Weather Icon

Τι σημαίνει η “ένεση” των 5 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία

Τι σημαίνει η “ένεση” των 5 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία

Του Κώστα Ράπτη

Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται. Και σε μία συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία επείγεται να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα (έχοντας “κάψει” για τη στήριξη του νομίσματός της 17,9 δισ. δολάρια, μόνο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Goldman Sachs), η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία συζητά να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην τουρκική κεντρική τράπεζα δεν περνά απαρατήρητη.

Βέβαια ουδείς μπορούσε μέχρι πρότινος να χαρακτηρίσει τις σχέσεις των δύο πλευρών ως φιλικές. Όμως γεγονότα που κορύφωσαν τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, όπως η στυγερή δολοφονία του προσκείμενου στη Μουσουλμανική Αδελφότητα δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη το 2018, φαντάζουν πολύ μακρινά.

Η τελετή έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ βρήκε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεν μπιν Σαλμάν να απολαμβάνουν το θέαμα πλάι πλάι, ενώ και ο σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, είχε στο περιθώριο της ίδιας διοργάνωσης την ευκαιρία μιας χειραψίας με τον Τούρκο πρόεδρο, σπάζοντας τον “πάγο” που έχει απλωθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία εννέα χρόνια.

Στη Μέση Ανατολή των διαρκώς εναλλασσόμενων συμμαχιών, οι πάντες μοιάζουν έτοιμοι να προσεγγίσουν σχεδόν τους πάντες. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι η τουρκο-ισραηλινή επαναπροσέγγιση δεν πρόκειται να διαταραχθεί από την επάνοδο του τελευταίου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ. Το παλαιό οδυνηρό ρήγμα ανάμεσα στο Κατάρ (στενό σύμμαχο της Τουρκίας) και τις λοιπές αραβικές μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έκλεισε με τη συμφωνία της Al-Ula και οι περιφερειακοί ηγέτες έλαμψαν δια της παρουσίας τους στο Μουντιάλ, τη στιγμή που η κοινή γνώμη και οι ηγεσίες της Δύσης κατακεραύνωναν τις επιδόσεις του Εμιράτου ως προς τα εργατικά ατυχήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δε ηγέτης των συμπολιτευόμενων Τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μόλις δήλωσε ότι το “θετικό βήμα” της συνάντησης Ερντογάν-Σίσι, πρέπει να βρει τολμηρότερη συνέχεια, ήτοι μία επαφή με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, για την διαμόρφωση “κοινού μετώπου κατά της τρομοκρατίας”, βλ. των Κούρδων αυτονομιστών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, η επαναπροσέγγιση κυοφορείτο από την άνοιξη, οπότε η τουρκική Δικαιοσύνη παρέπεμψε στη σαουδαραβική τη συνέχιση της δίκης των 26 κατηγορούμενων ερήμην για τον φόνο Χασόγκι. Και η θεαματική συνέχεια δόθηκε με την επίσκεψη του Ερντογάν τον Ιούλιο στο Ριάντ, κατόπιν προσκλήσεως του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube