REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΟΗΕ , Ουκρανία , Ρωσία 28 Οκτωβρίου 2022

Ρωσία: Φέρνει στο Σ.Α. του ΟΗΕ το θέμα της εμπλοκής των ΗΠΑ σε κατασκευή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Ρωσία: Φέρνει στο Σ.Α. του ΟΗΕ το θέμα της εμπλοκής των ΗΠΑ σε κατασκευή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Russian Ambassador to the United Nations Vasily Nebenzya speaks during a meeting of the U.N. Security Council members to focus on Moscow’s accusation that there are “military biological programs” in Ukraine, at the United Nations headquarters in New York, U.S., October 27, 2022. REUTERS/Eduardo Munoz

Ρωσία: Καταγγέλλει εμπλοκή ΗΠΑ σε πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με «εμπλοκή» των ΗΠΑ στην εικαζόμενη ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει καταγγελία στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» σχετικά με «δραστηριότητες των ΗΠΑ που σχετίζονται με βιολογικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η καταγγελία συνοδεύτηκε από σχέδιο ψηφίσματος.

Για «επινόηση» του Κρεμλίνου έκανε λόγο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ξεκάθαρα επινόηση, που προβάλλεται χωρίς ίχνος απόδειξης», είπε και συμπλήρωσε «Οφείλω όμως να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω: Η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων… Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόγραμμα βιολογικών όπλων».

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έχει βρει στοιχεία για αυτό σε ουκρανικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στόχος του προγράμματος ήταν «η δημιουργία ενός μηχανισμού για την κρυφή εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διατυπώσει τέτοιες κατηγορίες σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά τους, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Κίεβο έχουν αρνηθεί την ύπαρξη εργαστηρίων για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Το 2018 η Ρωσία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι διεξήγαγαν απόρρητα βιολογικά πειράματα σε εργαστήριο της Γεωργίας, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που – όπως και η Ουκρανία – φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube