REAL TIME |

Weather Icon

Εμινέ Κακαμπαβέχ: «Φοβούνται τις αντιδράσεις του Ερντογάν και την κριτική»

Εμινέ Κακαμπαβέχ: «Φοβούνται τις αντιδράσεις του Ερντογάν και την κριτική»

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Εποχή” τον Ιούλιο του 2022.

«Ακολουθούν πιστά τις εντολές της Άγκυρας και του Ερντογάν, σαν να μην είχαν έως τώρα δική τους πολιτική. Και το κάνουν για να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ και με αυτό τον τρόπο να μπορούν να πουλάνε πιο εύκολα περισσότερα όπλα. Αυτό που κάνουν δεν είναι ότι αμύνονται απέναντι στη Ρωσία, αλλά ότι ενισχύουν ένα δικτάτορα, στην εξολόθρευση ενός λαού. Γιατί κατακρίνουν μόνο τον Πούτιν, που επιτέθηκε στους Ουκρανούς, και όχι τον Ερντογάν, που εξολοθρεύει τους Κούρδους;», λέει, μεταξύ άλλων, στην τηλεφωνική της συνέντευξη στην «Εποχή», η Αμινέ Κακαμπάβε, η ανεξάρτητη, πλέον, κουρδικής καταγωγής βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου. Η Κακαμπάβε είναι ένα από τα 73 άτομα που ζουν στη Σουηδία και ο Ερντογάν έχει ζητήσει να εκδοθούν στην Τουρκία, κατηγορώντάς τα ως τρομοκράτες. Ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι όροι του έγιναν δεκτοί. Περισσότερα στοιχεία σε πρόσφατο άρθρο στην Εποχή, με τίτλο «Η τιμή της Αμινέ Κακαμπάβε», στο φύλλο της 12/6/2022 και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (epohi.gr) με τον ίδιο τίτλο.

Φοβάσαι μήπως η Σουηδία σε στείλει στην Τουρκία;

Όχι, όχι, όχι! Στην Σουηδία αισθάνομαι απολύτως ασφαλής. Αυτό, όμως, που είναι τρομακτικό είναι τι θα γίνει από τη στιγμή που θα αποφασίσω ή θα χρειαστεί να ταξιδέψω σε κάποια άλλη χώρα. Τότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παρερμηνείας των νόμων και των διεθνών συμφωνιών, σε συνδυασμό με απαιτήσεις που μπορεί να έχουν διαβιβαστεί στην Interpol, και τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Ας μη ξεχνάμε και την αγωνία των απαγωγών με την οποία ζουν πολλοί Κούρδοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είναι αναγνωρίσιμοι από το κοινό και δεν προστατεύονται, όπως προστατεύεται ένας εν ενεργεία βουλευτής. Αυτό είναι τρομακτικό όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους, είναι οι συνέπειες που μπορεί να έχουν από τον χαρακτηρισμό του τρομοκράτη που τους βάζει ο Ερντογάν.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είσαι βουλευτής, τι αλλάζει απέναντι στις σουηδικές αρχές και απέναντι στον Ερντογάν;  

Γι’ αυτό το θέμα δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Συζητάω με ορισμένα μικρά κόμματα, αλλά δεν έχω αποφασίσει ότι θα πολιτευτώ μόνο και μόνο για να βάλω εμπόδια στον φασισμό του Ερντογάν.

Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις στο κόμμα «Αριστερά» με το οποίο είχες εκλεγεί;

Όχι στην «Αριστερά», αυτοί έχουν πρόβλημα πολιτικής προσωπικότητας. Συνομιλούν με ισλαμιστές και δεν κάνουν όσα πρέπει για να εμποδίσουν τις εξαγωγές όπλων από τη Σουηδία. Δεν θα επιστρέψω ποτέ στην «Αριστερά», δυστυχώς (σ.σ. με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του το κόμμα «Αριστερά» καταδικάζει απερίφραστα τις εξαγωγές όπλων που μπορεί να στραφούν κατά των Κούρδων).

Αγωνίστηκες κατά των εγκλημάτων τιμής και αυτός είναι τυπικά ο λόγος που είδες την έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, τι ακριβώς έγινε;

Τα εγκλήματα τιμής ξέρουμε τι είναι. Κοπέλες που συνάπτουν σχέσεις και μετά είναι υποχρεωμένες να παντρευτούν, δολοφονίες που γίνονται επειδή ο νεαρός δεν θέλει να παντρευτεί ή επειδή η κοπέλα πρόσβαλε την οικογένεια. Η «Αριστερά» συμμαχεί με συντηρητικές δυνάμεις, ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο, καθώς επίσης έχει καλές σχέσεις και με ομάδες μουσουλμάνων, τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι σχέσεις και οι ψήφοι αυτών των ομάδων, παρά η άποψη μιας βουλεύτριας που αγωνίζεται εναντίον τέτοιου είδους ενεργειών.

Εννοείς ότι έδειξαν σε εσένα την έξοδο για να μην χάσουν ψήφους;

Ακριβώς. Εγώ αγωνίζομαι από τα 13 μου στο βουνό κατά της καταπίεσης, γιατί να ανέχομαι στα 50 μου στη Σουηδία αυτή την κατάσταση;

Κατέθεσες αγωγή κατά της υπουργού Εξωτερικών (σ.σ. στην επιτροπή τήρησης του Συντάγματος) για παράβαση του Συντάγματος, λόγω των άρθρων που προβλέπει η συμφωνία με την Τουρκία. Τι περιμένεις να γίνει;

Ελπίζω να την υποστηρίξουν οι Οικολόγοι, το κόμμα της Αριστεράς και κάποιο από τα άλλα μικρά κόμματα. Δεν ξέρω, είναι δειλοί. Φοβούνται τις αντιδράσεις του Ερντογάν και την κριτική που πιθανώς θα τους ασκηθεί από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά εγώ έκανα το καθήκον μου μέσα στα όρια που επιτρέπει η βουλευτική μου ιδιότητα.

Η Σουηδία προετοιμαζόταν χρόνια, σιωπηλά, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο αμυντικός μηχανισμός της ήταν απολύτως προσαρμοσμένος στον αμυντικό μηχανισμό της Συμμαχίας. Ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη συμφωνία που γίνεται σήμερα;

Αυτή την περίοδο, η Σουηδία γίνεται σημαντική βάση για τις ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία είναι σημαντική για τη βάση του Ιντζιρλίκ στη Μέση Ανατολή.

Θα τη χρησιμοποιήσει τώρα ο Ερντογάν; Κατά τη γνώμη σου τι προετοιμάζει στη βόρεια Συρία;

Το πρώτο για το οποίο ενδιαφέρεται ο Ερντογάν είναι να καταπνίξει κάθε κίνηση των Κούρδων οπουδήποτε γύρω από τα σύνορά του. Όποτε βλέπει ότι οι Κούρδοι ενισχύονται από κάποια κυβέρνηση και ειδικά από τον κόσμο της αριστεράς, προσπαθεί να το εμποδίσει, να το ανατρέψει. Το θέμα είναι ότι ο κουρδικός λαός ζει σε τέσσερις χώρες και πολλά εκατομμύρια είναι διασπαρμένα σε όλες τις γωνιές της γης, στερούμενοι, όμως, των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως ότι δεν μπορούν να διδαχθούν τη γλώσσα τους σε κανένα σχολείο. Στην Τουρκία έχουν φυλακίσει ακόμα και εκλεγμένους στη βουλή και σε τοπικά συμβούλια, μόνο επειδή είναι Κούρδοι στην καταγωγή.

Από τους Πεσμεργκά στη σουηδική βουλή

 

«Όχι μεγαλύτερη από ένα καλάσνικοφ» είναι ο τίτλος της συναρπαστικής αυτοβιογραφίας της Αμινέ Κακαμπάβε, που κυκλοφόρησε στη Στοκχόλμη το 2016. Αναφέρεται στη ζωή της από παιδί, από τη φτώχεια του Ιράν έως τους φεμινιστικούς, κοινωνικούς αγώνες της με το Αριστερό Κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Σε ηλικία 13 ετών, η Αμινέ άφησε την αναλφάβητη οικογένειά της, η οποία ζούσε στο κουρδικό τμήμα του Ιράν, για να ενταχθεί στους Πεσμεργκά* και στον αγώνα για τα δικαιώματα των Κούρδων, τη δημοκρατία και την ισότητα των ανθρώπων. Παρέμεινε στους Πεσμεργκά για περίπου πέντε χρόνια, περιπλανήθηκε στα βουνά της Τουρκίας και έφθασε στη Σουηδία το 1992. Σπούδασε κοινωνιολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική εργασία, κατέκτησε την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Αριστερού κόμματος (οι εκλογές γίνονται με λίστα) και το 2016 το περιοδικό Focus την ανακήρυξε «Σουηδό/η της χρονιάς».

Αγωνίζεται σκληρά για το δικαίωμα των έφηβων κοριτσιών να αποφεύγουν τη βία, τις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας και τα εγκλήματα τιμής, έναν αγώνα που συνεχίζει να κάνει αντιτιθέμενη όχι μόνον στη σουηδική κοινωνία αλλά και στην ηγεσία του κόμματός της.

 

*Πεσμεργκά (κουρδικά= αυτοί που αντιμετωπίζουν το θάνατο) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τους Κούρδους μαχητές στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με την εμφάνιση του ιρακινού κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube