REAL TIME |

Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 25 Νοεμβρίου 2022

Η Τουρκία σχεδιάζει εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, προσφέροντας “δώρο” ελληνική ΑΟΖ

Η Τουρκία σχεδιάζει εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, προσφέροντας “δώρο” ελληνική ΑΟΖ

Hürriyet: “Οδικός χάρτης” για εξομάλυνση σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτο

Για επιτάχυνση του ρυθμού ομαλοποίησησης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, η οποία μάλιστα αποκαλύπτει και τον “οδικό χάρτη”, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί αυτό. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν ο Ερντογάν με τον αλ-Σίσι, παρουσία του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μόνιμα τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες τους.

“Στο παρελθόν οι Τσαβούσογλου και Σαμέχ Σουκρί είχαν συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν αποτελούσε επίσημη συνάντηση και συνομιλία. Τώρα, αναμένεται επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών μαζί με αντιπροσωπείες” αναφέρει η εφημερίδα.

Επόμενη κίνηση θα είναι η ανταλλαγή πρεσβευτών μιας και σήμερα οι δύο χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο επιτετραμμένου σε Κάϊρο και Άγκυρα. Ο νέος Τούρκος πρέσβης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα παραδώσει διαπιστευτική επιστολή του προέδρου Ερντογάν προς τον πρόεδρο Σίσι. “Με αυτό το βήμα, θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση” τονίζει η εφημερίδα.

Η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας άλλος στόχος της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Υπολογίζεται πως οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο απασχολούν σήμερα 60 χιλιάδες άτομα. Μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, Τουρκία και Αίγυπτος -σύμφωνα πάντα με την Hurriyet- σκοπεύουν να υπογράψουν και ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά στο παρελθόν.

“Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί” γράφει το δημοσίευμα.

Εκτός αυτών η εφημερίδα Hürriyet προσθέτει ότι “Η Arçelik, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες στην Τουρκία, ετοιμάζεται για μια σημαντική επένδυση στην Αίγυπτο. Αναφέρεται ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 60 χιλιάδες άτομα στην Αίγυπτο που βρίσκεται σε οικονομική κρίση”.

Εν τέλει ο οδικός χάρτης της τουρκικής εφημερίδας, βάζει στο μενού και την Ελλάδα:

“Οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν την ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά στο παρελθόν, με πλήρη εξομάλυνση. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν υπογραφεί συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, το ατού της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube