Weather Icon

Ο Διευθυντής Ειδικών Επιχειρήσεων της ΜΙΤ, Kemal Eskintan, η εκπαίδευση των τζιχαντιστών και οι ενδεχόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ο Διευθυντής Ειδικών Επιχειρήσεων της ΜΙΤ, Kemal Eskintan, η εκπαίδευση των τζιχαντιστών και οι ενδεχόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ενδεχόμενο προβοκάτσιας από Ερντογάν – Η ειδική επιχειρησιακή ομάδα της MIT

Η αποκάλυψη του Nordic Monitor για τα σενάρια που εξετάζει ο Τούρκος Πρόεδρος, προκειμένου να επιτύχει συσπείρωση προεκλογικά – Το όραμα του Hakan Fidan για τον τρόπο δράσης των τουρκικών Υπηρεσιών Πληροφοριών – Ο ρόλος του Kemal Eskintan

Η νέα αποκάλυψη του αυτοεξόριστου από την Τουρκία Abdullah Bozkurt στο δίκτυο Nordic Monitor [NM] (με έδρα τη Σουηδία), αφορά στη χρήση ειδικής στρατιωτικής μονάδας από τον Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο NM, ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει την αξιοποίηση μυστικής μονάδας, ειδικά εκπαιδευμένης και συνδεδεμένης με την τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών [MIT]. Βάσει των σεναρίων που παρουσιάζει το NM, η εν λόγω μονάδα πιθανώς να προκαλέσει σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με την Τουρκία. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο έπαρσης τουρκικής σημαίας σε βραχονησίδες (όπως έγινε στην περίπτωση των Ιμίων το 1996), αλλά και προβοκάτσιας με στόχο να «νομιμοποιηθεί» οποιαδήποτε τουρκική αντίδραση. «Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνεται στο άρθρο, «εξετάζει τις εναλλακτικές που έθεσε υπ’ όψιν του ο εξ απορρήτων του, Hakan Fidan, επικεφαλής της MIT, και ακόμα δεν κατέληξε στην οδό που θέλει να ακολουθήσει.

Οι σχετικές πληροφορίες που συνέλεξε το NM, κάνουν λόγο για δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης ειδικής μονάδας στο Αιγαίο, με αεροπορική και ναυτική οργανωτική συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί στην περίοδο που θα προηγηθεί των τουρκικών προεδρικών εκλογών του 2023, με στόχο τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του Ερντογάν.

Kemal Eskintan: Ο ρόλος του στη σύσταση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της MIT

Για χρόνια η MIT δεν είχε δυνατότητες στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεων, καθώς το πλαίσιο δράσης της αφορούσε στη συλλογή πληροφοριών. «Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Fidan, σκληροπυρηνικός Ισλαμιστής που εκφράζεται υπέρ του Ιράν, ο οποίος δεν είχε εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, διορίστηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. […] Ο Fidan, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς του Ιράν και εκπαιδεύτηκε σε κύκλους Σιιτών όταν ήταν νέος αξιωματικός στην Άγκυρα, επιθυμούσε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Quds στο πλαίσιο της Υπηρεσίας [MIT] [σ.σ. πρόκειται για ομάδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εκπαιδευμένη στη διεξαγωγή μη συμβατικού πολέμου και στη συλλογή πληροφοριών]».

Υλοποιώντας σταδιακά τον συγκεκριμένο στόχο του, ο Fidan επιχείρησε «εκκαθάριση» εκατοντάδων πρακτόρων της MIT με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις για να στελεχωθεί η Υπηρεσία από αξιωματικούς που θα επέλεγε ο ίδιος. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην στρατιωτικός Kemal Eskintan. Ο τελευταίος, γνωστός με το ψευδώνυμο Abu Furqan, ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία. Σύμφωνα με το ΝΜ, ο Eskintan έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην οργάνωση ψευδούς απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, που στόχο είχε «τη δημιουργία προσχήματος για μαζικές διώξεις στον τουρκικό στρατό […] τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, αλλά και να βοηθήσει τον Ερντογάν να κυβερνήσει ως Πρόεδρος χωρίς καθόλου έλεγχο στις εξουσίες του…»

Σημειώνεται, επιπλέον, πως όταν η Τουρκία ενεπλάκη στις εξελίξεις στη Λιβύη, στέλνοντας τζιχαντιστές να πολεμήσουν στη χώρα, ήταν ο Eskintan που ανέλαβε τη μυστική επιχείρηση εκ μέρους της MIT. Το NM υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Eskintan ενεπλάκη σε διάφορες επιχειρήσεις εκτός συνόρων που είχαν ως στόχο την απαγωγή αντιπολιτευόμενων το καθεστώς Ερντογάν, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού για τους επικριτές του Τούρκου Προέδρου.

Ο ίδιος φέρεται να ανέλαβε την επιχείρηση προβοκάτσιας κατά της Ελλάδας, που αποσκοπεί στην περαιτέρω ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Από το 2012 είχε συμβάλει στη σύσταση της μυστικής επιχειρησιακής ομάδας της MIT, όπως ήταν η επιθυμία του Fidan. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ, όπως προαναφέρθηκε, επιθυμούσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας που θα δρούσε σε επιχειρησιακό – στρατιωτικό κομμάτι, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάται από παρόμοιου τύπου μονάδες του στρατού και της αστυνομίας. «Για να δημιουργηθεί η ειδική ομάδα, η MIT προσέγγισε διάφορους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, καθώς και απόστρατους, της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. Στους υποψηφίους προσφερόταν υψηλότερος μισθός, περισσότερα προνόμια και αμνηστία σε περίπτωση νομικής δίωξής τους».

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube