Weather Icon

Κύπρος: Πάρτε τώρα μέτρα για το μεταναστευτικό – Είναι ήδη αργά

Κύπρος: Πάρτε τώρα μέτρα για το μεταναστευτικό – Είναι ήδη αργά

Το μεταναστευτικό απειλεί την ύπαρξη του Ελληνισμού στην Κύπρο

 Η Θέση του “Φ”   

ΤΑ επεισόδια που σημειώθηκαν προ ημερών στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» αποτελούν εν πολλοίς ένα επαναλαμβανόμενο -πλέον- φαινόμενο. Επεισόδια θα σημειώνονται όσο δεν αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Και μάλιστα τα επεισόδια θα γίνονται ακόμη και για ασήμαντο αιτία. Όπως έγινε προ ημερών, όταν μια αντιπαράθεση, που προκλήθηκε για έναν φορτιστή, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, να τραυματιστούν άνθρωποι, να γίνουν συλλήψεις. Αυτά θα παρακολουθούμε όσο δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού στη δομή. Διαμένουν περισσότεροι από ό,τι μπορεί η κλειστή δομή να φιλοξενήσει. Κι αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά εδώ και καιρό. Περαιτέρω, φιλοξενούνται -εκ των πραγμάτων ελλείψει χώρων- άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων κι αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο λόγο για αντιπαραθέσεις.

ΟΙ εικόνες στο κέντρο Πουρνάρα είναι ξεκάθαρες και δεν είναι τωρινές. Όποτε προκύψει θέμα, συνήθως μετά από επεισόδια, ξεκινά μια συζήτηση. Από τη μια είναι ο υπερπληθυσμός, οι συνθήκες διαβίωσης και από την άλλη είναι να λειτουργήσει ένας μηχανισμός αποτροπής καθόδου νέων ροών. Δεν πιστεύουμε πως με τα συρματοπλέγματα κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Με κινητά περίπολα ενδεχομένως η αποτροπή θα είναι πιο αποτελεσματική. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπιστούν αμέσως οι μαζικές αιτήσεις, που υποβάλλονται. Αποτελεί ύψιστης προτεραιότητας να γίνουν ενέργειες στο πεδίο της διαχείρισης των αιτήσεων. Πρόοδος έχει γίνει και θα πρέπει να το αναφέρουμε. Όπως και το γεγονός ότι ένας αριθμός φεύγει από την Κύπρο. Το ζήτημα είναι πως έρχονται άλλοι, πολύ περισσότεροι. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια κατάσταση εκτάκτους ανάγκης και καλείται το κράτος να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μπαλώματα. Είναι προφανές πως με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται να κατανοεί το πρόβλημα και την ιδιαιτερότητα της χώρας μας, πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αποτροπής και οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων. Παράλληλα, χρειάζονται συμφωνίες με κράτη για επαναπροώθηση αλλά και επιστροφή μεταναστών εκεί και όπου αυτό είναι εφικτό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν τώρα και όχι αύριο. Το θέμα επείγει. Τα εργαλεία υπάρχουν, κατανοούμε τις δυσκολίες, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όσο δεν αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά το θέμα, τόσο θα διογκώνεται. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube