Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 21 Νοεμβρίου 2022

Η χειραψία του Ερντογάν με τον Σίσι μετά από μακρά ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

Η χειραψία του Ερντογάν με τον Σίσι μετά από μακρά ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δια χειραψίας. Η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται σε κόντρα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αντικρουόμενων θέσεών τους σχετικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον πόλεμο στη Λιβύη και τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε  τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δια χειραψίας στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με φωτογραφία που κοινοποίησε η τουρκική προεδρία.

Το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε για λίγο με τον Σίσι, τον οποίο χαιρέτισε δια χειραψίας, μίλησε μαζί του, καθώς και με άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την προεδρία της Αιγύπτου.

Οι δεσμοί της Άγκυρας με το Κάιρο είναι τεταμένοι από τότε που ο Σίσι, τότε αρχηγός στρατού της Αιγύπτου, ανέτρεψε το 2013 τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο στήριζε σθεναρά ο Ερντογάν.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών τους, πέρυσι, εν μέσω προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την επιφύλαξή τους για οποιαδήποτε προσέγγιση, αν και ο Ερντογάν είπε τον Ιούλιο ότι δεν υπήρχε λόγος να μην πραγματοποιηθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Παρά τις πολιτικές τριβές, η Άγκυρα λέει ότι το Κάιρο παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στην Αφρική, με την αξία των εμπορικών συνδιαλλαγών  να ανέρχεται πέρυσι στα 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια, οριακά χαμηλότερη από το 2012, το έτος πριν από την ανατροπή του συμμάχου της Τουρκίας, Μοχάμεντ Μόρσι.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.duvarenglish.com/erdogan-shakes-hands-with-egypts-sisi-after-long-rift-news-61556

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube