Weather Icon

Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές που έδειχναν την αλληλεγγύη τους στην Φιντζαντζί έξω από το δικαστήριο στην Άγκυρα

Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές που έδειχναν την αλληλεγγύη τους στην Φιντζαντζί έξω από το δικαστήριο στην Άγκυρα

Η αστυνομία επιτέθηκε σε ακτιβιστές που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία αλληλεγγύης υπέρ της επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζατζί, η οποία προσήχθη στο Δικαστήριο της Άγκυρας νωρίς το πρωί μετά τη σύλληψή της την Τετάρτη.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα στις 20 Οκτωβρίου κατά της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζατζί, λόγω των σχολίων της σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το ANF στις 18 Οκτωβρίου, όπου φαίνονται δύο μέλη του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) να υποφέρουν μετά από τουρκική χημική επίθεση στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Η όλη υπόθεση στηρίζεται στα σχόλια της ιατροδικαστού καθώς ήταν καλεσμένη στο κανάλι Medya Haber, και βάσει αυτών οι αρχές κατηγορούν την Φιντζατζί για «προπαγάνδα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των θεσμών της».

Η επικεφαλής του TTB δήλωσε ότι οι ακούσιες κινήσεις των ατόμων που φαίνονται στο βίντεο θα μπορούσαν να συμβούν υπό την επίδραση μιας χημικής ουσίας στο νευρικό σύστημα, και ότι θα πρέπει να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα σχετικά με το περιστατικό, εφόσον υπάρχουν ισχυρισμοί πως χρησιμοποιήθηκε χημική ουσία.

Η Φιντζατζί συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και οδηγήθηκε στην Άγκυρα την Τετάρτη για τα σχόλιά της. Αφού πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Άγκυρας με αίτημα του εισαγγελέα για την προφυλάκισή της.

Εκπρόσωποι πολλών εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων εμποδίστηκαν από την αστυνομία καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, σε προσπάθειά τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Φιντζατζί. Διώχνοντας πρώτα τους δημοσιογράφους, η αστυνομία έπειτα επιτέθηκε στο πλήθος χρησιμοποιώντας βία.

Μέλη της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων στο Δημόσιο (ΚΕΣΚ), του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΣΕΣ) και φοιτητές, συνελήφθησαν βίαια από την αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ντονέ Γκεβέρ, από το KESK, Σελμά Γκιουνγκόρ από το TTB, η γενική γραμματέας γυναικών του SES, Γκιονούλ Αντιμπελί, και το μέλος της Επιτροπής Φοιτητών Ιατρικής (TÖK), Χελίν Τσακίρ, συνελήφθησαν.

Ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν αργότερα στην οδό Στρασβούργου παραχώρησαν σύντομες δηλώσεις.

Ο Εμίν Κορομάζ, πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB), τόνισε τη σημασία της από κοινού καταπολέμησης της καταπίεσης και της κρατικής παρανομίας.

«Ως εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τη δικαστική διαδικασία. Το δικαστικό σώμα και η επιβολή του νόμου θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως εργαλείο της κυβέρνησης. Η καταστολή δεν πρόκειται να μας εκφοβίσει, θα αγωνιστούμε ενάντια στην παρανομία μέχρι τέλους», είπε ο Κορομάζ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube