Τατάρ: Ζητά από τον Σούνακ στήριξη για δύο κράτη

Τατάρ: Ζητά από τον Σούνακ στήριξη για δύο κράτη

Επιστολή του Τατάρ σε αγγλική εφημερίδα

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Μία συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν αδύνατη και γι’ αυτό ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να δημοσιεύσει τα όσα θα του έλεγε εάν τον έβλεπε, ευελπιστώντας ότι ο Ρίσι Σούνακ θα διαβάσει την επιστολή του στην Ντέιλι Εξπρές. Στην επιστολή του ο Ερσίν Τατάρ καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να κατέβει από το καρουζέλ και να στηρίξει τη λύση δύο κρατών. 

Στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα την Κυριακή, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται στο Κυπριακό προβάλλοντας την αξίωση αναγνώρισης ίσης κυριαρχικής ισότητας. Ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος θέλει, λέει, να εξηγήσει την κατάσταση στην Κύπρο και γράφει πως: «το νησί είναι η πατρίδα δύο ανεξάρτητων λαών, των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, κανένας εκ των οποίων μπορεί να κυριαρχεί ή να εκπροσωπεί τον άλλο». 

Δεν χάνει την ευκαιρία αφού απευθύνεται στον πρωθυπουργό της Βρετανίας να πάει πίσω στα γεγονότα προ της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να του υποδείξει πως «οι τρομοκράτες της ΕΟΚΑ που πολέμησαν για Ένωση δολοφόνησαν 371 Βρετανούς στρατιώτες» την ώρα που «οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν πιστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα, πραγματοποιεί σειρά επαφών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ», ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με Τουρκοκύπριους που ζουν στο Λονδίνο. Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την καταγραφή του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος «είναι η τιμή, η ασφάλεια, το μέλλον και η εγγύηση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού» και ότι τα κατεχόμενα έχουν καταστεί «κράτος-κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυριζόμενος ακόμη ότι, «ένα μέλλον υπό ομοσπονδιακή στέγη στην Κύπρο δεν είναι μέλλον για τον τουρκοκυπριακό λαό» ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «μια συμφωνία στην οποία ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, δεν είναι συμφωνία».

Δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα που ζει στη Βρετανία «έχει μεγάλο καθήκον να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο», ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «θα συνεχίσουν τη νέα πολιτική που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα με την υποστήριξη της Τουρκίας μέχρι τέλους».

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η τουρκική εισβολή του 1974, τα φοιτητικά του χρόνια στη Βρετανία, η χρήση των ενοικίων που περισυλλέγει το ΕΒΚΑΦ στη Βρετανία, η «στρατιωτική θητεία» των Τ/κ του εξωτερικού και η συμμετοχή τους στις «εκλογές». Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προσπάθεια για την καταγραφή του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Τατάρ κάλεσε ακόμη την τουρκοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου να επενδύσει στα κατεχόμενα.

Στα πλαίσια των επαφών του στο Λονδίνο, ο Τ/κ ηγέτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σιμπέρ Τατάρ, επισκέφθηκε και το σχολείο «Hornsey Ataturk School» στο Βόρειο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι «αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει δυνατή με τη συνεργασία των δύο κρατών, την εγγύηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τη συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού».

Ο κ. Τατάρ ακόμη, ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι εγγυήτρια χώρα, εκτός του ότι δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες του, έχει παραμείνει θεατής (απέναντι στις εξελίξεις) και έχει αδικήσει τον τουρκοκυπριακό λαό».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube