Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 4 Νοεμβρίου 2022

Το ντεμπούτο της Μελόνι στις Βρυξέλλες

Το ντεμπούτο της Μελόνι στις Βρυξέλλες

Η Μελόνι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με τις Βρυξέλλες

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα έχει συνομιλία με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως έκαναν γνωστό οι συνεργάτες της, η Μελόνι δεν πρόκειται να κάνει δηλώσεις, αλλά ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι στο ταξίδι της αυτό δεν αναμένεται να ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους.

Κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει να εγκρίνει νέο πακέτο μέτρων προς στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών, ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού. Για να το πετύχει, είναι προφανές ότι  πρέπει να εξασφαλίσει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχολιαστές της εφημερίδας La Stampa, από τη μία η Μελόνι θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιθώρια για μια, έστω και οριακή, αύξηση του δημοσίου ελλείμματος. Από την άλλη, θέλει να καταλάβει αν η κυβέρνησή της μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που η  Ιταλία δεν αξιοποίησε τα περασμένα χρόνια. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, η νέα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τονίζει ότι “η χώρα της είναι έτοιμη να συνεργαστεί με στόχο μια αποτελεσματική λύση και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας”.

Τα πρώτα δείγματα γραφής

Στο μεταξύ όμως η Ρώμη αρνείται προς το παρόν να ανοίξει τα λιμάνια της σε 800 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στα νότια της Σικελίας από τρία πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Υπάρχουν και πάνω από εκατό ασυνόδευτα ανήλικα και η Γερμανία ζήτησε επίσημα από τις ιταλικές αρχές να τα περιθάλψουν άμεσα και να τα κάνουν δεκτά στη χώρα τους. 

Εξ άλλου το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης Μελόνι προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και πολλές απορίες: θέλει να τιμωρήσει με έξι χρόνια φυλάκισης όποιον οργανώνει ή συμμετέχει σε ρέιβ πάρτυ. Μια ποινή, τονίζει το ιταλικό ιδιωτικό κανάλι La7, αυστηρότερη από εκείνη που επιβάλλεται σε όποιον ευθύνεται για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας. Υπάρχει η πιθανότητα τελικά η ποινή για το συγκεκριμένο, νέο αδίκημα “απειλής κατά της ακεραιότητας του κοινωνικού συνόλου” να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Αλλά η όλη πρωτοβουλία είναι μάλλον ενδεικτική των γενικότερων προθέσεων της ιταλικής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δημόσια τάξη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Το ντεμπούτο της Μελόνι στις ΒρυξέλλεςΠηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube