REAL TIME |

Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Τουρκία 6 Οκτωβρίου 2022

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ακάρ με το «βλέμμα» στα Eurofighter

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ακάρ με το «βλέμμα» στα Eurofighter

H Μεγάλη Βρετανία έχει άρει όλα τα εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία κατά της Τουρκίας

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία έχει άρει όλα τα εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία κατά της Τουρκίας.

Ο Ακάρ, ο οποίος μετέβη στη χώρα έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις για άμυνα και ασφάλεια αλλά και πιθανές συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπου προγραμματίζονται συνομιλίες και με ορισμένες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, ο Ακάρ συνοδεύεται από τεχνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter το υπ. Εθνικης Άμυνας της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει εξάλλου εκφράσει ανοικτά το ενδιαφέρον της για τα Eurofighter. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για τα Eurofighter. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, τα Eurofighter Typhoon είναι στην ατζέντα μας. Η Τουρκία δεν θα μείνει ποτέ χωρίς εναλλακτικές».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου τόσο η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας όσο και ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχαν επισκεφθεί την Τουρκία, όπου, όπως έγινε γνωστό, είχαν συζητηθεί θέματα συνεργασίας των αμυντικών τομέων των δύο χωρών, με τα σενάρια τότε για πιθανή στροφή προς την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter τύπου Typhoon από τη Βρετανία.

Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου, όπως ανέφεραν δημοσιευμάτα, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κουτσουκαγιούζ επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και την έδρα της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τα Eurofighter. 

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet είχε μάλιστα παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο εξοπλισμών της Άγκυρας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16, το οποίο προβλέπει αγορά μεταχειρισμένων Eurofighter από τη Βρετανία.

Το δημοσίευμα σημείωνε μεταξύ άλλων ότι τα εν λόγω μαχητικά είναι ισάξια των ελληνικών Rafale και με την αγορά τους η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιησεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρούσαν στην παράδοση των F-16. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες που πωλούν πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία τα πωλούν επίσης“, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία είχε ζητήσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον υπάρχοντα στόλο Fighting Falcons.  Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 Lightning II λόγω της απόφασής της να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube