Αντίδραση Τσαβούσογλου στη δήλωση του Π. Στάνο για την Κύπρο και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Αντίδραση Τσαβούσογλου στη δήλωση του Π. Στάνο για την Κύπρο και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα ζητήματα των τουρκικών κρατών

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε ακόμα μια ευκαιρία να στραφεί εναντίον όσων επέκριναν την προσπάθεια της Άγκυρας να αναγνωρίσει από το …παράθυρο το ψευδοκράτος. 

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών το Μεξικό, Μαρσέλο Έρμπραντ, στην Άγκυρα, τόνισε ενοχλημένος ότι «η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», αναφερόμενο στην δήλωση του μπλοκ για το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε το Ψευδοκράτος κράτος πάρατηρητή στον Οργανισμό. 

Σε γραπτή δήλωση του προ ημερών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία “σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών”. 

O κ. Στάνο προσέθετε ότι “η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών” .

Παράλληλα σημείωνε ότι η ΕΕ “έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

“Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, υπογράμμιζε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube