Weather Icon

Χριστούγεννα του 1822 ο Ομέρ Βρυώνης επιχείρησε να καταλάβει με έφοδο το Μεσολόγγι

Χριστούγεννα του 1822 ο Ομέρ Βρυώνης επιχείρησε να καταλάβει με έφοδο το Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Επανάστασης. Αυτό οφειλόταν στη στρατηγική του θέση, καθώς υπερασπιζόταν την Πελοπόννησο από το βορρά. Το 1822 η πόλη πολιορκήθηκε σκληρά επί τρεις μήνες (Οκτώβριος–Δεκέμβριος) από τους Μεχμέτ Ρεσίτ (Κιουταχή) και Ομέρ Βρυώνη.

Ο Ομέρ Βρυώνης μάλιστα επιχείρησε την κατάληψη της πόλης τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου του 1822, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Νικόλαος Σπηλιάδης στα απομνημονεύματά¹ του έγραψε:

«Αφ’ ου ο Ομέρβρυώνης απέκαμε πυροβολών το Μισολόγγι και καταπολεμών καθ’ όλους τους τρόπους τους πολιορκημένους, τέλος απεφάσισε να το κυριεύση εξ εφόδου την νύκτα των Χριστουγέννων προς την 25η του Δεκεμβρίου 1822, καθ’ ην ώραν οι Έλληνες ήθελον εκπληρώνει τα χριστιανικά χρέη των εις τον ναόν του Υψίστου, ότε ως ενόμιζεν, ήθελον αφήσει και τους προμαχώνας αφρούρητους.

»Αλλά Χριστιανός Ηπειρώτης, ευρισκόμενος εις το στρατόπεδον των Τούρκων, εξ ανάγκης υπηρετών, […] ειδοποίησε τους Έλληνας. Ούτοι λοιπόν, όσοι πολεμισταί, δεν υπάγουσιν εις τον ναόν να υμνήσωσι τον Θεόν ψάλλοντες Χριστός γεννάται, αλλά γρηγορούσιν όλην την νύκτα εις τας θέσεις των και περιμένουσι να τον δοξολογήσωσι με τους κρότους των πυροβόλων και των τουφεκίων […]. Οι Έλληνες αλαλάζοντες και παιανίζοντες εμαχήσαντο τρεις ώρας και τέλος απέκρουσαν και τους ορμήσαντας εις την τάφρον δια την έφοδον και τους παρακολουθούντας ιππείς τε και πεζούς».

• Αναδημοσίευση από το μπλογκ του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, nhmuseum.gr.
__
1. Ν. Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα. Συνταχθέντα υπό του Ν. Σπηλιάδου διa να χρησιμεύσωσιν εις την Νέαν Ελληνικήν Ιστορίαν, τόμ. Α’, 1851, σ. 482-483.

ΠΗΓΗ: Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube