Weather Icon

Οι Κούρδοι διαδηλώνουν στη Χάγη: « OPCW Κάνε τη δουλειά σου!»

Οι Κούρδοι διαδηλώνουν στη Χάγη:  « OPCW Κάνε τη δουλειά σου!»

Κουρδικές οργανώσεις κάλεσαν τον OPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) στη Χάγη να σπάσει τη σιωπή του και να διερευνήσει και να αποτρέψει τη χρήση τουρκικών χημικών όπλων στο Κουρδιστάν.

Κουρδικοί σύλλογοι διαδήλωσαν στη Χάγη για την απραξία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Η διαδήλωση κάλεσε τον OPCW να σπάσει τη σιωπή του και να διερευνήσει και να αποτρέψει τη χρήση τουρκικών χημικών όπλων στο Κουρδιστάν. Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο Xoşnav Ata από τη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και μήνες απαιτώντας από τον OPCW να ερευνήσει τον θάνατο της ανιψιάς του, Binevş Agal (Gülperin Ata), τον Μάιο στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ).

Η πορεία ξεκίνησε από το Malieveld και πέρασε δίπλα από το δημαρχείο και το ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια στάσης (της πορείας). Μπροστά από το τουρκικό προξενείο σημειώθηκε επίθεση της αστυνομίας σε νεαρούς διαδηλωτές.

«Η χρήση χημικών όπλων επιτρέπεται επειδή οι Κούρδοι δεν έχουν κράτος;»

Σχετικά με τη διεθνή σιωπή για τα τουρκικά εγκλήματα πολέμου στο Κουρδιστάν, ο συμπροεδρεύων του KONGRA-GEL (Συνέδριο του Λαού του Κουρδιστάν) , Remzi Kartal, είπε: «Όλοι είναι κωφάλαλοι σε αυτό το θέμα». Ο Kartal υπενθύμισε ότι η υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Şebnem Korur Fincancı, πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας, φυλακίστηκε στην Άγκυρα επειδή υποστήριξε δημοσίως τη διεξαγωγή έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό, όταν είδε πλάνα από ετοιμοθάνατους αντάρτες. Στο ίδιο πλαίσιο, εννέα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία για να φιμώσουν τα κουρδικά ΜΜΕ. «Αν δεν χρησιμοποιείτε χημικά όπλα, γιατί τους συλλαμβάνετε;»: ρώτησε ο  Kartal, στην ομιλία του, την τουρκική κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στον OPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) , ο Kartal είπε: «Δεν μπορείτε να μένετε σιωπηλοί μπροστά στις σφαγές και τα χημικά αέρια που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος εναντίον του κουρδικού λαού, είναι καθήκον σας, πρέπει να φανείτε αντάξιοι των ευθυνών σας. Είστε σύμφωνοι με τις σφαγές, γιατί οι Κούρδοι δεν έχουν δικό τους κράτος;». Η άρνηση του OPCW να διερευνήσει καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κατά την εισβολή της Τουρκίας στο νότιο Κουρδιστάν βασίζεται στο καταστατικό του, το οποίο αναφέρει ότι η επέμβαση απαιτεί αίτημα από ένα κράτος μέλος. Ο Kartal κάλεσε τον OPCW να παραβλέψει αυτή τη θέση και να στείλει αμέσως αντιπροσωπεία στις περιοχές των ανταρτών για να διεξαγάγει έρευνα.

«Κάντε τη δουλειά σας!»

Ο δημοσιογράφος John Hunt της Bρετανικής Eπιτροπής κατά των Xημικών ‘Oπλων είπε ότι είχε μόνο ένα μήνυμα για τον OPCW και όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς: «Το μήνυμά μας είναι το εξής: Κάντε τη δουλειά σας!» Ο Hunt επεσήμανε ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το τουρκικό κράτος και ότι οι ανεξάρτητες αντιπροσωπείες εμποδίζονταν από το KDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν-Ιρακινό Κουρδιστάν του Μπαρζανί) να κάνουν την έρευνά τους στο Νότιο Κουρδιστάν. «Το τουρκικό κράτος ασκεί τρομοκρατία εναντίον του κουρδικού λαού. Επιτίθεται στους Κούρδους μέσω τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και η Al-Qaeda. Το κουρδικό κίνημα ελευθερίας είναι ενάντια στην τρομοκρατία, είναι ένα ειρηνικό κίνημα αντίστασης»:  είπε ο Hunt. Οι σφαγές των Κούρδων πρέπει να σταματήσουν και όσοι κάνουν χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτήσουν, προσέθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Αυτοί που παραμένουν σιωπηλοί το αποδέχονται»

Ένας άλλος ομιλητής στη διαδήλωση ήταν ο Abdulkarim Omar, εκπρόσωπος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES). Ο Omar επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος επιδιώκει για άλλη μια φορά τη γενοκτονία στο Κουρδιστάν ενόψει της εκατονταετούς επετείου (από την υπογραφή) της Συνθήκης της Λωζάνης. Απευθυνόμενος στον OPCW, είπε: «Η σιωπή στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας (κατά των Κούρδων) σημαίνει ότι τα αποδέχεστε. Σημαίνει ότι είστε συμμέτοχοι στις χημικές επιθέσεις και τις σφαγές κατά του κουρδικού λαού».

«Η σιωπή (σας) ενθαρρύνει την Τουρκία»

Ο συμπροεδρεύων του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK), Ahmet Karamus, δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί διεθνώς παράνομα χημικά και βιολογικά όπλα εναντίον του κουρδικού λαού και είπε: «Το τουρκικό κράτος ενθαρρύνεται από την παγκόσμια σιωπή». Ο Karamus κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να φανεί αντάξια των ευθυνών της: «Εκ μέρους του κουρδικού λαού, καλούμε τον OPCW, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ και το ΝΑΤΟ να κάνουν το καθήκον τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Ο κουρδικός λαός έχει επαναστατήσει»

Ο συμπροεδρεύων του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK) του Ανατολικού Κουρδιστάν, Siyamend Moini, δήλωσε ότι τα κράτη της Τουρκίας και του Ιράν διαπράττουν σφαγές εναντίον του κουρδικού λαού συνεργαζόμενα μεταξύ τους. «Ενθαρρύνονται επίσης από τη σιωπή της Ευρώπης»: σημείωσε ο Moini. Επίσης, είπε ότι ο κουρδικός λαός έχει ξεσηκωθεί και αντιστέκεται σε «όλους τους κατακτητές και τις αποικιοκρατικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι η εκστρατεία εξόντωσης (που λαμβάνει χώρα) στο Κουρδιστάν δεν θα πετύχει ποτέ.

«JIN, JIYAN, AZADI!» (ΓΥΝΑΙΚΑ, ΖΩΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!)

Η Dilşa Osman από το Κουρδικό Γυναικείο Κίνημα στην Ευρώπη (TJK-E) μίλησε για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα στο Κουρδιστάν και εξήγησε ότι το σύνθημα «Jin, Jiyan, Azadî» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) ακούγεται πλέον παγκοσμίως και ενώνει τους ανθρώπους.

Μιλώντας για τη συμμαχία ADGB (Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη), η Serpil Arslan επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί χημικά όπλα επειδή το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε παρακμή. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τον τουρκικό στρατό αποτελούν έκφραση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το καθεστώς, προσέθεσε.

 

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://anfenglish.com/news/kurds-demonstrate-in-the-hague-opcw-do-your-job-63423

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube