Weather Icon

Γιατί τοποθετήθηκε ένας εγκάθετος του τουρκικού βαθέος κράτους “πρέσβης” στη Λευκωσία

Γιατί τοποθετήθηκε ένας εγκάθετος του τουρκικού βαθέος κράτους “πρέσβης” στη Λευκωσία

Ο Metin Feyzioğlu δεν διορίστηκε πρεσβευτής στη Βόρεια Κύπρο για τίποτα: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Χασάν Καχβετσίογλου

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής της Κύπρου, ο «Şehbender» (πρόξενος) που τοποθετούνταν από την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σεβαστός μεταξύ των Τουρκοκυπρίων…

Όσοι ερχόντουσαν στην «πόλη» από την Πάφο, τη Λευμοσούν, θα περνούσαν μπροστά από το υπέροχο κτίριο «Γραφείο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας», που βρίσκεται στη μέση του ελληνικού τμήματος, για να δουν την τουρκική σημαία να «κυματίζει»…

Σήμερα οι γύρω στα 90 διηγούνται περήφανα στα εγγόνια τους πώς λύγισαν και φίλησαν την «τουρκική γη» στο κτίριο «Şehbenderlik» (Προξενείο) και πώς είχαν δάκρυα στα μάτια τους…

Οι Τούρκοι πρόξενοι αντιμετώπιζαν συχνά την οργή του Βρετανού Κυβερνήτη για τις «εθνικιστικές» δραστηριότητές τους εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Υπήρχαν «πρόξενοι» που κηρύχθηκαν «persona non grata» και ως εκ τούτου ανακλήθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία…

Όταν ιδρύθηκε η «Κυπριακή Δημοκρατία» το 1960, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Δημοκρατίας εδώ έγινε ο «Πρεσβευτής»…

Έκτοτε, ο Τούρκος Πρέσβης στη Λευκωσία είναι ένας «μεγάλος» παράγοντας στη ζωή των Τουρκοκυπρίων…

Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα (σ.τ.μ. στα κατεχόμενα) δεν γίνεται να υλοποιηθεί σχεδόν καμία «ενέργεια» που δεν «εγκρίνει» ο Τούρκος Πρέσβης…

Γνωρίζουμε πολύτιμους «διπλωμάτες» μεταξύ των Τούρκων Πρέσβεων που διορίστηκαν στη χώρα μας. Ενώ υπήρξαν εκείνοι που κατάφεραν να δημιουργήσουν «θερμές» σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπήρξαν και εκείνοι που άφησαν άσχημα σημάδια λόγω της «μεροληπτικής» και «υπερβολικής» συμπεριφοράς τους…

Ενώ υπήρξαν αυτοί που υπηρέτησαν με τον αέρα του «Νομάρχη», υπήρχαν και εκείνοι που αντιστάθηκαν και περιορίστηκαν στον διπλωματικό τους ρόλο.

Κάποιοι προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στην εσωτερική πολιτική «επί παντός επιστητού», άλλοι έβαλαν τους εποίκους να ιδρύσουν ένα κόμμα και κάποιοι, και κάποιοι, σαν γνήσιοι «Κύπριοι», μας κατάλαβαν και εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν μόνιμα έργα σε αυτά τα εδάφη.

Πέρασε ο καιρός και κανένας δημοσιογράφος που θεωρούνταν «αντιπολιτευόμενος» δεν επιτρεπόταν να μπει στο κτίριο της Πρεσβείας ή να προσκληθεί σε εκδηλώσεις.

Ωστόσο, μεταξύ όλων των περιόδων, η παρέμβαση της πρεσβείας κορυφώθηκε κατά την εκλογική διαδικασία τον Οκτώβριο του 2020, κατά την οποία ο Τούρκος Πρέσβης και η πρεσβεία συζητήθηκαν περισσότερο, επικρίθηκαν αυστηρά, κατηγορήθηκαν και έγιναν θέμα πολιτικών συζητήσεων.

Ο νυν Τούρκος Πρέσβης, αψηφώντας κάθε ευγένεια και διπλωματικούς κανόνες, αρνήθηκε την «πρόσκληση» του Προέδρου της ΤΔΒΚ και δεν πήγε στο «γραφείο» του, παρόλο που κλήθηκε για πολύ σημαντικούς λόγους.

Αυτά τα γεγονότα που βιώνονται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, αναμφίβολα, θέτουν σε αμφιβολία και αμφισβήτηση τόσο τη σοβαρότητα της πολιτικής της Άγκυρας, που επιδιώκει την διεθνή αναγνώριση του κράτους (σ.τ.μ. ΤΔΒΚ) όσο και τη στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας απέναντι στη χώρα που λέει ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος.

Τώρα αυτός ο «Πρεσβευτής» φεύγει…

Ο Μετίν Φεϊζιόγλου, που ορίστηκε στη θέση του ως αντικατάστης, είναι «γνωστό» όνομα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία…

Είναι γνωστό ότι όταν ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, ενώ μιλούσε σε μια τελετή που ήταν παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Ερντογάν σηκώθηκε όρθιος και τον επέπληξε λέγοντας: «Μα τον Θεό, αυτά που λες είναι όλα ψέματα»,  και έφυγε από την αίθουσα θυμωμένος.

Μετά τον διορισμό του Φεϊζιόγλου εδώ, οι εικόνες από εκείνη την εκδήλωση μεταδόθηκαν ξανά ευρέως στις τουρκικές τηλεοράσεις…

Ο Enver Aysever ετοίμασε ένα βίντεο αφιέρωμα για εκείνη την εκδήλωση…

Ο Barış Yarkadaş, αφού εξήγησε ότι ο Feyzioğlu αρχικά ασχολήθηκε με την πολιτική στο CHP, στη συνέχεια προσέγγισε το AKP και ακολούθησε μια πολιτική γραμμή ζιγκ-ζαγκ, είπε: «Ο Θεός προστάτεψε το CHP και κατέληξε στο ΑΚΡ. Έχει προσκοληθεί στην εξουσία και στράφηκε προς το AKP. Είχε την προσδοκία να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά ανταμείφθηκε ως Πρέσβης». έκανε την εκτίμησή του.

Ο Merdan Yanardag τον χτύπησε στο έδαφος ως κάποιον που “άλλαξε στρατόπεδο για το συμφέρον του”…

Ο Αϊντίν Σεζέρ υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτικό διορισμό, ότι θα υπηρετήσει ως «αποικιοκρατικός νομάρχης» (σ.τ.μ. στα κατεχόμενα) και ότι ένα τέτοιο «αμφιλεγόμενο» πρόσωπο θα βαθύνει ακόμα περισσότερο «την ψυχρότητα» μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων…

Ο Φεϊζιόγλου έχασε την προεδρία της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας πριν από 8 μήνες. Σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι ένα άτομο που «αλλάζει» απόψιες και ιδεολογία, απάντησε: «Ναι, έχω αλλάξει. Φυσικά και άλλαξα. Δόξα τω Θεώ, έχω αλλάξει».

Απέναντι στις κατηγορίες που του προσάπτουν υπερασπίζεται τον εαυτό του με το επιχείρημα: «Αν το θέμα μας είναι η πατρίδα, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες».

Πέρα από όλα αυτά, το θέμα που μας ενδιαφέρει είναι το «υπερβολικό» ενδιαφέρον του για την Κύπρο και οι «πρωτοβουλίες» που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια…

Το κύριο «σύνθημά του» είναι: «Η Βόρεια Κύπρος είναι τουρκική, θα παραμείνει τουρκική».

Ο Φεϊζιόγλου ενδιαφερόταν περισσότερο για την «Κλειστή πόλη της Αμμοχώστου»… Συναγωνίστηκε άλλους Τούρκους «εθνικιστές» για να φάει μερίδιο από τα έσοδα που θα προκύψουν από το “άνοιγμα” της πόλης.

Ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, πραγματοποίησε συναντήσεις στην κλειστή πόλη-φάντασμα με το όνομα «Πρωτοβουλία Maraş».

Αποκλείοντας τον τότε Πρόεδρο Ακιντζί, χωρίς να τον ενημερώσει, έκανε «απόβαση» εκεί  μαζί με τον Τατάρ και τον Οζερσάι, λέγοντας «Ανοίγουμε το Μαράς». Έκανε ομιλίες συμπεριφερόμενος ως «ο ιδιοκτήτης» της πόλης. Χαρακτήρισε την κλειστή πόλη ως “πολιορκητικό κριό».

Αψηφώντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το διεθνές δίκαιο, είπε ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου είναι έδαφος της ΤΔΒΚ».

Φαίνεται ότι ως Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα έχει δύο πρωταρχικά καθήκοντα, εκτός από τη διανομή χρημάτων στην κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τα μέσα ενημέρωσης και την κατασκευή του προεδρικού συγκροτήματος με «επιχορήγηση» του Ερντογάν.

Το πρώτο καθήκον του, φυσικά, είναι η «πρωτοβουλία Maraş»… Εάν το καθεστώς της Άγκυρας πρόκειται να δημιουργήσει νέα «τετελεσμένα» σε αυτό το ζήτημα, ένας τέτοιος «θεωρητικός του Maraş» είναι ό,τι πρέπει από αυτή την άποψη…

Αλλά νομίζω ότι η Άγκυρα έχει μια δεύτερη μεγαλύτερη προσδοκία από τον νέο πρέσβη…

Είναι γνωστό πόσο ενοχλημένο είναι το καθεστώς του AKP με το νομικό σύστημα εδώ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το ενδιαφέρον του κ. Feyzioğlu για το «Υπουργείο Δικαιοσύνης». Επομένως, η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πώς αυτός ο «καθηγητής νομικής» θα επιχειρήσει να «αγγίξει» την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» στη χώρα μας με την εξουσία και τη δύναμη του «πρεσβευτή»…

Επιτρέψτε μου να σας πω χωρίς καμία «προκατάληψη» για τα όσα λέγονται γι’ αυτόν…

Νιώθω τον φόβο ότι το νέο «μέτωπο» που θα ανοίξει εδώ το καθεστώς της Άγκυρας θα δυναμιτίσει τις σχέσεις της με τους «τουρκοκυπρίους».

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube