Weather Icon

Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με αφορμή τις προσαρτήσεις

Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με αφορμή τις προσαρτήσεις

Τα παράνομα δημοψηφίσματα και η περίπτωση της Κύπρου

  Η Θέση του “Φ”   

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση, τα κράτη-μέλη, η διεθνής κοινότητα εν γένει έχουν εξαρχής ξεκαθαρίσει πως δεν αναγνωρίζουν τα «δημοψηφίσματα», που διενεργήθηκαν σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας. Τα λεγόμενα δημοψηφίσματα της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Αυτή η θέση διατυπώθηκε πριν τη διεξαγωγή τους αλλά και στη συνέχεια και επί τούτου είχαμε τοποθετήσεις τόσο από κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ένωσης όσο και από την Κομισιόν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως η Ένωση καταγγέλλει τη διεξαγωγή παράνομων «δημοψηφισμάτων» και την παραποιημένη έκβασή τους. Σημείωσε δε ότι «πρόκειται για άλλη μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εν μέσω συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο αξιωματούχος της Ένωσης κατέληξε στο σχόλιό του σημειώνοντας πως «επαινούμε το θάρρος των Ουκρανών, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται και να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή». Μια τοποθέτηση στη σωστή βάση των δεδομένων.

ΤΗΝ ίδια ώρα, τοποθετήσεις που ακούγονται ότι η διαδικασία αυτή (δημοψηφίσματα) εκφράζει την ελεύθερη βούληση των πολιτών και ότι αποτελεί στοιχείο της κυριαρχίας των λαών για αυτοδιάθεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Κι αυτό γιατί τα δημοψηφίσματα έγιναν σε κατεχόμενη περιοχή και δεν μπορεί να πεισθεί κανείς ότι έχουν διεξαχθεί ελεύθερα και πως ήταν πρωτοβουλία των πολιτών. 

ΕΜΕΙΣ στην Κύπρο οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από τη στιγμή κατά την οποία τμήμα της χώρας μας είναι υπό κατοχή. Από τη στιγμή, ιδιαίτερα, κατά την οποία η κατοχική Τουρκία με διάφορες κινήσεις και πολιτικές ενέργειες επιχειρεί να νομιμοποιήσει το παράνομο καθεστώς. Επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και οι τρίτοι, οι εταίροι μας. Αυτοί που σπεύδουν να τοποθετηθούν για τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε πως δεσμεύονται, σε ό,τι αφορά την Κύπρο από ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Με την ευκαιρία και για να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, αναφέρουμε σχετική πρόνοια του ψηφίσματος 550 του Μαΐου του 1984 σε σχέση με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους: (Το Συμβούλιο Ασφαλείας) «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της “Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου” που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα». Με βάση το ψήφισμα όχι μόνο δεν πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, αλλά ούτε και να διευκολυνθεί. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube