Αναγνώριση ψευδοκράτους: Μια αρνητική εξέλιξη και η δική μας απάντηση

Αναγνώριση ψευδοκράτους: Μια αρνητική εξέλιξη και η δική μας απάντηση

ΜΙΑ άκρως αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε στη Σαμαρκάνδη

Η Θέση του “Φ”   

ΜΙΑ άκρως αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε με την απόφαση της 9ης συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού, που συνέρχεται στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους έγινε μετά την απόφαση να γίνει δεκτό ως μέλος – παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε παρά τις διπλωματικές προσπάθειες Ελλάδος και Κύπρου, που όπως είναι γνωστό υπήρξε εσχάτως για το θέμα αυτό και συντονισμός σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δυο κρατών, στην Αθήνα. Προφανώς, όμως, η Τουρκία «έπαιζε» σε δικό της… γήπεδο και κατάφερε, πέτυχε αυτό που έθεσε ως στόχο. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια κίνηση, η οποία εντάσσεται σε μια στρατηγική, που ακολουθεί η κατοχική Τουρκία και στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κι αυτό προφανώς και περνά μέσα από μικρά και μεγάλα βήματα. Η Άγκυρα «κουβαλά» το κατοχικό καθεστώς στα διεθνή φόρουμ με απώτερο στόχο τη συμμετοχή του. Στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ο στόχος επιτεύχθηκε μετά που έγινε και καταστατική αλλαγή, ώστε να καταστεί δυνατό, να γίνει αποδεκτό το ψευδοκράτος, η αποσχιστική οντότητα. Ενδεικτικό του κλίματος και των προθέσεων είναι και τα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την απόφαση αυτή: «Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την “τδβκ” ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης». 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως σε τέτοιους Οργανισμούς η Τουρκία έχει και σημαντικό ρόλο αλλά και καταλυτική επιρροή προς τα κράτη-μέλη. Εξ ου και τα αποτελέσματα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως με βάση τα δεδομένα αυτά, η τελευταία αυτή απόφαση θα υιοθετείτο προ πολλού. Δεν έγινε. Μπορεί η Τουρκία να δίνει τώρα περισσότερο βάρος στο θέμα αυτό. Να υπενθυμίσουμε πως ο στόχος της αναβάθμισης δεν είναι τωρινός, η προσπάθεια αυτή δεν σταμάτησε, αλλά ενδεχομένως να θεωρούν στην Άγκυρα πως οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για τις τουρκικές επιδιώξεις.

ΤΟ ζητούμενο είναι τι κάνουμε. Το θέμα είναι πώς αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όσα κράτη-μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών συνδέονται -με προγράμματα, οικονομικές συναλλαγές- με την Ε.Ε., να έχουν κόστος. Να σταματήσουν τα επιχορηγούμενα προγράμματα εδώ και τώρα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube