Weather Icon

Άμεση αντίδραση του HDP για τον Οτσαλάν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του

Άμεση αντίδραση του HDP για τον Οτσαλάν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του

Η ηγεσία του HDP συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης που επικεντρώνεται σε συναντήσεις με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πολιτικά κόμματα, εν μέσω ανησυχίας για την ευημερία του απομονωμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το κόμμα θα υποβάλει και πάλι αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για συνάντηση με τον Οτσαλάν.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) στην Τουρκία κατάρτισε το Σάββατο ένα εκτενές σχέδιο δράσης σχετικά με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Ιμραλί από το 1999, δεν έχει δικαίωμα να δεχθεί επισκέπτες εδώ και 21 μήνες, ενώ οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα πρόσφατα αιτήματα του HDP για επίσκεψη στον ηγέτη του PKK.

Η ηγεσία του HDP συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης που θα επικεντρωθεί στην εντατικοποίηση των συναντήσεων με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πολιτικά κόμματα, σε μια επτάωρη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία. Το κόμμα θα υποβάλει και πάλι αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να επισκεφθεί τον Οτσαλάν.

Ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, αναμένεται να προβεί σε μια ηχηρή δήλωση με πολλαπλούς αποδέκτες, σχετικά με τον οδικό χάρτη του κόμματος για τον τερματισμό της απομόνωσης του Οτσαλάν, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP την Τρίτη.

Μια επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) τον Σεπτέμβριο δημιούργησε ελπίδες σε όσους ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλεια του Οτσαλάν. Ωστόσο, η ad-hoc επίσκεψη προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες όταν η αντιπροσωπεία αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν είχαν όντως συναντηθεί με τον Οτσαλάν κατά την επιθεώρησή τους.

Ως αποτέλεσμα, η ηγεσία του PKK κάλεσε τον κουρδικό λαό να εντείνει τις διαδηλώσεις απαιτώντας τον τερματισμό της απομόνωσης του Οτσαλάν, με τον οποίο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επικοινωνία από τον Μάρτιο του 2021.

Η άρνηση οποιασδήποτε επαφής σε έναν κρατούμενο με τον έξω κόσμο, θεωρείται ως μία σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία τόσο στο τουρκικό όσο και στο διεθνές δίκαιο, ενώ η παρεμπόδιση των νόμιμων εκπροσώπων να συναντήσουν τους φυλακισμένους πελάτες τους αποτελεί παραβίαση της οικουμενικής αρχής του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον κουρδικών ομάδων στο βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια και Ανατολική Συρία ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του HDP το Σάββατο.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος ενέκρινε τη διοργάνωση δύο συγκεντρώσεων, μία στη νότια επαρχία των Αδάνων στις 24 Δεκεμβρίου και μια άλλη στη νοτιοανατολική επαρχία του Μπατμάν στις 25 Δεκεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολεμικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube