Weather Icon

Κούρδοι πολιτικοί: Το AKP επενδύει στην πολεμική πολιτική κατά των Κούρδων για τις εκλογές του 2023

Κούρδοι πολιτικοί: Το AKP επενδύει στην πολεμική πολιτική κατά των Κούρδων για τις εκλογές του 2023

Η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Περβίν Μπουλντάν και ο συμπρόεδρος του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), Μπερντέν Οζτούρκ, καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των Κούρδων και κάλεσαν τη Γαλλία να ξεκινήσει λεπτομερή έρευνα για την επίθεση στο Παρίσι της Παρασκευής.

Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία υποστήριξαν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εφαρμόζει πολεμικές πολιτικές, ρατσισμό και εχθρότητα κατά των Κούρδων, επενδύοντας με αυτόν τον τρόπο πολιτικά για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2023.

Η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Περβίν Μπουλντάν, και ο συμπρόεδρος του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), Μπερντέν Οζτούρκ, μίλησαν στη συγκέντρωση «Κάλεσμα για Δικαιοσύνη» που διοργάνωσε το HDP στην πόλη των Αδάνων της Τουρκίας.

«Αν η Γαλλία είχε ερευνήσει διεξοδικά τη σφαγή κατά τριών Κουρδισσών στο Παρίσι πριν από δέκα χρόνια, η επίθεση στο Παρίσι δεν θα είχε συμβεί», δήλωσε ο Οζτούρκ.

Επεσήμανε επίσης την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των τουρκικών αρχών και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που απέτυχε το 2015 και είπε ότι το AKP είχε αρχίσει να διαπράττει βία κατά των Κούρδων από τότε. Ο Οζτούρκ υποστήριξε ότι η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ιδρυτή και ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποτελεί μία άλλη έκφραση αυτής της ίδιας βίας.

«Η απομόνωση και η πολεμική πολιτική της κυβέρνησης συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε φορά που η απομόνωση οξύνεται, το τουρκικό κράτος ξεκινάει να αντιμετωπίζει τους Κούρδους ως εχθρό και στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Οζτούρκ.

Μετά την ομιλία του Οζτούρκ, η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν καταδίκασε και αυτή με τη σειρά της τη χθεσινή επίθεση και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να ξεκινήσουν μια πραγματική έρευνα για την επίθεση.

«Το κυβερνών κόμμα τρέφεται με τη φτώχεια εδώ και είκοσι χρόνια, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την παρανομία, την αδικία και τη βία», δήλωσε η Μπουλντάν. «Προσπαθούν να βρουν μια μέθοδο παραμονής στην εξουσία και να κερδίσουν τις εκλογές επιτιθέμενοι στο HDP, στους Κούρδους και στις γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα, το οποίο είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές, ενστερνίζεται την παρανομία και την αδικία και ως HDP είμαστε ενάντια σε αυτήν την πολιτική».

Η Μπουλντάν αναφέρθηκε επίσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2015 που απέτυχαν και είπε ότι το κυβερνών AKP επέλεξε τον δρόμο του πολέμου με τους Κούρδους.

«Βουλευτές οδηγήθηκαν στις φυλακές, διορίστηκαν διαχειριστές αντί δημάρχων σε δήμους με κουρδικούς πληθυσμούς και επιβλήθηκε αυστηρή απομόνωση στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν», είπε η Μπουλντάν.

Το φιλοκουρδικό κόμμα DBP ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πολλά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου του κόμματος, Κεσκίν Μπαγιντίρ, συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά του γραφεία στην Άγκυρα.

 

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube