Weather Icon
Ενεργειακά , Τουρκία 27 Δεκεμβρίου 2022

Ερντογάν: Θα κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο

“Θα επικεντρωθούμε και στις ερευνητικές μας δραστηριότητες στη Μεσόγειο” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

«Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουμε περισσότερα πηγάδια στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη περίοδο, ενώ θα κάνουμε δύο σεισμικές έρευνες. Δεν θα αρκεστούμε όμως σε αυτό, θα επικεντρωθούμε και στις ερευνητικές μας δραστηριότητες στη Μεσόγειο»…
Την ανακάλυψη άλλων 58 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan , ενώ προανήγγειλε έρευνες στη Μεσόγειο.
«Το γεωτρύπανο Fatih ανακάλυψε 58 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε βάθος 3.023 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, στο οικόπεδο Τσαϊτζούμα 1» ανέφερε ο Erdogan μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
Επισημαίνοντας ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανέρχονται συνολικά σε 710 δισεκ. κυβικά μέτρα, με εμπορική αξία 1 τρισεκ. δολαρίων, ο Erdogan είπε ότι ο στόχος της χώρας είναι να ανεξαρτητοποιηθεί από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν.
«Οι νέες γεωτρήσεις μας θα ανοίξουν τον δρόμο για παρόμοιες σε άλλα, γειτονικά οικόπεδα. Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.

Προαναγγελία για τη Μεσόγειο…

«Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση του υπάρχοντος αποθέματος, το φυσικό αέριο που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που φέραμε μεγάλη οικονομική αξία στη χώρα μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουμε περισσότερα πηγάδια στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη περίοδο, ενώ θα κάνουμε δύο σεισμικές έρευνες. Δεν θα αρκεστούμε όμως σε αυτό, θα επικεντρωθούμε και στις ερευνητικές μας δραστηριότητες στη Μεσόγειο. Με τη βοήθεια του Κυρίου μας και την υποστήριξη του έθνους μας, ελπίζουμε να εμφανιστούμε ενώπιον του κοινού με νέα καλά νέα το 2023 και μετά».

Ενεργειακό κέντρο

«Αυτή τη στιγμή, με 7 διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου,  4 εγκαταστάσεις LNG, 2 υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και την Οργανωμένη Αγορά Πωλήσεων Φυσικού Αερίου, έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πρωταγωνιστές στην ενέργεια. Πού θα πάει ο Turkish Stream; Στη Θράκη. Θα είναι “κόμβος”. Ολόκληρη η Δύση θα εξαρτάται από εμάς. Θα κάνουμε αυτό το βήμα σε συνεργασία με τη Ρωσία. Διεξάγουμε πυρετωδώς ενεργειακή διπλωματία για να προσθέσουμε νέες χώρες στο σύστημά μας, καθώς και αυτές που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτή την αγορά. Γιατί πήγαμε στο Τουρκμενιστάν; Και εδώ λέμε ότι το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να κάνουν ένα ακόμη βήμα μαζί μας, ελπίζω. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα γίνει το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Θα συνδέσουμε την Ανατολή και τη Δύση όχι μόνο με τις γέφυρές μας στην Κωνσταντινούπολη και το Τσανάκαλε, αλλά και με ενεργειακές γέφυρες» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκμενιστάν

Ο Erdogan υπενθύμισε ότι πήγε στην πόλη Άβαζα στο Τουρκμενιστάν για να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν.
Αφού δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα στον κλάδο ενέργειας και των μεταφορών, ο Erdogan είπε: «Περιλήφθηκαν επίσης έργα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός διαδρόμου για φυσικό αερίου του Τουρκμενιστάν στις παγκόσμιες αγορές μέσω της χώρας μας».
Περαιτέρω, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «η χώρα μας δεν σχεδιάζει και κατασκευάζει μόνο για τον εαυτό της προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας. Με τις συνεχώς αυξανόμενες εξαγωγές μας, έχουμε ισχυροποιήσει το όνομά μας στον τομέα παγκοσμίως. Ελπίζω ότι θα ενισχύσουμε αυτή τη θέση με νέα έργα».

Για τα F-16 και τις ΗΠΑ

«Με την πρόοδο που έχουμε στα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη μας, θα σπάσουμε τα σιωπηρά εμπάργκο που επιβλήθηκαν στη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα» επεσήμανε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Erdogan είπε ότι τα αμυντικά έργα το 2023 αποτελούν θέμα ατζέντας από μόνα τους και ότι θα τα μοιραστεί με το κοινό λεπτομερώς σε μια κατάλληλη πλατφόρμα.

Για Συρία

Τονίζοντας οι Τούρκοι στρατιώτες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν «τη στρατηγική της εξάλειψης της τρομοκρατίας στην πηγή της», ο Erdogan ανέφερε: «Θα κάνουμε βήματα για να κατοχυρώσουμε μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων στη Συρία, προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως οι απειλές κατά της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να καταστείλουμε την ένοπλη ικανότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης που μας απειλεί, καταστρέφοντας όλους τους πόρους και τις υποδομές υποστήριξής της».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube