REAL TIME |

Weather Icon

Η Κύπρος στον χάρτη των κρατών που εκπαιδεύουν τον Ουκρανικό Στρατό

Η Κύπρος στον χάρτη των κρατών που εκπαιδεύουν τον Ουκρανικό Στρατό

Σημαντικά βήματα προς την ενεργοποίηση της διεθνούς της δράσης λαμβάνει η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας, με τον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής που έθεσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, δηλαδή την εξωστρεφή αμυντική πολιτική, να τίθεται σε εφαρμογή.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε την 15η Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Κύπρος εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετέχει πρακτικά στη νέα εκπαιδευτική αποστολή Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας για την ενίσχυση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο παρουσιάζεται έτοιμο για αποστολή προσωπικού και παροχή εκπαίδευσης, σε τομείς όπου η Εθνική Φρουρά διαθέτει την τεχνογνωσία, συμβάλλοντας έτσι, μαζί με τους Δυτικούς συμμάχους, στην ενδυνάμωση του Ουκρανικού Στρατού.

Η εκπαίδευση του Ουκρανικού Στρατού

Η βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Εθνική Φρουρά στον Ουκρανικό Στρατό είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω του μεγέθους και των αριθμών. Μέχρι στιγμής και από την αρχή του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν σε ευρωπαϊκά εδάφη, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια το Κίεβο να αυξήσει τις εφεδρείες του, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε για την ανάκτηση των εδαφών του από τον Ρωσικό Στρατό.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι εκπαιδεύουν τον Ουκρανικό Στρατό, σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, στην άμυνα κατά του κυβερνοχώρου και των όπλων μαζικής καταστροφής, στις ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και σε θέματα αεράμυνας και ανάπτυξης πυροβολικού. Αυτές οι εκπαιδεύσεις διεξάγονται από πολυεθνική διοίκηση στην Πολωνία.

Το δεύτερο Κέντρο Εκπαίδευσης (Special Training Command), στη Γερμανία, αναμένεται να απαρτίζεται από μονάδες ειδικής εκπαίδευσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, για παράδειγμα εκκαθάριση ναρκών ή εκπαίδευση τακτικής, σύμφωνα με διπλωμάτες. Σε αυτό το Κέντρο Εκπαίδευσης αναμένεται η Εθνική Φρουρά να αποστείλει προσωπικό, ειδικευμένο στην αποναρκοθέτηση, για να εκπαιδεύσουν αριθμό Ουκρανών στρατιωτών.

Τα μεγάλα εδαφικά κέρδη του Κιέβου, στον νότο και στα ανατολικά, δημιουργούν την ανάγκη για επιχειρήσεις εκκαθάρισης μεγάλων εκτάσεων από επικίνδυνα πυρομαχικά, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής επιστροφή των Ουκρανών προσφύγων στα εδάφη τους.

Τι προσφέρει η Κύπρος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή της Κύπρου στο Κέντρο Εκπαίδευσης στη Γερμανία, θα αποτελείται από μέλη επίλεκτης Μονάδας Μηχανικού της Εθνικής Φρουράς, τη Διμοιρία Εξορύξεως Ναρκών Ξηράς (ΔΕΝΞ), η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στρώσης και άρσης ναρκοπεδίου, δειγματολογικό έλεγχο σε στρωμένα ναρκοπέδια, διάνοιξη δρόμων μέσα σε ναρκοπέδια, όπως και έρευνες ύποπτων χώρων για τον εντοπισμό βομβών, βλημάτων ή άλλων εκρηκτικών.

Πρόκειται για μια άρτια εκπαιδευμένη Μονάδα της Εθνικής Φρουράς, με εθελοντές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας πρότεινε στους εταίρους, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στην αποναρκοθέτηση να γίνει σε κυπριακό έδαφος, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να καθαρίσει όλες τις νάρκες και τα εκρηκτικά από τη γη και τα χωρικά της ύδατα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός των ναρκών σε υποδομές, κατοικημένες περιοχές και δρόμους, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καθαριστούν τα δάση, τα ποτάμια και η ακτογραμμή. Η συνεισφορά της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα θα είναι πολύ σημαντική για το Κίεβο.

Μεσογειακή συνεργασία

Η εξωστρεφής πολιτική του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Μια εβδομάδα μετά το πέρας της αεροναυτικής άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ», η οποία ολοκληρώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού με τις αμυντικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, οι τέσσερις χώρες συντονίζονται για περισσότερες ασκήσεις.

Η συνέχεια θα δοθεί με την άσκηση «Μέδουσα» νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην οποία θα συμμετάσχουν, επίσης, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Για την Ιταλία, η νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έβαλε ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό πρόβλημα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για συνεργασία στην αντιμετώπισή του. Η κοινή στάση της Ανατολικής Μεσογείου στο Μεταναστευτικό φέρνει την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών της, με τις Βρυξέλλες να καλούνται να αναλάβουν δράση.

Ο χώρος της Μεσογείου έχει παγκόσμια στρατηγική σημασία στους τομείς της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας και του εμπορίου. Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Γαλλία θα πρέπει να οικοδομήσουν μια νέα Μεσογειακή τάξη, σε συνάρτηση με τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να επέλθει η σταθερότητα στην περιοχή.

Στην αναζήτηση εξοπλισμών

Όπως πολλές φορές ειπώθηκε, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέκλεισε τη Μόσχα από τις επιλογές της Λευκωσίας για προμήθεια εξοπλισμών. Έτσι, το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ κάνουν στροφή προς την Ευρώπη, για την κάλυψη των αναγκών τους σε νέους εξοπλισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Άμυνας πρότεινε στους Ευρωπαίους εταίρους να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα, όπως η μη καταβολή ΦΠΑ και η μη συμπερίληψη των εξοπλιστικών δαπανών σε διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Στην εξίσωση μπαίνει και η συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού.

Με αυτόν τον τρόπο η Λευκωσία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε σύγχρονο ευρωπαϊκό εξοπλισμό για την αμυντική θωράκισή της, δαπανώντας μεγάλα αλλά όχι απαγορευτικά ποσά. Ήδη γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, για να καλύψει το χαμένο έδαφος πολλών ετών, που ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube