REAL TIME |

Weather Icon

Γερμανικός Τύπος για επίσκεψη Scholz: Επίδειξη ενότητας στην Αθήνα

Γερμανικός Τύπος για επίσκεψη Scholz: Επίδειξη ενότητας στην Αθήνα

«Τανκς αντί για επανορθώσεις»

O Scholz ξεκίνησε την δική του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα από την Ακρόπολη, στην οποία συνοδευόταν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

«Ο Οlaf Scholz και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδεικνύουν ενότητα στην Αθήνα» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung ξεκινώντας την ανταπόκριση από τη βόλτα των δυο ηγετών στην Ακρόπολη και διαπιστώνει: «Σε περιόδους όπου μαίνεται ένας ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, μια βόλτα στην Ακρόπολη έχει επίσης νόημα. Η σύντομη παραμονή στην Αθήνα, αμέσως μετά τη στάση στον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αποτελεί επίσης μια ανάσα για τον Σολτς. Η σχέση με την Ελλάδα, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Ο Σολτς έχει καλή φήμη στη χώρα. Του πιστώνεται ότι δεν θέλησε ποτέ να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ και ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άνοιξε τον δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία».

Για να διαπιστώσει όμως η εφημερίδα αμέσως παρακάτω ότι: «Φυσικά, ο Σολτς δεν μπορεί να περιμένει απόλυτη αρμονία ούτε στην Αθήνα. Το γερμανικό πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 200 δις ευρώ εξαιτίας των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, προκάλεσε ανησυχίες στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, ότι οι Γερμανοί σκέφτονται κυρίως τον εαυτό τους όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις».

Περί Τουρκίας

Σύντομη αναφορά στο ταξίδι στην Αθήνα κάνει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας πως «Όπως και ο Κόνραντ Αντενάουερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1954, ο Scholz ξεκίνησε την δική του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα από την Ακρόπολη, στην οποία συνοδευόταν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής που κυριαρχεί στην Ελλάδα εδώ και μήνες και αφορά τις εντάσεις με την Τουρκία, ο Σολτς δήλωσε ότι τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Δεν είναι αποδεκτό «οι εταίροι του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου», είπε ο Καγκελάριος. Την Τουρκία, η οποία εδώ και μήνες κάνει ακριβώς αυτό με την Ελλάδα, δεν την κατονόμασε πάντως».

Διαφορετική είναι η ανάγνωση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σχετικά με την τοποθέτηση του Γερμανού Καγκελαρίου απέναντι στην Τουρκία: «Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς πήρε ξεκάθαρη θέση στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Είναι «απαράδεκτο όταν ένας εταίρος του ΝΑΤΟ αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου», δήλωσε ο Σολτς στην ελληνική εφημερίδα ‘Τα Νέα’, αναφερόμενος στις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αυτό ισχύει επίσης και «για περισσότερο ή λιγότερο υποδόριες στρατιωτικές απειλές». Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως διατυπώσει διεκδικήσεις για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελλάδα «έχει καταλάβει» νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Λέσβος, είπε ο Ερντογάν και απείλησε ότι «θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

«Τανκς αντί για επανορθώσεις»

Τέλος, η αριστερή Junge Welt επιγράφει το σχετικό άρθρο της «Τανκς αντί για επανορθώσεις» και επισημαίνει: «Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν έφερε χρήματα μαζί του στη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα την Πέμπτη. Και ο Όλαφ Σολτς απορρίπτει τα αιτήματα αποζημίωσης του ελληνικού λαού για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής Βουλής, το ποσό ανέρχεται πλέον συνολικά σε σχεδόν 300 δις ευρώ. Αντίθετα, ο Σολτς έδωσε συμβουλές για τη διατήρηση της ειρήνης στο Αιγαίο και έκανε έκκληση για «καλή γειτονία» με την Τουρκία, η οποία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα όμως η Γερμανία, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, εδώ και χρόνια ενισχύει τον εξοπλισμό των δύο χωρών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες και χρόνια παρά τρίχα έχουν αποφύγει μια στρατιωτική σύρραξη. Τα πρώτα τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder που παραδόθηκαν από τη Γερμανία έφτασαν αυτή την εβδομάδα. Εγκαίρως για τη στρατιωτική παρέλαση για την ελληνική Εθνική Εορτή αυτή την Παρασκευή».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube