Weather Icon

Μετέωρο βήμα στη Σαμαρκάνδη για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Μετέωρο βήμα στη Σαμαρκάνδη για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Μετέωρο φαίνεται πως έμεινε το βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Σαμαρκάνδη

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Μετέωρο φαίνεται πως έμεινε το βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους το οποίο επιχειρήθηκε από πλευράς Τουρκίας κατά τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Παρά τους πανηγυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας οι όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραχώρηση στάτους παρατηρητή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Από πλευράς του το Ουζμπεκιστάν έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα του Ερντογάν για «αναγνώριση της βόρειας Κύπρου». 

Η τουρκική πλευρά έσπευσε από νωρίς χθες να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι κάνοντας λόγο για αποδοχή της «ΤΔΒΚ ως μέλος-παρατηρητή» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έγραψε: «Βήμα-βήμα… Κι αυτό θα συμβεί! Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών». 

Λίγο προηγουμένως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, (πηγή Αχαμπέρ/ΓΤΠ) προσφωνώντας την 9η σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΟΤΚ, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωνε πως «δεχθήκαμε να γίνει η ΤΔΒΚ μέλος-παρατηρητής της οργάνωσής μας». Υποστηρίζοντας ότι εκπληρώνοντας τα απαιτούμενα από το «δίκαιο της αδελφοσύνης», η «ΤΔΒΚ» έγινε δεχτή στην Οργάνωση ως μέλος παρατηρητής, ο Ερντογάν ανέφερε: «Συμβάλαμε και στη διαδικασία της λύσης, δείχνοντας ότι δεν είναι μόνοι τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου. Σας ευχαριστώ χωριστά αγαπητά μου αδέλφια επειδή επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης».

► Πανηγύρια στα κατεχόμενα: Ο Ερσίν Τατάρ έσπευσε πρώτος στα κατεχόμενα να πανηγυρίσει υποστηρίζοντας πως το ψευδοκράτος έγινε δεκτό σε διεθνή οργανισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) τα εξής: «Πρώτη φορά το κράτος μας απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό του όνομα ως ΤΔΒΚ. Είναι αφορμή για επιπρόσθετη περηφάνια για εμάς αυτό το στοιχείο που έχει τον χαρακτήρα κομβικού σημείου το οποίο θα περάσει στις σελίδες της ιστορίας». Υποστηρίζοντας ότι έχει ξεχωριστή σημασία η συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» σε ακόμα έναν διεθνή οργανισμό, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι από την ημέρα της «εκλογής» του είχε εκφράσει ένα «όραμα» που αφορά την απαλλαγή του «λαού» από την «απάνθρωπη απομόνωση» που του στερεί τα κεκτημένα του δικαιώματα, δηλαδή την κυριαρχία του και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του, όπως ισχυρίστηκε.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος. Σε δήλωσή του (πηγή Κίπρις Πόστας/ΓΤΠ) ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε: «Το γεγονός ότι το κράτος μας έγινε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά με το συνταγματικό του όνομα, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έχει προσδώσει ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή την ιστορική ημέρα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιότητας του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών επιβεβαιώνει ότι είναι σωστό, ρεαλιστικό και σύμφωνο με την περιφερειακή και παγκόσμια συγκυρία το νέο όραμα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας για την Κύπρο το οποίο βασίζεται σε δύο κράτη».

► Η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας: Οι ανακοινώσεις των Τούρκων έγιναν την ώρα που ο Ιωάννης Κασουλίδης, βρισκόταν στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς του ΥΠΕΞ. Ενώπιον των βουλευτών προέβη σε μια πρώτη αντίδραση βάζοντας το ζήτημα στις σωστές τους διαστάσεις και ενημέρωσε για την κινητοποίηση από πλευράς Λευκωσίας. Εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και ζητήσαμε βοήθεια όχι μόνο προς Δυσμάς, ανέφερε. Είπε πως δυο τουρκόφωνα κράτη, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου στάλθηκε διπλωματική αποστολή από την Κύπρο, κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να παραβιάσουν τη διεθνή νομιμότητα.

Κατόπιν τούτου, σημείωσε, η Τουρκία ζήτησε να αλλάξει το καταστατικό που αναφέρει πως οι παρατηρητές πρέπει να είναι κράτη ή διεθνείς οργανισμοί, πιέζοντας να προστεθούν οντότητες. Ο κ. Κασουλίδης είπε πως το Ουζμπεκιστάν υπαναχώρησε και μέχρι σήμερα έμεινε να ανθίσταται μόνο το Καζακστάν στην αλλαγή του καταστατικού. Όμως φαίνεται πως δεν θέλει να μείνει μόνο του να αντιστέκεται, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως εφόσον υπάρξει αλλαγή του καταστατικού, αυτό θα γίνει, για να γίνει παρατηρητής το ψευδοκράτος ως οντότητα, όπως είναι στην Ισλαμική Διάσκεψη η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

► Πληροφορίες από τη Σαμαρκάνδη: Η προσπάθεια των Τούρκων να περάσουν τη θέση ότι το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό ως παρατηρητής στον ΟΤΚ, έφερε και την αντίδραση του Ουζμπεκιστάν με τον υπουργό Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Νορόβ, να καταγράφει τη δική του θέση επί των γεγονότων. Ανέφερε πως η «η ΤΔΒΚ δεν έγινε δεκτή στον ΟΤΚ». Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη Σαμαρκάνδη «στις 11 Νοεμβρίου, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στον ΟΤΚ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ομολόγους του να αναγνωρίσουν τη «Βόρεια Κύπρο». Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους αρχηγούς κρατών». Σε ενημέρωση που ακολούθησε ο Ουζμπέκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «το Ουζμπεκιστάν σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών και δεν θεωρεί αναγκαίο να εμπλέξει τη «Βόρεια Κύπρο» σ’ ό,τι αφορά συμμετοχή της στον ΟΤΚ» και υπογράμμισε πως «η «Βόρεια Κύπρος» δεν έλαβε οποιοδήποτε στάτους στον οργανισμό κατά τη σύνοδο και δεν υπήρξε χωριστή υπογραφή». 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube