REAL TIME |

Weather Icon

Νέα ναυμαχία μνημονίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα ναυμαχία μνημονίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Ευρωκοινοβούλιο με απόφασή του ζητά την ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου του 2019

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Νέα ναυμαχία για τα μνημόνια που αφορούν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Λιβύης-Αιγύπτου. Το Ευρωκοινοβούλιο με απόφασή του ζητά την ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου του 2019, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Τόσο η απόφαση του ΕΚ όσο και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έρχονται να ακυρώσουν την τουρκική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως τις ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Έκθεση για τη Λιβύη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται «δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων». Το μνημόνιο προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών, «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».

Την Τρίτη οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπέγραψαν στο Κάιρο μνημόνιο κατανόησης για ζητήματα έρευνας και διάσωσης. Βάσει του μνημονίου, τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη συμφωνία, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. «Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Η συμφωνία αυτή εξόργισε την Άγκυρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει καμιά σημασία για την Τουρκία. Ισχυρίζεται ότι «η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια». Απορρίπτει ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και συνιστά παράνομη στάση.

Κατηγορίες Τσαβούσογλου κατά ΕΕ 

Η ΕΕ υποχωρεί στις πολιτικές της «νότιας Κύπρου» – όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία – και Ελλάδας που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για τα εθνικά τους συμφέροντα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας. Στην πραγματικότητα, στην τελευταία Διάσκεψη των Πρέσβεων, αυτή η προσέγγιση εκφράστηκε με το σύνθημα ‘Η Τουρκία είναι Ευρώπη’. Ωστόσο, η ΕΕ δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να ανοίξει τον δρόμο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και υποχωρεί στις πολιτικές χωρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και της Ελλάδας, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για τα εθνικά τους συμφέροντα».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube