Ο διάδρομος για τη διασφάλιση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία ολοκληρώθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Ένας νέος διάδρομος έχει δημιουργηθεί για την παράδοση ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική μέσω της Ευρώπης. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε ότι ο διάδρομος δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και πως η Γαλλία υποστηρίζει και αυτό το έργο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Ρωσία καλεί τον ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές χώρες να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγωγής 280.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική, τα οποία είχαν διακρατηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική πλευρά είχε αποφασίσει ότι αυτά τα λιπάσματα θα μεταφερθούν δωρεάν σε άπορες χώρες, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο.

Η ελεύθερη διακίνηση των ρωσικών λιπασμάτων αποτελεί τμήμα της συμφωνίας με τη σφραγίδα του ΟΗΕ για τη μεταφορά των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η σχετική συμφωνία εκπνέει το Σάββατο, και η Μόσχα έχει εξαρτήσει την ανανέωσή της από την εφαρμογή και της πτυχής της συμφωνίας που αφορά και στα δικά της προϊόντα που σχετίζονται με τη γεωργία, περιλαμβανομένων και των λιπασμάτων.

Η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) κάλεσε από το Μπαλί να ανανεωθεί και να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για τα σιτηρά.

Πηγή: TF1 Info, TASS, Καθημερινή