Η Κως αποκαλύπτει το μνημείο Γενοκτονίας στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού!

Η Κως αποκαλύπτει το μνημείο Γενοκτονίας στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού!

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 19:30 το απόγευμα είναν προγραμματισμένα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας στην πόλη της Κω.

Το μνημείο έχει στηθεί στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, τη μετονομασία του οποίου ενέκρινε σύσσωμο το δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα, πόσο κοντά στέκονται οι Κώες στο ποντιακό στοιχείο. Το μέρος βρίσκεται στην είσοδο του Εμπορικού Κέντρου της Κω, εντός του αρχαιολογικού περιπάτου, κάτι που σημαίνει, ότι θα το επισκέπτονται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες.

«Τους αρέσει πάρα πολύ ο ποντιακός πολτισμός. Γενικά οι Κώες είναι άνθρωποι της παράδοσης. Τους λείπει. Γιατί η δική τους παράδοση έχει επηρεαστεί εξαιτίας της βιομηχανίας τουρισμού. Υπάρχει μία αλλοίωση στα ήθη και τα έθιμα, τους αρέσει όμως η παράδοση. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά σημεία της παράδοσης της Κω με τον Πόντο. Αν δείτε οι φορεσιές τους είναι παρόμοιες. Επίσης παίζουν τσαμπούνα. Εμείς οι Πόντιοι παίζουμε τουλούμ που μοιάζει ηχητικά. Είναι μαγεμένοι από την ποντιακή παράδοση», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ”, Χαράλαμπος Ναβροζίδης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Monitor και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κωνσταντινίδη.

Ο ηγέτης των Ποντίων του νησιού αποκάλυψε ποιά θα είναι η μορφή του αγάλματος που θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. «Πρόκειται για άγαλμα της Πόντιας ξεριζωμένης μάνας. Η Πόντια μάνα θα κοιτάζει το επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται απέναντι από το ποντιακό μνημείο, ο οποίος δείχνει τη Μικρά Ασία».

Το μνημείο φιλοτέχνησε με πολύ μεράκι και υπομονή ο κ.Γεώργιος Κικώτης.

Της εκδήλωσης θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό μέρος, του οποίο συντονιστής είναι ο Τάκης Βαμβακίδης, συμμετέχοντας παράλληλα στο πρόγραμμα, με συγκλονιστικούς μονολόγους.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία του Αλέξη Παρχαρίδη, που γνωρίζουμε όλοι πόσο ανατριχιαστικός είναι, όταν τραγουδά, ιδιαίτερα τα ποντιακά μοιρολόγια. Είναι μοναδικός στο είδος του.

Επίσης θα συμμετέχουν ο Παναγιώτης Στεφανίδης που έρχεται από την Κομοτηνή να παίξει κεμεντζέ. Στο νταούλι θα είναι ο Πανταζής Πονερίδης. Έχουμε ενημέρωση, ότι στην εκδήλωση θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube