Τουρκία 7 Νοεμβρίου 2022

Γιατί ο Τζιτζικώστας “εξόργισε” την Τουρκία; Πονοκέφαλος η λέξη Γενοκτονία – Να… ξεμαλθακέψει η Ελλάδα

Γιατί ο Τζιτζικώστας “εξόργισε” την Τουρκία; Πονοκέφαλος η λέξη Γενοκτονία – Να… ξεμαλθακέψει η Ελλάδα

Γιατί το… τεχνικό πρόβλημα ήταν τοποθέτηση του Έλληνα πολιτικού που πονά τη γειτονική χώρα και πως πρέπει να αντιδρά το ελληνικό κράτος απέναντι σε τέτοιους εξευτελισμούς.

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα είναι το θέμα του Σαββατοκύριακου! Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ταξίδεψε στη Σμύρνη με το πλοίο της γραμμής, Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα, προκειμένου να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Στο λιμάνι της μαρτυρικής Σμύρνης του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία! Ο λόγος; Σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», ένα τεχνικό πρόβλημα οδήγησε στην κράτηση του Έλληνα πολιτικού. Για τουλάχιστον επτά ώρες οι τουρκικές αρχές κράτησαν «εγκλωβισμένο» τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με την αιτιολογία, ότι το όνομά του ομοίαζε με ατόμου , στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία.

Μετά από ταλαιπωρία ωρών, όταν του επετράπη η είσοδος στη χώρα, μετά απο ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.Τζιτζικώστας αρνήθηκε να μπει και αποφάσισε να επιστρέψει.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση, ενώ στο πλευρό του Τζιτζικώστα τάχθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δέχτηκε πυρά από τον τουρκικό Τύπο.

Εν τέλει ο Τζιτζικώστας επέστρεψε τα ξημερώματα της Κυριακής (6/11) στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, η τακτική των Τούρκων είναι συνήθης και αποβλέπει στην προσβολή του προσώπου για να πάρει το μήνυμα του ποιος έχει το πάνω χέρι. Είναι μία μέθοδος, την οποία εφαρμόζουν συχνά.

Ο Παντελής Σαββίδης, έγκριτος δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής «Ανιχνεύσεις» στην ΕΡΤ, υπενθυμίζει παρόμοια συμπεριφορά που είχαν επιδείξει, παλαιότερα, οι Τούρκοι προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο όταν με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη των βαλκάνιων ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος ήταν παρών ως απεσταλμένος της ΕΡΤ3 στο ελικοφόρο αεροπλάνο που τον μετέφερε! «Ο Πάγκαλος τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει δηλώσεις που δυσαρέστησαν τους τούρκους. Άφησαν σκόπιμα το αεροπλάνο να κάνει γύρους πάνω από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πάνω από μισή ώρα».

Οπότε το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι, ποιά ήταν η αφορμή προκειμένου οι Τούρκοι να εμποδίσουν την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Έχει κάνει κάτι ο πολιτικός που ενόχλησε την Τουρκία; Με τί ενοχλείται η Τουρκία στο κάτω κάτω;

Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί επίσης σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Η Τουρκία έχει απαγορεύσει την είσοδο σε Έλληνες Πόντιους που ταξίδεψαν εκεί. Τα περιστικά έχουν αρχίσει και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, από τις αρχές του 2020 (λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού) και μετά. Πληροφορίες αναφέρουν για την ύπαρξη μίας περίφημης λίστας, στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες ονόματα συμπατριωτών μας.

Γιατί ενοχλούνται οι Τούρκοι με τους Πόντιους; Επειδή προωθούν το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου! Υπενθυμίζεται, ότι στην τελετή απονομής πρωταθλήματος στην Τράμπζονσπορ, το καλοκαίρι που μας πέρασε, απαγορεύτηκε στον βιρτουόζο λυράρη, Ματθαίο Τσαχουρίδη, να βγει στην σκηνή, επειδή τιμά τη μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, την 19η Μαΐου.

Έχει κάνει δηλώσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Απόστολος Τζιτζικώστας; Ναι έχει κάνει και μάλιστα πολύ δυνατές! Ανατρέξετε στις τοποθετήσεις του. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε παραστεί στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και μάλιστα ως κεντρικός ομιλητής, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

«Οι Έλληνες ενωμένοι δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε, να διεκδικούμε τη δικαίωση των 353.000 αθώων θυμάτων, του Ποντιακού Ελληνισμού. Και δικαίωση δεν σημαίνει ένας νέος φόρος αίματος. Δικαίωση σημαίνει καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα και η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη. Και το επαναλαμβάνω και το τονίζω: Η Τουρκία οφείλει να το κάνει, όχι για να ξεχάσουμε, όχι για να αλλάξουμε την ιστορία ή τα βιβλία στα σχολεία μας, αλλά για να γίνει πιο βιώσιμο μέλλον που θα μοιραστούμε ως γείτονες και πρωτίστως, για τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Τζιτζικώστας «καρφώνοντας» την Τουρκία.

Ο περιφερειάρχης έχει κάνει δηλώσεις και για την Γενοκτονία των Αρμενίων, στο παρελθόν, στις οποίες καλούσε την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα! Δύο στα δύο δηλαδή…

Είναι αδύνατον να μην γνώριζαν οι τουρκικές αρχές τις δηλώσεις του Τζτζικώστα; Είναι δυνατόν να μην ήξερα, ότι το πλοίο επέβαινε και Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος θα προήδρευε ευρωπαϊκής σύσκεψης;

Γνώριζαν και το ένα και το άλλο! Γι’αυτό εμπόδισαν την αποβίβασή του.

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολίας, όπως οι Αρμένιοι και Ασσύριοι είναι ένα πρόβλημα για την Τουρκία παρόμοιο με το κουρδικό! Δηλαδή μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υπόστασή της ως κράτος. Κινδυνεύει η επιβίωσή της.

Εξάλλου η ίδια γενοκτονική πολιτική ακολουθείται ως σήμερα… Στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το θέμα της Γενοκτονίας ενοχλεί. Και μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ντόμινο. Πρόσφατα, δε, η Τουρκία ενοχλήθηκε με την ανέγερση μνημείου Γενοκτονίας στην Κω. Γι’αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να το έχουν μονίμως ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής τους πολιτικής, για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα και τη ρητορική.

Ποιά πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας; Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν, ότι με διαβήματα η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μαλθακή στάση και να δέχεται τέτοιους εξευτελιστικές συμπεριφορές. Στη λογική της ανταποδοτικότητας το ελληνικό κράτος πρέπει να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά σε Τούρκο αξιωματούχο.

Κάποιοι θεωρούν, ότι ισάξια απάντηση είναι να μη δοθούν διαπιστευτήρια στον νέο πρέσβη της Άγκυρας στην Αθήνα, ο οποίος είναι υπέρμαχος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και κατά καιρούς έχει κάνει δηλώσεις που θίγουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. 

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube