Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 30 Οκτωβρίου 2022

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας

Αιματηρές μάχες στο Ντονιέτσκ, στον σημαντικό κόμβο Pavlovka έφθασαν οι Ρώσοι – Στο στόχαστρο των Ουκρανών η Ζαπορίζια

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Kharkiv, της Kherson και του Luhansk

Αιματηρές μάχες διεξάγονται στο Donetsk όπου συνεχίζεται η ρωσική προέλαση ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα απωθήθηκαν σε τρεις σημαντικές περιοχές της Ουκρανίας.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Kharkiv, της Kherson και του Luhansk, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Στην κατεύθυνση Kupyansky, δύο τακτικές ομάδες τάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μαζί με ξένους μισθοφόρους, προσπάθησαν επτά φορές να περάσουν στην επίθεση στις περιοχές Pershotravnevy, Orlyanka, Tabaevka και Berestovoye στο Kharkiv.
Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Το υπουργείο ανέφερε ότι το ουκρανικό πυροβολικό έβαλε επίσης κοντά στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Zaporozhye.
Η ραδιενέργεια στην περιοχή παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Στον κόμβο Palvovka οι Ρώσοι

Εξάλλου ο ρωσικός στρατός έφτασε στα περίχωρα του σημαντικού κόμβου Pavlovka στο Donetsk έχοντας προχωρήσει περισσότερα από τρία χιλιόμετρα διασπώντας την άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο νότιο Donetsk, ρωσικές μονάδες εξουδετέρωσαν εχθρικές δυνάμεις στις περιοχές Novomikhailovka και Vladimirovka.
Κατέλαβαν επίσης μια σειρά από οχυρά και υψώματα.
Στις μάχες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 100 στρατιωτικούς, τρία τεθωρακισμένα, ενώ εγκατέλειψαν ένα άρμα μάχης, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Γιατί είναι σημαντικός ο κόμβος

Στις 29 Οκτωβρίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς την πόλη Ugledar στο δυτικό τμήμα του Donetsk.
Οι δυνάμεις που προωθούνται έχουν ήδη περικυκλώσει ουκρανικά στρατεύματα στο χωριό Pavlovka (Pavlivka) και νοτιοανατολικά του ίδιου του Ugledar.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο South Front στην επιχείρηση συμμετέχουν ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, πολεμικά αεροσκάφη Su-25 και Su-34 για την υποστήριξη της προέλασης.
map_10.jpg

Συμμετείχε επίσης ρωσικό πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Solntsepek (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων ικανά να χρησιμοποιούν θερμοβαρικές κεφαλές).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το χωριό Pavlovka είναι ένα σημαντικό σημείο από μόνο του γιατί είναι ένας τοπικός υλικοτεχνικός κόμβος.
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το καθεστώς του Κιέβου αναπτύσσει ενισχύσεις με στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τη ρωσική προέλαση.
Ρωσική προέλαση στο Donetsk – Πολύ κοντά στην κατάληψη της σημαντικής θέσης  Pavlovka

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών στο Nikolayev

Πάνω από 650 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν στην περιοχή Nikolayev και Krivoy Rog στις 25-27 Οκτωβρίου, έγραψε ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov στο Telegram.
«Σκοτώθηκαν 657 στρατιώτες το διάστημα 25-27 Οκτωβρίου μόνο στην περιοχή Nikolayev και Krivoy Rog. Άλλοι 300 τραυματίστηκαν.
Επιπλέον, καταστράφηκαν 40 οχήματα ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και οκτώ άρματα μάχης, πέντε οχήματα πεζικού και 20 τεθωρακισμένα οχήματα», διευκρίνισε ο Kadyrov σύμφωνα με το Tass.
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 95 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων Akhmat.
«Μέσα σε μία μόνο μέρα, οι μαχητές μας χτύπησαν ένα τανκ, πέντε οχήματα μάχης πεζικού, ένα τεθωρακισμένο όχημα και τέσσερα φορτηγά.
Ενενήντα πέντε Ουκρανοί σκοτώθηκαν και δύο οχυρωμένες θέσεις εξοπλισμένες με όλμους καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο Τσετσένος ηγέτης.
Ο Kadyrov είπε νωρίτερα ότι 23 Τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν σε επίθεση πυροβολικού στην περιοχή Kherson στις αρχές της εβδομάδας.

Ουκρανία: Καμία συμφωνία με Ρωσία

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου, Andrii Yermak, απέκλεισε το Σάββατο (29/10/2022) τη σύναψη οποιαδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μια παύση των εχθροπραξιών για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να συγκεντρώσει πόρους.
«Για τη Ρωσία, αυτός είναι ένας πόλεμος καταστροφής – για εμάς, αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης.
Και όσο προσπαθούν να μας εξαλείψουν ως κράτος και ως έθνος, οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Ρωσία θα είναι καταδικασμένες», έγραψε στο twitter ο Yermak,

Klitschko: Το Κίεβο θα παγώσει – Ζημιές στο 40% της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής

«Στείλτε κουβέρτες και γεννήτριες ή σε διαφορετική περίπτωση θα παγώσουμε μέχρι θανάτου», δήλωσε στη βρετανική Telegraph ο Vitali Klitschko, δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών.
Η ουκρανική πρωτεύουσα, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζει συνεχώς black out μετά τις εκτεταμένες ρωσικές επιδρομές στο ενεργειακό δίκτυο αυτόν τον μήνα που θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να λυγίσει η αποφασιστικότητα του Κιέβου πριν από τον χειμώνα.
Περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιές από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας και να τους προστατεύσουμε», είπε ο Klitschko, σε συνέντευξή του την Παρασκευή (28/10/2022).
«Αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς», σημείωσε.

Εμπλοκή Καναδά στην επίθεση της Κριμαίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε την Κυριακή (30/10/2022) ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία το Σάββατο (29/10).
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η επίθεση στον κόλπο της Σεβαστούπολης εξαπολύθηκε από την Ουκρανία με τη βοήθεια Βρετανών ειδικών, κάτι που το Λονδίνο διαψεύδει.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube