Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Νοεμβρίου 2022

PEGA: «Τρομακτικός ο ιστός διασυνδέσεων στην Κύπρο»

Τη γενικότερη αδιαφάνεια που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με το εταιρικό δίκαιο ανέδειξε το ενεργό μέλος της εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελντ. Μιλούσε στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, με αντικείμενο το 4ήμερο ταξίδι του εν λόγω Σώματος της Ευρωβουλής σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στις τοποθετήσεις της αναφέρθηκε σε ένα θέμα για το οποίο κατέθεσε στοιχεία και ο «Φ» στην επιτροπή την περασμένη Τρίτη και αφορά τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθούν κάποιοι επιχειρηματίες για να καλύπτονται πίσω από νομικές οντότητες.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής του κόμματος Renew μίλησε για «εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού που έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων, ο οποίος μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες Αρχές, παρόλο που η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημοσιοποιούνται αυτού του είδους οι πληροφορίες». 

Στην ουσία, η κ. ιντ Βελντ αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις τον πραγματικό δικαιούχο πίσω από μια εταιρική οντότητα. Ο «Φ» στο 45σέλιδο σημείωμα που είχε παραδώσει στην εξεταστική επιτροπή είχε παραθέσει ντοκουμέντα, αναλυτικά στοιχεία και ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της έρευνάς μας.

Με αυτό το σχεδιάγραμμα καταδείξαμε πώς η ίδια ομάδα επιχειρηματιών που μας απασχόλησε στην Κύπρο από το 2017, βρέθηκε να συσχετίζεται με την υπόθεση του μαύρου βαν, με το Cytrox που ανέπτυξε το Predator και με τις ελλαδικές επιχειρηματικές οντότητες που ελέγχθηκαν και ελέγχονται για το εν λόγω λογισμικό.

Είχαμε αναδείξει τον ρόλο της Poltrex που αποτελούσε εταιρεία-κλειδί για τη διασύνδεση της Κύπρου με το ελλαδικό σκάνδαλο, αλλά και υπαλλήλους των εν λόγω επιχειρηματιών που εμφανίζονταν ως διά μαγείας σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών στο εξωτερικό.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της PEGA, έκαναν τον απολογισμό των επισκέψεών τους σε Κύπρο και Ελλάδα. Βάσει των όσων είπαν τα στελέχη του κλιμακίου της Ευρωβουλής, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με πολλούς και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν οι κρατικοί αξιωματούχοι και έδωσαν πληροφορίες. Αυτή, όμως, ήταν η μια πλευρά του νομίσματος, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής, Jeroen Lenaers, ανέφερε πως «μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλά ερωτήματά μας έμειναν αναπάντητα». Επεξήγησε την αναφορά του: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Αν και δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία, χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια. Τυχόν καταγγελίες για κατάχρηση της πρακτικής της παρακολούθησης πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς και πρέπει να θεσπιστούν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας».

Ο επικεφαλής της επιτροπής PEGA, Γερούν Λενάερς, πρόσθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν επίσης για τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης κατά τους επόμενους μήνες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και να διασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία της χρήσης της παρακολούθησης. Αναμένουμε την ψήφιση στοχευμένης νομοθεσίας και των σχετικών πολιτικών με ανυπομονησία», τόνισε.

Δεν βρήκαν αποδείξεις

Το μέλος της επιτροπής PEGA και εισηγήτρια της έκθεσης, Σόφι ιντ Βελντ, συμφώνησε με τον κ. Λενάερς, λέγοντας ότι «μετά την τετραήμερη παραμονή μας σε Κύπρο και Ελλάδα, αναχωρούμε με ίσως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχαμε όταν φτάσαμε». Υπέδειξε πως η ΕΕ χρειάζεται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παρακολουθήσεις. Υπογράμμισε πως το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ιδιωτική ζωή των ατόμων, αλλά η δημοκρατία μας. Σημείωσε ότι δεν βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ποιος χρησιμοποίησε το Pegasus και γιατί και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν είναι πρόθυμες οι Αρχές να παραχωρήσουν στην επιτροπή επίσημη πληροφόρηση. Ανέφερε, ωστόσο, πως παρόλο που δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ, έχουν αρκετά και η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη.

«Βελτίωση διαφάνειας»

Σύμφωνα με τον κ. Lenaers και οι δύο Κυβερνήσεις μοιράστηκαν με την PEGA προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και ολόκληρης της ΕΕ και να τους προστατέψουν κατά της κατάχρησης των παρακολουθήσεων. Υπέδειξε ότι ο στόχος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η βελτίωση της διαφάνειας και εφαρμογής των νόμων. Οι Αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ορθή δημοκρατική εποπτεία και οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές νομικές θεραπείες. Η εθνική ασφάλεια πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τα θεμελιώδη δικαιώματα, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube