Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 30 Δεκεμβρίου 2022

Η Κίνα «βρυχάται» στην πίσω αυλή των ΗΠΑ – Το αεροπλανοφόρο Liaoning κοντά στην αμερικανική βάση του Γκουάμ

Η Κίνα «βρυχάται» στην πίσω αυλή των ΗΠΑ – Το αεροπλανοφόρο Liaoning κοντά στην αμερικανική βάση του Γκουάμ

H χρονική στιγμή του τελευταίου ταξιδιού του Liaoning κοντά στο Γκουάμ είναι σημαντική

Σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη, η ομάδα αεροπλανοφόρων Liaoning του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) εντοπίστηκε πρόσφατα να πλέει κοντά στο Γκουάμ, ένα σημαντικό στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το αεροπλανοφόρο Liaoning του Ναυτικού PLA διέσχισε το στενό Miyako και εισήλθε στον δυτικό Ειρηνικό για εκπαίδευση ρουτίνας με έναν αριθμό ρεκόρ βαρέων αντιτορπιλικών Type 055 που υπηρετούσαν ως συνοδεία του.
Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει αρκετές ασκήσεις σε μια μαζική επίδειξη δύναμης μακριά από τις ακτές του, όπως μεταδίδει το Eurasian Times.
Το Γκουάμ είναι μία πολύ σημαντική αμερικανική βάση στον Ειρηνικό και θα λειτουργήσει ως ορμητήριο σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Εκεί βρίσκονται οι βάσεις της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που φιλοξενούν στρατηγικά βομβαρδιστικά και υποβρύχια με πυρηνική ισχύ.
Η Κίνα θεωρεί το νησί Γκουάμ ως κομβικό σημείο της δεύτερης νησιωτικής αλυσίδας.
Το 2019, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια κινεζική ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Liaoning έπλευσε κοντά στο Γκουάμ καθ’ οδόν για τη διεξαγωγή ελιγμών στο στενό της Ταϊβάν και στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ωστόσο, η χρονική στιγμή του τελευταίου ταξιδιού του Liaoning κοντά στο Γκουάμ είναι σημαντική για διάφορους λόγους.

Ποιο μήνυμα στέλνει η Κίνα για την Ταϊβάν

Είναι ενδιαφέρον ότι ο απόπλους του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning κοντά στο Γκουάμ στις 25 Δεκεμβρίου συνέπεσε με τις διακλαδικές κοινές περιπολίες συναγερμού μάχης και τις κοινές ασκήσεις πυρόσβεσης της PLA γύρω από την Ταϊβάν.
Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξήχθησαν σε αντίποινα για την υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden του νόμου για την έγκριση της εθνικής άμυνας για το οικονομικό έτος 2023, που επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να χρηματοδοτεί όπλα για την Ταϊπέι.
Τα μηνύματα εδώ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως πολιτικά, με την Κίνα να λέει στον αρχητικό εχθρό της ότι η PLA ήταν έτοιμη για “τιμωρία για τιμωρία”, απειλώντας το Γκουάμ εάν οι ΗΠΑ συνέχιζαν να βοηθούν τον στρατό της Ταϊβάν.
Αυτό έγινε αντιληπτό με τα σχόλια γνωστών Κινέζων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
Για παράδειγμα, ο εμπειρογνώμονας και παρατηρητής της PLA Song Zhongping δήλωσε στην εφημερίδα Global Times ότι οι ασκήσεις της Λιαονίνγκ στον δυτικό Ειρηνικό είχαν σίγουρα έναν τακτικό σκοπό, καθώς κατέδειξαν τη βελτιωμένη ικανότητά της για την κατάκτηση αεροπορικής υπεροχής και τη διατήρηση του ελέγχου της θάλασσας μακριά από την πατρίδα.
Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα δεν θα επιτεθεί ποτέ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Γκουάμ, εάν ο αμερικανικός στρατός δεν εισβάλει στην Κίνα ή δεν αναμειχθεί στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η κατοχή μιας τέτοιας ικανότητας χρησιμεύει ως αποτροπή έναντι μελλοντικών αμερικανικών προκλήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι ΗΠΑ υποστήριζαν στρατιωτικά την Ταϊβάν, το Γκουάμ θα μπορούσε να γίνει καθιστός στόχος για την PLA.
Η Κίνα δεν έχει κάνει κανένα κόκκαλο για την πρόθεσή της να επιτεθεί στην αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ, αν παραστεί ανάγκη.

Το Γκουάμ παραμένει υπό απειλή

Εκτός από την ομάδα μάχης αεροπλανοφόρων Liaoning, κινεζικά βομβαρδιστικά H-6J/K εισήλθαν επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έφτασαν στο νησί Οκιντάτιο, περίπου 1600 χιλιόμετρα από το νησί Γκουάμ.
Όπως είχε παρατηρήσει προηγουμένως η Eurasian Times, η Andersen AFB μπορεί γρήγορα να δεχθεί επίθεση από τους πυραύλους CJ-20 Air-Launched Cruise Missiles (ALCM) εμβέλειας 2000 χιλιομέτρων και τον πύραυλο YJ-12 κατά πλοίων, ο οποίος είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί.
Η αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ των ΗΠΑ μπορεί να φιλοξενήσει στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1, B-2 και B-52, όλα εξοπλισμένα για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, το αεροπορικό συγκρότημα Andersen είναι η μόνη αμερικανική βάση στον δυτικό Ειρηνικό που είναι εξοπλισμένη για να φιλοξενεί βαριά βομβαρδιστικά για παρατεταμένη περίοδο και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του νησιού.
Όχι μόνο βομβαρδιστικά, αλλά ακόμη και υποβρύχια μπορούν να ξεκινήσουν με ασφάλεια επιχειρήσεις από το Γκουάμ. Μπορούν να βουτήξουν γρήγορα στα βάθη του ωκεανού καθώς φεύγουν από τον σταθμό του Ναυτικού του Γκουάμ για να μην γίνουν αντιληπτά.
Αυτό καθιστά το Γκουάμ έναν πολύ έγκυρο στόχο για την PLA σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει ένα προπαγανδιστικό βίντεο το 2020 που απεικονίζει μια προσομοίωση επίθεσης στο Γκουάμ, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να αποκρύψει την πρόθεσή της.
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για επίθεση στο Γκουάμ για τη διατήρηση της Ταϊβάν σε περίπτωση σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά.

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επίσης αναγνωρίσει ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας, όπως ο DF-26, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα στρατιωτικά της μέσα στο Γκουάμ.
Τον Αύγουστο του 2017, η PLA φέρεται να πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων DF-26 σε μια προσομοίωση επίθεσης σε μια μπαταρία THAAD, υποδηλώνοντας ότι σκόπευε να εξαπολύσει πυραυλικό μπαράζ και να πραγματοποιήσει μια επίθεση με “κλωτσιά στην πόρτα” για να αχρηστεύσει την αεράμυνα των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση της άμυνας του Γκουάμ για να το προστατεύσουν από πιθανές κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Jon Hill, περιέγραψε λεπτομερώς την πρόοδο προς την κατεύθυνση της αναβαθμισμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας στο στρατηγικό νησί Γκουάμ. Ο στρατός και το ναυτικό των ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους για το έργο αυτό με την Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA).
Νέες δυνατότητες αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας παρέχονται στο νησί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αποθάρρυνσης της Κίνας σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Υψηλόβαθμοι έχουν συζητήσει την ανάγκη το Γκουάμ να διαθέτει τουλάχιστον κάποιες περισσότερες άμυνες μέχρι το 2026. Μπορείτε να διαβάσετε μια λεπτομερή κάλυψη των EurAsian Times σχετικά με αυτό εδώ.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται η Ταϊβάν για να προστατευτεί από μια κινεζική εισβολή. Αφού η Κίνα επέκρινε τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση πωλήσεων όπλων για την Ταϊβάν, η χώρα ενέκρινε μια πιθανή πώληση αντιαρματικών συστημάτων ναρκοθέτησης Volcano.
Επιπλέον, ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, καθώς η κινεζική επιθετικότητα αυξάνεται αλματωδώς.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube