Γενικά θέματα 1 Νοεμβρίου 2022

Οι Άραβες του Ισραήλ ορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Οι Άραβες του Ισραήλ ορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ

Του Bobby Ghosh

Ενόψει των πέμπτων γενικών βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, το πλησιέστερο σε ασφαλές στοίχημα είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν και έκτες.

Το σαββατοκύριακο, οι δημοσκοπήσεις έθεταν τον συνασπισμό με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μπροστά από εκείνον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιάιρ Λαπίντ, ωστόσο κανένας από τους δύο δεν θα συγκεντρώσει τις 61 έδρες οι οποίες απαιτούνται στην Κνεσέτ των 120 εδρών προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Και οι δύο άνδρες θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους, σε πρώτη φάση, σε ψηφοφόρους παλαιστινιακής εθνικής καταγωγής. Σε δεύτερη, στα πολιτικά κόμματα τα οποία τους εκπροσωπούν. Αν έχουμε μάθει κάτι από τις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στο Ισραήλ, είναι ότι οι Αραβο-Ισραηλινοί, οι οποίοι για δεκαετίες θεωρούνταν ως μειοψηφία με δευτερεύοντα ρόλο στην πολιτική ζωή, είναι το κλειδί προκειμένου να σπάσει το δυσλειτουργικό αδιέξοδο το οποίο έχει φτάσει να χαρακτηρίζει τη δημοκρατία της χώρας.

Το ένα πέμπτο της χώρας

Αποτελώντας το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ, οι Αραβο-Ισραηλινοί είχαν ιστορικά έδρες στην Κνεσέτ – το ιστορικό υψηλό τους ήταν 15, πριν από δύο χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, οι εκπρόσωποί τους δεν αποτελούσαν ποτέ μέρος κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό το ταμπού έσπασε το περασμένο καλοκαίρι από την Ηνωμένη Αραβική Λίστα, κοινώς γνωστή με το εβραϊκό της αρκτικόλεξο Ra’am, η οποία προσχώρησε στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τους Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αραβοϊσραηλινών, ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν, θέλουν να δουν τους εκπροσώπους τους στην κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα αραβο-ισραηλινό κόμμα με έστω και λίγες έδρες θα μπορούσε να αποφασίσει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου και ο Λαπίντ θα παρακολουθούν προσεκτικά τις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στις αραβικές γειτονιές. Οι προβλέψεις για την αραβο-ισραηλινή συμμετοχή κυμαίνονται, για ολόκληρη τη χώρα, από τόσο χαμηλά όσο το 42% έως και τόσο ψηλά όσο το 70%.

Τρεις

Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα ποια από τις τρεις αραβο-ισραηλινές δυνάμεις θα λάβει τις περισσότερες έδρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ηνωμένη Αραβική Λίστα και η Hadash-Ta’al θα κερδίσουν από τέσσερις. Ο τρίτος κομματικός σχηματισμός των αραβοϊσραηλινών, το Balad, ενδέχεται να υπολείπεται του ορίου του 3,25% των ψήφων που απαιτείται, σύμφωνα με το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, για να της κατανεμηθούν οποιεσδήποτε έδρες. Εάν η προσέλευση κινηθεί προς τα υψηλότερα σκαλιά της κλίμακας, η εκπροσώπηση Αραβοϊσραηλινών θα είναι πιθανότατα υψηλότερη.

Κάτι τέτοιο θα έχει σημασία στο πολύβουο “παζάρι” το οποίο ακολουθεί τις ισραηλινές εκλογές, όταν οι κορυφαίοι συνασπισμοί προσπαθούν να προσελκύσουν οποιαδήποτε αδέσμευτα κόμματα – μια έδρα εδώ, δύο έδρες εκεί – προκειμένου να προσπαθήσουν να φτάσουν στον μαγικό αριθμό “61”. Και, αναμφίβολα, μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας θα απευθύνεται στα αραβοϊσραηλινά κόμματα.

Το “βουνό” του Νετανιάχου

Ο Λάπιντ, έχοντας συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Ηνωμένη Αραβική Λίστα, θα έχει το πάνω χέρι. Θα βοηθήσει, επίσης, το γεγονός ότι έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και υποσχέθηκε να τροποποιήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο του Ισραήλ για το έθνος-κράτος, ο οποίος στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει τους Άραβες Ισραηλινούς πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο Νετανιάχου έχει ένα ψηλότερο βουνό να ανέβει. Έχοντας κάνει καριέρα μέσω της δαιμονοποίησης των Αραβο-Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει μία ή δύο αδέξιες προσπάθειες να προσελκύσει την υποστήριξή τους, ωστόσο αποκρούστηκε. Η ένταξη σε έναν συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου μπορεί να είναι υπερβολικά ταμπού για οποιονδήποτε αραβο-ισραηλινό πολιτικό.

Ωστόσο, αν δεν μπορέσει να τους κερδίσει, ο ταλαντούχος πολιτικός “σκηνοθέτης” μπορεί να είναι σε θέση να εκφράσει προς όφελός του τον φόβο και την απέχθεια προς τους Αραβο-Ισραηλινούς στην ισραηλινή άκρα δεξιά, κάτι που ενισχύει την τύχη κομμάτων όπως η Εβραϊκή Ισχύς του Itamar Ben-Gvir, το οποίο ενδέχεται να αναδειχθεί ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κνεσέτ μετά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Ο Νετανιάχου θα ελπίζει επίσης ότι οι Αραβο-Ισραηλινοί, απογοητευμένοι από την αποτυχία της Ηνωμένης Αραβικής Λίστας να βελτιώσει τη ζωή τους παρά τη συμμετοχή της στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, απλώς δεν θα εμφανιστούν την Τρίτη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους Άραβοϊσραηλινούς τούτη την εκλογική ημέρα – και σε κάθε ημέρα εκλογών η οποία θα έρθει στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: BloombergOpinion

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube