Weather Icon

H αφελής (;) άποψη της Μέρκελ ότι ποτέ δεν θα κινδύνευαν από την Ρωσική ενεργειακή εξάρτηση

H αφελής (;) άποψη της Μέρκελ ότι ποτέ δεν θα κινδύνευαν από την Ρωσική ενεργειακή εξάρτηση

Τι έλεγε η Μέρκελ για τον Nord Stream 2

Η γερμανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε την Πέμπτη μια άκρως απόρρητη έκθεση για τον αγωγό Nord Stream 2 από το 2021, τέσσερις μόνο μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με την οποία ο ενεργειακός εφοδιασμός «δεν θα τεθεί σε κίνδυνο» από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Politico, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021, εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες της απερχόμενης κυβέρνησης της  Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έπαιξε βασικό ρόλο ως αντικαγκελάριος.

Η επίμαχη έκθεση  παρουσιάζει μια εξαιρετικά αφελή εικόνα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημαντική εξάρτηση της Γερμανίας από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αυξάνονταν συνεχώς τα χρόνια πριν από την Ρωσική εισβολή.  Απορρίπτει επίσης τις ανησυχίες των εταίρων της, στην Ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 που  σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία θα αύξανε τον κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Συνολικά, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Αντίθετα, υποστηρίζεται ότι ο Nord Stream 2 θα «αυξήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής φυσικού αερίου παρέχοντας ένα πρόσθετο απόθεμα χωρητικότητας για τη ζήτηση αιχμής».

Παρότι εξετάζεται  σενάριο σύμφωνα με. το οποίο η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,αξιολογεί έναν τέτοιο κίνδυνο ως πολύ χαμηλό, τονίζοντας ότι «οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν αξιόπιστες για δεκαετίες, ακόμη και σε εποχές πολιτικής έντασης».

Επιπλέον, το έγγραφο τονίζει ότι οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο ή η Γαλλία, θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το 71% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου εάν χρειαστεί – αν και αυτό το συμπέρασμα βασίζεται στην υπόθεση ότι επαρκείς αποστολές LNG θα μπορούσαν να βρεθούν αμέσως.

 Η έκθεση απορρίπτει μάλιστα τις ανησυχίες ότι ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου Gazprom θα παραβίαζε τις συμβάσεις παράδοσης ή τη νομοθεσία της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν απλώς να παρέμβουν και να συζητήσουν με τους Ρώσους – ένας λανθασμένος ισχυρισμός εκ των υστέρων.

Η δημοσίευση της έκθεσης μετά από σχετικό αίτημα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με την απειλή  να οδηγήσουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια..

Όμως η χρονική στιγμή της δημοσίευσης  είναι αρκούντως προβληματική για τον Σολτς, ο οποίος ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι «ήταν σίγουρος» πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τις προμήθειες ενέργειας «ως όπλο».

Ο  ισχυρισμός του Σολτς είχε ήδη προκαλέσει κριτική λόγω του κορυφαίου του ρόλου στην προηγούμενη κυβέρνηση και των προσπαθειών του να υπερασπιστεί την λειτουργία του Nord Stream 2 μέχρι και τις αρχές του έτους.

 Όπως αναφέρει το Politico dεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με εκπρόσωπο του Σολτς για άμεσο σχόλιο.

Η Γερμανία απέσυρε την αμφιλεγόμενη αξιολόγηση ασφαλείας και παγωσε την λειτουργία ου Nord Stream 2 λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube