρήματα και πετρέλαιο στη Συρία, μας ξεπούλησαν. Η υπόθεση του ISIS θα συντρίψει το ΑΚΡ”, ανέφερε ο Γιλμάζ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γιλντίζ κατά τη διάρκεια του πρώτου έκτακτου συνεδρίου του κόμματός του που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι είχε κάνει κρυφά 550 τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια αυτών των 101 ημερών, αλλά δεν μπορούσε να πείσει Τούρκους αξιωματούχους να βάλουν τα τουρκικά στρατεύματα να πολεμήσουν τους μαχητές του ISIS που τους κρατούσαν ομήρους και ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας αποσύρθηκαν επίσης από το έδαφος πριν από την επιδρομή του ISIS. Είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούμ Σινιρλίογλου.

Ο Γιλντίζ είπε ότι τέτοιοι “καταπληκτικοί ισχυρισμοί” πρέπει να διερευνηθούν παρά το πέρασμα του χρόνου και ότι η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Γιλμάζ του είπε για έναν αξιωματικό ειδικών επιχειρήσεων που αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά AY, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο προξενείο λίγες μέρες πριν από την επιδρομή του ISIS και ο οποίος φέρεται να βοήθησε τους μαχητές να πάρουν ομήρους 49 άτομα.

Όταν ρωτήθηκε για τις 550 τηλεφωνικές κλήσεις, ο Γιλμάζ είπε ότι είχε δύο κινητά τηλέφωνα και παρέδωσε μόνο το ένα από αυτά, κρύβοντας το άλλο για να μπορεί να επικοινωνεί κρυφά με την κυβέρνηση. “Αφού τηλεφώνησα, το ISIS πραγματοποίησε αμέσως έρευνα. [Σκεφτόμουν], “Πώς μπορούσαν να ξέρουν ότι μιλούσα [στο τηλέφωνο];” Αποδεικνύεται ότι ενημερώθηκαν από την Άγκυρα”, είπε ο Γιλμάζ στον Γιλντίζ.

Είπε επίσης ότι έδωσε τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των μελών του ISIS σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων, λέγοντάς τους να βομβαρδίσουν αυτήν την τοποθεσία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Γιλμάζ εξήγησε τι συνέβη αφού αφέθηκαν ελεύθεροι. “Όταν φέραμε τους ανθρώπους του [προξενείου] μας στα σύνορα, κανείς δεν το γνώριζε. Είπαν ότι [ήταν το αποτέλεσμα] μιας “εγχώριας επιχείρησης” στις εφημερίδες την επόμενη μέρα… Εγώ ήμουν αυτός που έφερε τον κόσμο στα σύνορα. Κανείς δεν ήρθε για εμάς για εννιά ώρες”.

Ο Γιλμάζ είπε ότι ήθελε να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν τετ-α-τετ για την επιδρομή του 2014, συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube