Weather Icon
Ουκρανία , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 7 Οκτωβρίου 2022

Ζελένσκι: Ρώσοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν τον ρωσικό λαό για χρήση πυρηνικών

Ζελένσκι: Ρώσοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν τον ρωσικό λαό για χρήση πυρηνικών

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι απειλές της Ρωσίας αποτελούν “κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να “προετοιμάζουν την κοινωνία τους” για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στον Πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι προέτρεψε σε πλήγματα κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι μια προηγούμενη δήλωσε είχε μεταφραστεί λανθασμένα.

“Πρέπει να χρησιμοποιήσετε προληπτικές κλωτσιές”, είπε, αναφερόμενος στις κυρώσεις, “όχι επιθέσεις”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση που ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν θέσεις που κατείχαν επί μακρόν. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν προσάρτησε προσφάτως τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι προσαρτήσεις, οι οποίες απορρίπτονται ευρέως ως παράνομες, έχουν εγείρει φόβους για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου. Ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι πυρηνικά όπλα – ενδεχομένως μικρότερα, τακτικά όπλα – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση αυτών των περιοχών, αν και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να το πράξει.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε: “Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”.

“Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν, να το χρησιμοποιήσουν. Αλλά αρχίζουν να το συζητάνε. Δεν ξέρουν αν θα το χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε γι’ αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι κάλεσε σε πλήγματα κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης την Πέμπτη, λέγοντας ότι η λέξη που χρησιμοποίησε στα ουκρανικά είχε παρεξηγηθεί.

Η δήλωση είχε δεχτεί κριτική από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ως “έκκληση για την έναρξη ενός νέου παγκόσμιου πολέμου”, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι κατέδειξε γιατί η Ρωσία είχε δίκιο που ξεκίνησε την επιχείρησή της στην Ουκρανία.

“Μετά από αυτή τη μετάφραση”, δήλωσε ο Ζελένσκι, “έκαναν οι Ρώσοι αυτό που ξέρουν, όπως τους συμφέρει, και άρχισαν να το μεταφράζουν εκ νέου”.

Η συνέντευξη έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων έφερε τον κόσμο πιο κοντά στον “Αρμαγεδδώνα” από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι απαιτείται δράση τώρα, καθώς οι απειλές της Ρωσίας αποτελούν “κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη”. Η Μόσχα, υποστήριξε, “έκανε ήδη ένα βήμα” καταλαμβάνοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο ο Πούτιν προσπαθεί να μετατρέψει σε ρωσική ιδιοκτησία.

“Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει επειγόντως τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών”, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Ο κόσμος πρέπει να εφαρμόσει το πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό”.

Ενισχυμένος με εξελιγμένα όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση, ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα ανατολικά και τα νότια, ανακαταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά ακόμη και σε περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ανήκουν πλέον στη Ρωσία. Οι οπισθοχωρήσεις έχουν προκαλέσει ασυνήθιστη κριτική στον ρωσικό στρατό.

Εν μέσω των απωλειών, ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, γεγονός που οδήγησε σε σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και σε μια τεράστια φυγή από τη χώρα ανδρών σε στρατιωτική ηλικία.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους να “αγωνιστούν για τα δικαιώματα και την ψυχή σας”, ενώ πρόσθεσε: “Αυτά τα άτομα που επιστρατεύονται τώρα, έρχονται χωρίς πολυβόλα, χωρίς αλεξίσφαιρα, είναι απλά τροφή για κανόνια…. Αν δεν θέλουν να πεθάνουν, πρέπει να πολεμήσουν για τη ζωή τους”.

“Το μόνο που φοβάται ο Πούτιν δεν είναι ένα πυρηνικό χτύπημα. Φοβάται την κοινωνία του, τον λαό του. Γιατί μόνο αυτός ο λαός μπορεί να τον διώξει, να του αφαιρέσει την εξουσία του και να την δώσει σε άλλον”, πρόσθεσε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube