Με την αυξημένη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με πλοία, οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένας από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά αυτή είναι η Ρωσία. Οι παραδόσεις ρεκόρ LNG κρατούν τον Πούτιν ως διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ευρωπαίους.

Η Ευρώπη εισάγει μάλιστα περισσότερο υγροποιημένο αέριο από τη Ρωσία από ποτέ. Ενώ οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν πέσει σχεδόν στο μηδέν, οι εισαγωγές LNG με  πλοία αυξήθηκαν σχεδόν 40% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρουν οι «Financial Times». Το 16% του εισαγόμενου LNG για την Ευρώπη προήλθε από τη Ρωσία.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις εισαγωγές LNG κατά 70% στα 111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, λόγω της διακοπής εφοδιασμού από τους ρωσικούς αγωγούς που ξεκίνησαν πέρυσι. Σύμφωνα με τους «FT», η Ρωσία προμήθευσε 17,8 δισ. κυβικά μέτρα. Οι κύριες χώρες αποδέκτες ρωσικού υγραερίου ήταν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Η ενίσχυση των εισαγωγών LNG βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της Ευρώπης να αντικαταστήσει τις μέχρι τώρα κυρίαρχες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς LNG και προφανώς αντικαθιστά ορισμένες από τις παραδόσεις αγωγών που λείπουν με δικό της υγροποιημένο αέριο.

Το φυσικό αέριο, είτε παραδίδεται με αγωγούς είτε με πλοία, εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ενώ η Ρωσία έχει σταματήσει εντελώς τις προμήθειες της μέσω των αγωγών Nord Stream 1 και Yamal εδώ και μήνες, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Turkstream. Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έχουν καταστραφεί από εκρήξεις. Ωστόσο, η ισχυρή αύξηση δείχνει τις δυσκολίες στην Ευρώπη να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

«Η ισχυρή παρουσία στην αγορά LNG δίνει στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την ευκαιρία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο του ως όπλο και να εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου», προειδοποιεί η ειδικός σε θέματα ενέργειας Αν Σοφί Κορμπό στους «FT». «Ένα πρωί, ο Πούτιν θα μπορούσε να πει: «Σταματάμε τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη», αναγκάζοντας την Γηραιά ήπειρο να αγοράσει σε μια ακόμη πιο ακριβή αγορά spot», τονίζει η Αν Σοφί Κορμπό.

naftemporiki.gr