Weather Icon

Αϊντάρ: Η επίθεση στο Παρίσι ήταν μια επιχείρηση κατευθυνόμενη από την Άγκυρα

Αϊντάρ: Η επίθεση στο Παρίσι ήταν μια επιχείρηση κατευθυνόμενη από την Άγκυρα

Το Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα του Παρισίου έγινε στόχος ένοπλης επίθεσης

Ο Ζουμπεγίρ Αϊντάρ του KCK κάλεσε τους Κούρδους και τους συμμάχοτυς τους να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε κουρδική ένωση στο Παρίσι.

Το Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα του Παρισίου έγινε στόχος ένοπλης επίθεσης το μεσημέρι της Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας ένοπλος δράστης άνοιξε πυρ στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο, πριν πυροβολήσει και σε ένα παρακείμενο εστιατόριο και ένα κομμωτήριο που ανήκουν σε Κούρδους στον ίδιο δρόμο. Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης, ο οποίος φέρεται να είναι 69 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν), Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, μίλησε στο ANF για την επίθεση ξεκαθαρίζονας ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια συνηθισμένη επίθεση».

Είναι μια εκδοχή των δολοφονιών του 2013, δήλωσε ο Αϊντάρ, αναφερόμενος στην τριπλή δολοφονία του ιδρυτικού μέλους του PKK Sakine Cansız (Sara), της εκπροσώπου του KNK (Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν) στο Παρίσι Fidan Doğan (Rojbîn) και του μέλους του Κουρδικού κινήματος νεολαίας Leyla Şaylemez (Ronahî), στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου 2013.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δράστης που έχει συλληφθεί, αλλά προφανώς πρόκειται για επιχείρηση με επίκεντρό της την Άγκυρα. Είναι μια επίθεση που οργανώθηκε από την MIT (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών)», διασαφήνισε ο Αϊντάρ.

«Ανεξάρτητα από το ποιος πάτησε τη σκανδάλη, η δύναμη πίσω από την επίθεση είναι η Άγκυρα», είπε ο Αϊντάρ, υπενθυμίζοντας τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στις έρευνες σχετικά με την τριπλή δολοφονία των Sakine, Fidan και Leyla και τις απόπειρες δολοφονίας κατά Κούρδων αξιωματούχων στο Βέλγιο.

«Με αυτήν την έρευνα που διεξήχθη τα τελευταία δέκα χρόνια, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι δικηγόροι και όσοι διεξάγουν την έρευνα συνειδητοποιήσαμε ότι οι τουρκικές ομάδες δολοφονίας στην Ευρώπη έχουν έδρα την Γαλλία».

Ο Αϊντάρ επεσήμανε την ευθύνη του γαλλικού κράτους, το οποίο δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προσθέτοντας: «Δεν λήφθηκαν μέτρα και κανένας δράστης δεν οδηγήθηκε σε δίκη μετά τις δολοφονίες στο Παρίσι. Η Γαλλία φέρει την ευθύνη λόγω της αμέλειάς της και της μη λήψης μέτρων».

Σύμφωνα με τον Αϊντάρ, η επίθεση της Παρασκευής δείχνει πώς το τουρκικό κράτος μετέφερε πλέον τις επιθέσεις του από τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ στην Ευρώπη. «Έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις τους σε ένα ευρύτερο φάσμα», πρόσθεσε.

«Θα λάβουμε τα μέτρα μας και θα αμυνθούμε αντιστοίχως ως λαός. Αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να εκφοβίσουν, ούτε εμάς ούτε τον λαό μας».

Ο Αϊντάρ προέτρεψε τον κουρδικό λαό στην Ευρώπη να εκφράσει τις αντιδράσεις του μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, καλώντας όλους τους Κούρδους στο Παρίσι να συγκεντρωθούν έξω από την Κουρδική ένωση και να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις.

Αϊντάρ: Η επίθεση στο Παρίσι ήταν μια επιχείρηση κατευθυνόμενη από την Άγκυρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube