Weather Icon

Οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-16 στην Τουρκία;

Οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-16 στην Τουρκία;

Ψυχραιμία και ετοιμότητα η απάντηση στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις

Tου Χρήστου Καπούτση Δημοσιογράφου [email protected]

Δημοσίευμα Εφημερίδας «Ελευθερία» Μεσσηνίας

Πυκνή καταγράφεται η ειδησεογραφία στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την διττή ιδιότητα, ως διεθνές και ως διμερές πρόβλημα, που θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεχτικά. Και αναφέρομαι στα γεγονότα από Τετάρτη βράδυ μέχρι Παρασκευή της τρέχουσας βδομάδας!!

Η αρχή έγινε με την περίφημη τροπολογία του αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ. Αυτή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει F-16 ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή ή την αναβάθμισή τους παρά μόνον εάν δοθούν διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου, ότι τα μαχητικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Όμως, την τροπολογία Μενέντεζ κατήργησε η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου σχετικά με τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 (NDAA). Κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ απουσίαζε…

Η απόφαση αυτή για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών είναι τελική; Ασφαλώς και ΟΧΙ… Η διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας θα συνεχιστεί. Πάντως η όλη εξέλιξη, παραπέμπει σε ένα δύσκολο παιχνίδι των αμερικανικών Νομοθετικών Σωμάτων, με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, όπως βέβαια και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, υπάρχει και η δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί όρους που την δένουν», δηλαδή να μην πετούν τα νέα μαχητικά πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Παρότι δεν είναι η τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, άνοιξε όμως ο δρόμος, για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 που διατηρεί στο οπλοστάσιο της, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Η πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, εφόσον τελικά γίνει, συνιστά ένα πολυσχιδές διεθνές θέμα, που η σκιά του θα πέσει βαριά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τελευταία έχουν αποκτήσει μια συγκρουσιακή δυναμική. Και αυτό διότι, είναι ένα θέμα που άπτεται της ποιότητας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που προβάλλεται όμως στην μεγάλη εικόνα των διεθνοπολιτικών , ενεργειακών και γεωοικονομικών εξελίξεων.

Μια εικόνα, όπου δεσπόζει η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, που καθορίζεται και από τις σχέσεις της Δύσης (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΗΠΑ) με τη Ρωσία. Ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον είναι αναβαθμισμένος. Η Τουρκία, διατηρεί ισχυρές συμμαχικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα Στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και εφόσον τελικά η αμερικανική Κυβέρνηση εγκρίνει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είναι προφανές, ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα αναβαθμιστούν και θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη δυναμική, καταλυτική των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αυτές οι εξελίξεις, στο προβλεπτό μέλλον, δεν είναι σίγουρο, ότι θα έχουν θετικό πρόσημο για τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

Ακολούθως (την Τετάρτη) είχαμε την Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επίσπευση της υλοποίησης κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και την ενίσχυση με σύγχρονα μέσα του Λιμενικού, ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή μεταναστών που προωθούν τούρκοι διακινητές (έμποροι ψυχών και άθλιοι μαυραγορίτες των ονείρων και των προσδοκιών δυστυχισμένων και κυνηγημένων ανθρώπων) με τη συνδρομή της τουρκικής ακτοφυλακής. Και σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο, αυτές, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, θα αντιμετωπιστούν, με ψυχραιμία, με επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και με διπλωματική κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο.

Η Τουρκία, απειλεί τη σταθερότητα στην εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και μεθοδεύει, μια «θερμή» ελληνοτουρκική εμπλοκή, ένα στρατιωτικό επεισόδιο, ως μέσον επιβολής των απαράδεκτων αξιώσεων της, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το διήμερο (Πέμπτη- Παρασκευή) έγινε στις Βρυξέλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, συναντήθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος και Τουρκίας Χ. Ακάρ.

Σύμφωνα με «πηγές» του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Έλληνας υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε, επίσης, να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Πάντως τη μέρα της συνάντησης των Ν. Παναγιωτόπουλο και Χ. Ακάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά της Τουρκίας έκαναν στο Αιγαίο 34 παραβιάσεις και δύο υπερπτήσεις!

Στη Σύνοδο, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ενίσχυση με σύγχρονα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα την Ουκρανία, που σημαίνει βαθύτερη και αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η Ελλάδα παρέδωσε ήδη 40 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (BMP-1) στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube