REAL TIME |

Weather Icon
Video , Ιστορία , Πολιτισμός 28 Οκτωβρίου 2022

Κάθε 28η Οκτωβρίου η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά ανοίγει το σπίτι του ιστορικού “ΟΧΙ” και ξεναγεί τους επισκέπτες

Κάθε 28η Οκτωβρίου η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά ανοίγει το σπίτι του ιστορικού “ΟΧΙ” και ξεναγεί τους επισκέπτες

Πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε από την σύγχρονη ιστορία μας, όσο κι αν θέλουμε να καμαρώνουμε για το αντίθετο, όμως ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν όλη την καλή διάθεση να ανοίξουν τα σπίτια τους και τα καλά φυλαγμένα ντοκουμέντα και να μας μάθουν…

Η ιστορικός και εγγονή του Ιωάννη Μεταξά κ. Ιωάννα Φωκά είναι ένας τέτοιος άνθρωπος, τον οποίον έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αν επισκεφτεί κάποια 28η Οκτωβρίου το σπίτι όπου η ίδια γεννήθηκε στην οδό Στρατηγού Δαγκλή 10 και Κεφαλληνίας 8, στην Κηφισιά.

Πρόκειται για την ιστορική οικεία του εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, εκεί όπου ο ίδιος αναφώνησε το μεγάλο ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή Εμμανουέλε Γκράτσι πριν από 80 χρόνια, την οποία η κ. Φωκά κατά κανόνα ανοίγει κάθε χρόνο για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Φέτος, για λόγους που “υπαγορεύει ο ΕΟΔΥ” όπως έγραψε και η ίδια σε ανάρτησή της, η οικεία δεν άνοιξε, όμως δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ γι’αυτήν από το iefimerida, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:

Στην οικεία του ΟΧΙ, λοιπόν, ο επισκέπτης θα δει προσωπικά αντικείμενα, κειμήλια και ένα τεράστιο αρχείο του Ιωάννη Μεταξά, θα αγγίξει τη μαύρη δερμάτινη πολυθρόνα που κάθισε κάποτε ο Γκράτσι, αλλά και το τηλέφωνο από το οποίο ο Μεταξάς ειδοποίησε τον Βασιλιά για την κήρυξη του πολέμου. Και θα απολαύσει τις εξαιρετικές ιστορικές αναδρομές της ιστορικού.

Η ίδια διατηρεί την οικεία σε άριστη κατάσταση, χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία, υποδεχόμενοι πάντα με χαρά όσους επιθυμούν κάθε χρόνο να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όσων δεν ξεχνούν ποτέ πως “Νυν υπέρ πάντων αγών”.
ΠΗΓΗ: 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube