Weather Icon

Η Γερμανία αρνείται επιδεικτικά να αναγνωρίσει το καθεστώς απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν

Η Γερμανία αρνείται επιδεικτικά να αναγνωρίσει το καθεστώς απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές απομόνωσης που εφαρμόζονται στη φυλακή Ιμραλί της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει για το θέμα και πως ο σωστός αποδέκτης αυτού του ερωτήματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Η Γκιοκάι Ακμπουλούτ, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από το Αριστερό Κόμμα, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τα όσα γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση για την απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο νησί φυλακή του Ιμραλί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου, Αντρέας Μικαέλης, απάντησε στο κοινοβουλευτικό ερώτημα δηλώνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει σχετικά με την υγεία του φυλακισμένου ηγέτη του PKK. Είπε επίσης ότι ο σωστός αποδέκτης του ερωτήματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), η οποία έχει και Γερμανό εκπρόσωπο.

Η Ακμπουλούτ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την απάντηση της κυβέρνησης στο κοινοβουλευτικό της ερώτημα. «Έχω την εντύπωση ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα υπερισχύουν των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την γερμανική κυβέρνηση», είπε.

«Το 2019, το τότε Υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του SPD έδωσε μια πολύ πιο διαφορετική απάντηση σε μια παρόμοια ερώτηση. Το ΥΠΕΞ τότε είχε επίσης εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων στην Τουρκία».

Οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχαν ζητήσει πρόσφατα από την CPT να επισκεφθεί επειγόντως τον ηγέτη του PKK και άλλους κρατούμενους στο συγκρότημα φυλακών του νησιού Ιμραλί τον Σεπτέμβριο. Στις 3 Οκτωβρίου, η CPT ανακοίνωσε ότι μια αντιπροσωπεία είχε πράγματι επισκεφθεί τη φυλακή του Ιμραλί, όπου κρατείται ο ηγέτης του PKK Οτσαλάν και οι πολιτικοί κρατούμενοι Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş και Hamili Yıldırım. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε καμία πληροφορία για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Ο Γκιουρκάν Ιστεκλί, συμπρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων για την Ελευθερία, δήλωσε στο δημοσιογραφικό πρακτορείο Μεσοποταμία ότι η επίσκεψη της CPT στο Ιμραλί δεν καθησύχασε τις ανησυχίες του κοινού, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ηγέτη του PKK ως ευθεία επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Ιστεκλί σημείωσε ότι το σταθερό καθεστώς απαγόρευσης επαφής του Οτσαλάν με τον έξω κόσμο, για περισσότερους από 18 μήνες τώρα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με νομικά μέσα. «Αυτή η απόπειρα απομόνωσης πρέπει να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της πολεμικής πολιτικής της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού λαού και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Αυτή η πολιτική σημαίνει επίσης την “πολιτική απομόνωση” και των αιτημάτων του κουρδικού λαού, και τη διεξαγωγή πολέμου του κράτους εναντίων των Κούρδων», πρόσθεσε.

Διαμαρτυρόμενοι κατά της κατάστασης της ανεπαρκούς επικοινωνίας με τους πολιτικούς κρατούμενους στο Ιμραλί, 775 δικηγόροι υπό την ηγεσία της Ένωσης Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) στην Τουρκία και εκατοντάδες δικηγόροι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, υπέβαλαν αίτηση στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τερματισμό των πολιτικών απομόνωσης. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει σχολιάσει ακόμα το εν λόγω αίτημα.

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube