Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αιτίες και συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής – Συνέδριο του ΚΕΜΜΕ 100 χρόνια μετά, στο Δήμο Κηφισιάς

Δημοσιεύτηκε στις

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και συνεχώς έρχονται νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για το τι συνέβη τότε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου – αλλά και όταν οι πρόσφυγες πάτησαν το πόδι τους στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Στο 6ο επιστημονικό συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς με θέμα 1922-2022. Αιτίες και συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Νέα Ερυθραία, συζητήθηκαν θέματα που εντάσσονται σε τέσσερις ενότητες:

  • Πριν: Εθνικός Διχασμός και Διεθνές Περιβάλλον
  • Κατά: Μάιος 1919-Νοέμβριος 1920
  • Δεκέμβριος 1920-Αύγουστος 1922
  • Μετά την Καταστροφή.

Το συμπόσιο, που τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μεταδόθηκε διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων, καθώς και πλήθους κόσμου.

 

(Πηγή: kemme.gr)

 

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση. Επίτιμη πρόεδρος του συμποσίου ήταν η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

 

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος (πηγή: Facebook / ΚΕΜΜΕ)

 

Οι εργασίες του συμποσίου άρχισαν με την ενότητα «Πριν: Εθνικός διχασμός και διεθνές περιβάλλον» και ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Σπύρο Πλουμίδη που αναφέρθηκε στην πνευματική αλληλεπίδραση του ελληνισμού της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας από το 1915 και μετά, αλλά και το διχασμό ως προς τη μικρασιατική πολιτική.

Τα πολύτιμα δημογραφικά δεδομένα της πατριαρχικής απογραφής του 1910-1912 που καταδεικνύουν την έντονη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, αλλά και το μέγεθος της Καταστροφής, σε αντιπαραβολή με την καταγραφή του προσφυγικού πολιτισμού της Ελλάδας το 1928, παρουσίασε ο πρέσβης επί τιμή και Μέγας Ρήτωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αλέξης Αλεξανδρής.

Ο ακαδημαϊκός και διπλωμάτης sir Michael Llewellyn-Smith, συμμετέχοντας διαδικτυακά, ανέλυσε τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, και ιδίως της Αγγλίας, στην «Εγγύς Ανατολή», και το ρόλο τους στον μικρασιατικό πόλεμο.

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, κλήθηκε να συντονίσει ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

 

(Πηγή: Facebook/ΚΕΜΜΕ)

 

Η δραστηριότητα του συμποσίου συνεχίστηκε με την ενότητα «Κατά: Μάιος 1919 – Νοέμβριος 1920», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Ο ιστορικός και μαθηματικός Βλάσης Αγτζίδης, εξετάζοντας τη Μικρασιατική Εκστρατεία ως «συνάρτηση», εξήγησε τους συσχετισμούς εξουσίας, τα γεωπολιτικά παιχνίδια των εξωτερικών παραγόντων και το σύνολο των «μεταβλητών» που οδήγησαν στην Καταστροφή του 1922. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μανόλης Κούμας μίλησε για την αλλαγή της στάσης των συμμάχων της Αντάντ προς την Ελλάδα μεταξύ 1919 και 1922, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν στις πολυσυζητημένες εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

 

Τάσος Τέλλογλου, Βλάσης Αγτζίδης. Παύλος Τσίμας (πηγή: Facebook / ΚΕΜΜΕ)

 

Μια πιο «ανθρώπινη» ματιά στα γεγονότα προσέδωσε η εισήγηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, αντικείμενο της οποίας ήταν η καθημερινότητα, το ηθικό και οι προβληματισμοί των Ελλήνων στρατιωτών στο μικρασιατικό μέτωπο, όπως καταγράφηκαν από τις στρατιωτικές εφημερίδες της εποχής μέχρι και την τελευταία ημέρα της εκστρατείας.

Τις κρίσιμες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις που πυροδότησε η αποβίβαση του ελληνικού στρατεύματος στη Σμύρνη, το 1919, στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Τουρκίας ανέλυσε διεξοδικά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

 

(Πηγή: Facebook/ΚΕΜΜΕ)

 

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συμποσίου έκλεισαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922.

Μετά την Καταστροφή, Δίκη των Έξι, η Συνθήκη των Σεβρών και η Ανταλλαγή των πληθυσμών

Αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον του κοινού και κατά τη δεύτερη ημέρα του συμποσίου, ξεκινώντας με την ενότητα «Δεκέμβριος 1920 – Αύγουστος 1922», την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου. Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος επισήμανε τη δυσκολία υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας, την πρόσληψη της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το ελλαδικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα, τον εγχώριο Τύπο, αλλά και τη ρητορική της αντιπολίτευσης πριν και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

 

(Πηγή: Facebook / ΚΕΜΜΕ)

 

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Θάνος Βερέμης, απάντησε μεταξύ άλλων στο πώς οι πολλαπλές εκφάνσεις των «εθνικισμών» Ελλάδας και Τουρκίας, οι βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων και οι στρατηγικές κινήσεις εκατέρωθεν επηρέασαν την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Στη σημασία της πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης και στο «non decision» της τότε ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, αναδεικνύοντας τον ορθολογισμό της κεμαλικής διοίκησης έναντι των στρατηγικών λαθών της ελληνικής.

Τα γεγονότα «Μετά την Καταστροφή» αναλύθηκαν κατά την τελευταία ενότητα του συμποσίου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Την ερμηνεία της «εύθραυστης» Συνθήκης των Σεβρών ως «μέσου» και όχι ως «τελικής λύσης» του Μικρασιατικού Μετώπου σε συνδυασμό με τη στρατηγική αδυναμία πραγμάτωσης της Ελλάδας των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», έφερε στο προσκήνιο ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

Για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη «Δίκη των Έξι», που διχάζει ιστορικούς και μελετητές μέχρι σήμερα, καθώς και για έναν «δίκαιο» επιμερισμό πολιτικών και ιστορικών ευθυνών, έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς παρουσίασε τα πιθανά σενάρια επιβολής της Συνθήκης των Σεβρών, το ιστορικό δίλημμα «επέκταση ή αποχώρηση με ευνοϊκούς όρους», και τη διαφορετική αντιμετώπιση του μικρασιατικού ζητήματος από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Ιωάννη Μεταξά.

Οι εργασίες του συμποσίου συνεχίστηκαν με τον αναπληρωτή καθηγητή και κάτοχο της έδρας Jean Monet στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Τουρκίας Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη να επεξηγεί τον θεμελιώδη ρόλο της θρησκείας ως πρώτιστου κριτηρίου στην ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. Η συγγραφέας Λένα Διβάνη περιέγραψε το τεταμένο κλίμα της εποχής, το φόβο της Καταστροφής που βρισκόταν προ των πυλών, αλλά και την υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων στη «Μητέρα Ελλάδα», μέσα από τις αφηγήσεις και τις μνήμες της –11χρονης τότε– Διδώς Σωτηρίου.

 

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Cengiz Aktar έκλεισε την τελευταία ενότητα του Συμποσίου, μιλώντας για τις τουρκικές εθνοκαθάρσεις της περιόδου 1894-1924 (πηγή: facebook / kemme / Teta Tsetsekou)

 

Το συνεδριακό τμήμα του συμποσίου ολοκληρώθηκε με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Cengiz Aktar να εξάρει την ανάγκη διεξαγωγής αντίστοιχων συνεδρίων στην Τουρκία στην εισήγησή του, που επικεντρώθηκε στις τουρκικές εθνοκαθάρσεις της περιόδου 1894-1924, την ιστορική μνήμη και τη δικαιοσύνη, που «αργά ή γρήγορα αποδίδεται».

 

Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση (πηγή: Facebook / ΚΕΜΜΕ)

 

Η δεύτερη μέρα του 6ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΚΕΜΜΕ έκλεισε με την ανακοίνωση της προέδρου του ΚΕΜΜΕ Έφης Κούτση ψηφίσματος για τη θέσπιση Κρατικού Μουσείου αφιερωμένου στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, και μνημείων για τον Έισα Τζένινγκς και τον Τζορτζ Χόρτον.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας (πηγή: Facebook / ΚΕΜΜΕ / Teta Tsetsekou)

 

ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκάλυψη στου New York Times! Νέα γκάφα Χέγκσεθ με διαρροή απόρρητων πληροφοριών στο Signal

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, φέρεται να έστειλε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στην Υεμένη σε μια κρυπτογραφημένη ομαδική συνομιλία στην οποία συμμετείχαν η σύζυγος και ο αδελφός του, δήλωσαν στους New York Times άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους είπαν στους ΝΥΤ ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκε ο κ. Χέγκσεθ στη συνομιλία στο Signal περιλάμβαναν τα προγράμματα πτήσεων των F/A-18 Hornets που στοχεύουν τους Χούθι στην Υεμένη – ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επίθεσης που μοιράστηκε στη συνομιλία που περιελάμβανε και τον αρχισυντάκτη του Atlantic.

Ο κ. Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, είναι ήδη αντιμέτωπος με εσωτερική έρευνα στο Πεντάγωνο επειδή μοιράστηκε τη 15η Μαρτίου ευαίσθητες πληροφορίες μέσω Signal, κατά τη διάρκεια συνομιλίας στην οποία συμμετείχε δημοσιογράφος που κατά όσα έχουν γίνει γνωστά συμπεριλήφθηκε στην ομάδα συζήτησης κατά λάθος.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας μοιράστηκε ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες την ίδια ημέρα σε συνομιλία με άλλη ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα Signal στην οποία συμμετείχαν η σύζυγός του, ο αδελφός του, ο προσωπικός δικηγόρος του και άλλοι περίπου δέκα άνθρωποι «του προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές της, σημειώνει πως ο Χέγκσεθ αποκάλυψε στην περίσταση αυτή συγκεκριμένες ώρες πτήσεων αεροσκαφών που επρόκειτο να πλήξουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, «ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επιθέσεων που μοιράστηκε την ίδια ημέρα με άλλη ομάδα μέσω Signal».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η σύζυγος του υπουργού, που είναι δημοσιογράφος και επίσης πρώην εργαζόμενη στο Fox News, δεν εργάζεται στο Πεντάγωνο, ωστόσο ο αδελφός του και προσωπικός δικηγόρος του κ. Χέγκσεθ έχουν αναλάβει θέσεις.

«Αλλά δεν είναι σαφές το γιατί είτε ο ένας είτε ο άλλος χρειάζονταν να είναι ενήμεροι για άμεσα επικείμενους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη», σημειώνει η εφημερίδα.

Εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν πρέπει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για επιχειρήσεις στην Υεμένη μέσω Signal, πλατφόρμας που γενικά θεωρείται λιγότερο ασφαλής από τους διαύλους που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να ανταλλάσσονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Το Πεντάγωνο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκε η εφημερίδα δεν θέλησε να πει αν ο κ. Χέγκσεθ μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για τους στόχους, πάντως διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε παραβίαση της εθνικής ασφαλείας.

Πηγές: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τραμπ σε Ουκρανία – Ρωσία: «Αν τα βρείτε θα βγάλετε μια περιουσία από τις ΗΠΑ»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 Την ελπίδα να υπάρξει «εντός της εβδομάδας» μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξέφρασε σε ένα σύντομο μήνυμά του στην πλατφόρμα  Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ας ελπίσουμε η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία αυτήν την εβδομάδα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος «Και οι δύο μπορούν στη συνέχεια να κάνουν καλές δουλειές με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι σε πλήρη άνθιση, και να κερδίσουν μια περιουσία!», πρόσθεσε.

Λήξη της εκεχειρίας και νέα πρόταση Ζελένσκι

Τα μεσάνυχτα έληξε η πασχαλινή εκεχειρία που είχε κηρύξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω καταγγελιών από την ουκρανική πλευρά. ότι παραβιάστηκε επανειλημμένα.

Ο Ζελένσκι, που έκανε λόγο για πάνω από 2000 παραβιάσεις, έκανε πρόταση προς την Ρωσία να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 ημέρες.

«Εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε αυτό το βήμα, αυτό θα είναι απόδειξη ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει μόνο εκείνα τα πράγματα που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν τον πόλεμο» έγραψε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Times of Israel: Ο Ισραηλινός Στρατός παραδέχεται τα λάθη του! Απέλυσε αξιωματικό για τον θάνατο 15 εργαζομένων διάσωσης στη Ράφα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα δεν παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας, αλλά έκαναν «επαγγελματικά λάθη» και παραβίασαν το πρωτόκολλο όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων του ΟΗΕ στις 23 Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Κυριακή την απόλυση του υποδιοικητή της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Γκολάνι για ένα επεισόδιο στις 23 Μαρτίου κατά το οποίο οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον συνοδείας ασθενοφόρων και οχημάτων έκτακτης ανάγκης στη Ράφα της νότιας Γάζας, σκοτώνοντας 15 εργάτες διάσωσης.

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης

Ο διοικητής απομακρύνθηκε επίσης από τον ρόλο του για τη «μερική και ανακριβή» αναφορά του για το συμβάν κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής έρευνας, δήλωσε ο στρατός.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ο διοικητής της 14ης Εφεδρικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας —της μονάδας που ηγείτο της επιχείρησης στη Ράφα όταν έλαβε χώρα η δολοφονία των γιατρών— τιμωρείται επισήμως για τη «συνολική ευθύνη του για το περιστατικό», συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της σκηνής στη συνέχεια.

Οι κινήσεις, που αποφασίστηκαν από τον αρχηγό της Νότιας Διοίκησης, Ταγματάρχης Yaniv Asor, και εγκρίθηκαν από τον Αρχηγό του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο Eyal Zamir, έγιναν μετά από έρευνα για το περιστατικό με επικεφαλής τον υποστράτηγο (res.) Yoav Har-Even, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Fact-Finding Assessment Mechanism, ενός ανεξάρτητου στρατιωτικού οργάνου.

Η έρευνα του Har-Even διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας του IDF κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά υπήρξαν αρκετά «επαγγελματικά λάθη» και ενέργειες από στρατεύματα που παραβίασαν το στρατιωτικό πρωτόκολλο, παράλληλα με την αποτυχία πλήρους αναφοράς του περιστατικού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, το βράδυ της 23ης Μαρτίου, η Μεραρχία Γάζας του Ισραηλινού Στρατού ξεκίνησε επιχείρηση για την περικύκλωση της συνοικίας Τελ Σουλτάν της Ράφα. Στρατεύματα της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani, που ενεργούν υπό την 14η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, έστησαν ενέδρα σε δρόμο με κατεύθυνση έξω από το Τελ Σουλτάν, γύρω στις 2:30 π.μ.

Οι θρηνητές συγκεντρώνονται γύρω από τα πτώματα 8 ανταποκριτών της Ερυθράς Ημισελήνου, που ανασύρθηκαν στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαρτίου 2025. (AP/ Abdel Kareem Hana)

Στις 3:57 π.μ., οι στρατιώτες εντόπισαν ένα όχημα – αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ασθενοφόρο – και κατά λάθος το αναγνώρισαν ως αστυνομικό όχημα της Χαμάς. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, με αποτέλεσμα να σταματήσει στην άκρη του δρόμου. Οι στρατιώτες πλησίασαν το αυτοκίνητο και βρήκαν μέσα σε αυτό δύο νεκρούς και έναν τρίτο ζωντανό, ο τελευταίος εκ των οποίων οδηγήθηκε για ανάκριση.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως στέλεχος της Χαμάς κατά την αρχική ανάκριση. Αλλά μέχρι το πρωί, αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση αφού οι IDF έκαναν πρόσθετους ελέγχους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δράστης τρομοκρατών.

Επειδή οι στρατιώτες νόμιζαν ότι είχαν συναντήσει αρχικά στελέχη της Χαμάς, η έρευνα είπε ότι τα στρατεύματα ήταν «έτοιμα για την πιθανότητα» πρόσθετων εχθρικών δυνάμεων.

Λίγο μετά το συμβάν, πολλά οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα, πέρασαν από τον ίδιο δρόμο και δεν δέχθηκαν πυρά από τα στρατεύματα που περίμεναν σε ενέδρα, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, στις 4:47 π.μ., πατέρας και γιος εντοπίστηκαν να περπατούν στο δρόμο και τα στρατεύματα δεν άνοιξαν ξανά πυρ. Αντίθετα, το ζευγάρι συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερο το πρωί.

Στις 5:06 π.μ., οι στρατιώτες Golani ειδοποιήθηκαν από χειριστές drone ότι μια συνοδεία ύποπτων οχημάτων τους πλησίαζε. Οι χειριστές των drone δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τα οχήματα ήταν ασθενοφόρα, είπε η έρευνα.

Τα οχήματα — ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα — σταμάτησαν περίπου 20 μέτρα από μερικούς από τους στρατιώτες που περίμεναν στην ενέδρα και αρκετοί ύποπτοι, που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν γιατροί και διασώστες, έτρεξαν έξω, προφανώς για να περιθάλψουν όσους βρίσκονταν στο πρώτο όχημα που δέχθηκε πυρά.

Ο διοικητής της ενέδρας – ο υποδιοικητής της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani – ήταν τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να δει τα ασθενοφόρα, αλλά μόνο το πυροσβεστικό όχημα, το οποίο αναγνώρισε εσφαλμένα ως κανονικό φορτηγό, είπε η έρευνα.

Επίσης, δεν μπορούσε να δει πλήρως τα φώτα στο πυροσβεστικό όχημα, σύμφωνα με την έρευνα. Η αρχική δήλωση του IDF για το περιστατικό ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα οχήματα διάσωσης δεν είχαν τα φώτα τους αναμμένα, με βάση ανακριβείς μαρτυρίες των στρατιωτών. Τα πλάνα έδειξαν ότι τα φώτα ήταν ορατά.

Ο διοικητής άνοιξε πυρ πρώτος, νομίζοντας ότι το κάλυμμα της ενέδρας είχε εκτοξευθεί και ότι στελέχη της Χαμάς ετοιμάζονταν να τους επιτεθούν.

Τα στρατεύματα επιτέθηκαν προς τα οχήματα, ανοίγοντας πυρ εναντίον των υπόπτων για περίπου τρία λεπτά. Οι στρατιώτες σταμάτησαν να πυροβολούν καθώς έφτασαν στο δρόμο όπου είχαν σταματήσει τα ασθενοφόρα και όταν έφτασαν στα οχήματα, συνειδητοποίησαν ότι πυροβολούσαν άοπλους.

Τα στρατεύματα πέρασαν περίπου τέσσερα λεπτά στο σημείο προτού επιστρέψουν στην ενέδρα τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι στρατιώτες πέρασαν χειροπέδες σε κάποιον από τους διασώστες πριν ή μετά τη δολοφονία τους, ούτε ότι εκτέλεσαν κανέναν από αυτούς.

Ένας από τους παραϊατρικούς επέζησε του συμβάντος και το πρωί, ανακαλύφθηκε από τα στρατεύματα και οδηγήθηκε για ανάκριση. Εξακολουθούσε να κρατείται από το IDF από την Κυριακή.

Η στρατιωτική έρευνα είπε ότι το γεγονός ότι πολλά ασθενοφόρα πέρασαν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς επεισόδια, και αρκετοί πολίτες κρατήθηκαν, δείχνει ότι τα στρατεύματα δεν άνοιξαν αδιάκριτα πυρ εναντίον των ασθενοφόρων. Μάλλον, είπε, οι στρατιώτες περίμεναν μια απειλή, ακολουθώντας το πρώτο όχημα που εσφαλμένα αναγνωρίστηκε ως αστυνομικό αυτοκίνητο της Χαμάς.

Στις 5:18 π.μ., ένα φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών με σαφή σήμανση έφτασε στην περιοχή. Τα στρατεύματα αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για όχημα του ΟΗΕ και, ενάντια στο πρωτόκολλο, άνοιξαν πυρ εναντίον του. Η έρευνα ανέφερε ότι οι στρατιώτες προσπαθούσαν να κάνουν το όχημα να φύγει από την περιοχή, αλλά στην πορεία πυροβόλησαν απευθείας εναντίον του, σκοτώνοντας έναν υπάλληλο της UNRWA.

Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε μόνο εν μέρει από τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια μιας αρχικής έρευνας.

Συνολικά 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο επεισόδιο, αν και έξι αναγνωρίστηκαν μετά θάνατον από τον Ισραηλινό Στρατό ως στελέχη της Χαμάς, ανέφερε ο στρατός.

Το πρωί, οι στρατιώτες αποφάσισαν να μαζέψουν τα πτώματα όλα σε ένα σημείο και να τα σκεπάσουν με άμμο για να αποτρέψουν τα άγρια ​​σκυλιά και άλλα ζώα από το να φάνε τα πτώματα. Οι στρατιώτες σημάδεψαν επίσης το σημείο ταφής και ειδοποίησαν τον ΟΗΕ να έρθει να παραλάβει τα πτώματα.

Επιπλέον, μια θωρακισμένη μπουλντόζα D9 έσπρωξε τα ασθενοφόρα και άλλα οχήματα εκτός δρόμου για να τον ανοίξουν, συνθλίβοντάς τα στη διαδικασία.

Η έρευνα σημείωσε ότι η κάλυψη των σορών με άμμο και η σήμανση του σημείου ταφής ήταν μια εγκεκριμένη πρακτική, αλλά η σύνθλιψη των ασθενοφόρων ήταν ένα λάθος που δεν έπρεπε να είχε γίνει.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης του περιστατικού και συζητήθηκε λίγο μετά με τον ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανάκτησης των σορών.

Η έρευνα ανέφερε ότι τα δύο πρώτα περιστατικά πυρκαγιάς, εναντίον ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων, έγιναν επειδή οι στρατιώτες ένιωσαν ότι κινδύνευαν. Το τρίτο περιστατικό, εναντίον του οχήματος του ΟΗΕ, ήταν ενάντια στο πρωτόκολλο.

Το IDF είπε ότι «εκφράζει τη λύπη του που βλάπτει μη εμπλεκόμενους [αμάχους]» και η έρευνα είχε σκοπό να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών.

«Οι υπάρχουσες οδηγίες σχετικά με την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται όσον αφορά τις δυνάμεις διάσωσης και τους ιατρούς, ακόμη και σε περιοχές έντονων μαχών, οξύνθηκαν και διευκρινίστηκαν», πρόσθεσε ο στρατός.

Η έρευνα του Har-Even παραδόθηκε επίσης στον Στρατιωτικό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος πρόκειται να αξιολογήσει τα ευρήματα και ενδεχομένως να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες εναντίον των εμπλεκομένων.

Το IDF αναγνώρισε αρχικά ότι είχε πυροβολήσει κατά των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων στις 28 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά το περιστατικό. Τα πτώματα των γιατρών, που εργάζονταν για την Ερυθρά Ημισέληνο, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα που συνδέεται με τη Χαμάς, ανασύρθηκαν από τον ομαδικό τάφο την 1η Απριλίου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε εργαζόμενους του Ερυθρού Σταυρού ή της Ερυθράς Ημισελήνου οπουδήποτε από το 2017.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 1.060 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί τους 18 μήνες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 251 κρατήθηκαν όμηροι από τρομοκράτες.

Το IDF λέει ότι στελέχη της Χαμάς επιχειρούν τακτικά μέσα από ιατρικές εγκαταστάσεις.

Το περιστατικό στη γειτονιά Τελ Σουλτάν σημειώθηκε πέντε ημέρες αφότου το Ισραήλ επανέλαβε τους έντονους βομβαρδισμούς της Γάζας στις 18 Μαρτίου και στη συνέχεια εξαπέλυσε νέα χερσαία επίθεση, καταστρέφοντας μια σχεδόν δίμηνη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 λεπτά πριν

Αποκάλυψη στου New York Times! Νέα γκάφα Χέγκσεθ με διαρροή απόρρητων πληροφοριών στο Signal

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, φέρεται να έστειλε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στην Υεμένη σε μια...

Αναλύσεις18 λεπτά πριν

Η ολιστική στρατηγική του Τραμπ!

Παρέμβαση του οικονομολόγου-οικονομέτρη Γιώργου Αδαλή στον Real FM

Διεθνή33 λεπτά πριν

Τραμπ σε Ουκρανία – Ρωσία: «Αν τα βρείτε θα βγάλετε μια περιουσία από τις ΗΠΑ»

 Την ελπίδα να υπάρξει «εντός της εβδομάδας» μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξέφρασε σε ένα σύντομο μήνυμά του στην...

Διεθνή48 λεπτά πριν

Times of Israel: Ο Ισραηλινός Στρατός παραδέχεται τα λάθη του! Απέλυσε αξιωματικό για τον θάνατο 15 εργαζομένων διάσωσης στη Ράφα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα δεν παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας, αλλά έκαναν «επαγγελματικά λάθη» και παραβίασαν το πρωτόκολλο όταν...

Διεθνή1 ώρα πριν

Τελείωσε η εκεχειρία, άρχισαν τα πλήγματα στην Ουκρανία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία για αεροπορικές επιθέσεις έχει στο Κίεβο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν...

Δημοφιλή