Weather Icon
Ενεργειακά 26 Νοεμβρίου 2022

Κρήτη: Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια του νησιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Κρήτη: Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια του νησιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην έκδοση Navtex για την επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτια της Κρήτης προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Navtex αφορά το πλοίο Sanco Swift το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων.

Δείτε τη Navtex

navtex

Δείτε τους χάρτες με την νέα περιοχή και την παλαία περιοχή

νέα ναβτεξ νότια της Κρήτης
Ο χάρτης με την περιοχή που δεσμεύει η νέα Navtex

WhatsApp Image 2022 11 26 at 10.58.46

Όπως αναφέρεται στην Navtex αφορά «ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες» που θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο Sanco Swift το οποίο υποστηρίζεται από το πλοίο Alexander 3.

Η Navtex αφορά τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή η ExxonMobil και προβλέπει πλέον την επέκτασή τους και έχει ισχύ «μέχρι νεωτέρας».

Οι δύο Navtex καλύπτουν την πορεία του πλοίου Sanco Swift της νορβηγικής εταιρίας PGS επί των δύο οικοπέδων που ανήκουν στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy με αρμόδιους παράγοντες να μην κρύβουν την προσδοκία τους για ένα κοίτασμα που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και για αρκετά γρήγορη αξιοποίησή του, εφόσον είναι κατάλληλο, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή μας.

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν και η επικίνδυνη «βόλτα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της hurriyet, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, δήλωσε εμφατικά ότι το Αμπουντοχαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει επικίνδυνα περάσματα.

Η ελληνική απάντηση: Νέα NAVTEX με το βλέμμα στο μέλλον

Τον χάρτη με τη νέα NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, νοτίως και δυτικά της Κρήτης, αποκάλυψε η διπλωματική συντάκτρια του Star, Κατερίνα Τσαμούρη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα.

H δημοσιογράφος του Star ανέφερε ότι σήμερα το μεσημέρι η Ελλάδα θα εκδώσει νέα  NAVTEX  δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή νοτίως της Κρήτης, εκτός της περιοχής όπου διεξάγονται έως τώρα έρευνες από το Sanco Swift.

638112395d566

Στο εξής οι έρευνες θα επεκταθούν συγκεκριμένα στη νέα περιοχή, για την οποία δεν χρειάστηκε η Ελλάδα να πάρει άδεια έκδοσης NAVTEX από την Μάλτα, όπως είχε γίνει για το μικρότερο «κομμάτι» προηγουμένως, καθώς η περιοχή αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Όσον αφορά το παρασκήνιο, η διπλωματική συντάκτρια του Star ανέφερε ότι ήταν ένα αίτημα του αμερικανικού κολοσσού στην ενέργεια ExxοnMobil, που εκτιμά ότι στο σημείο νότια της Κρήτης «κρύβεται» θησαυρός και ενδεχομένως, το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου, που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει όχι μόνο ενεργειακή επάρκεια, αλλά ενεργειακή ανεξαρτησία.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube