Weather Icon
Λευκορωσία , Ουκρανία , Ρωσία 19 Οκτωβρίου 2022

Forbes: Τι θα σήμαινε μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας

Forbes: Τι θα σήμαινε μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας

Η απειλή του Πούτιν για νέα εισβολή μέσω Λευκορωσίας είναι “έξυπνη” κίνηση – η εισβολή, όχι

Του David Axe

Πριν από οκτώ μήνες οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν νότια μέσω Λευκορωσίας, πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία και επέκτειναν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός πολέμου που ουσιαστικά έχει κηρυχθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία. 

Τα ρωσικά Τάγματα που χρησιμοποίησαν για τη διέλευσή τους τα εδάφη της Λευκορωσίας -ο αυταρχικός ηγέτης της οποίας διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν- χτύπησαν νότια με στόχο το Κίεβο, που απέχει μόλις 105 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Οι Ρώσοι δεν έφτασαν ποτε στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι ανελέητες επιθέσεις των κινητών ομάδων του ουκρανικού Πεζικού με πυραύλους στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καθυστέρησαν την προέλαση των εισβολέων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέρρευσαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν πριν προωθηθούν -αυτήν τη φορά- στο ανατολικό και νότιο μέτωπο.

Περίπου 200 ημέρες μετά, ρωσικά στρατεύματα φέρονται να συγκεντρώνονται εκ νέου στη Λευκορωσία. Ο λόγος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αλλά αν το σχέδιο προβλέπει να ξανανοίξει το βόρειο μέτωπο της πολεμικής σύγκρουσης, τότε πρόκειται για μια ανόητη κίνηση. 

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία βρίσκονταν σε υποχώρηση στις 7 Οκτωβρίου -εξαιτίας της διπλής αντεπίθεσης των Ουκρανών- όταν ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν για την ανάπτυξη μιας ρωσο-λευκορωσικής δύναμης “λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στα δυτικά σύνορα” – μια σαφής αναφορά στις ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δηλαδή στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Αλλά ο Λευκορώσος ηγέτης “δεν καθόρισε με σαφήνεια τις παραμέτρους της ανάπτυξης”, επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου της Ουάσινγκτον (ISW).

Τέσσερις ημέρες μετά, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναζήτησε ενδείξεις ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι συγκροτούσαν νέες μονάδες μάχης. Η Λευκορωσία συνέχισε να επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο. Ωστόσο “δεν επιβεβαιώνεται η συγκρότηση στρατιωτικών επιθετικών σχηματισμών στο έδαφος της Λευκορωσίας αλλά ούτε και κινητικότηα στρατευμάτων…”

Αργότερα, το ISW διαπίστωσε ότι η Λευκορωσία μεταφέρει -μέσω τρένων- οπλικό εξοπλισμό στη Ρωσία για να διοχετευθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις του Πούτιν. “Η μεταφορά λευκορωσικού πολεμικού εξοπλισμού στη Ρωσία υποδηλώνει ότι Μόσχα και Μινσκ πιθανόν δεν δημιουργούν χώρους συγκέντρωσης και αποθήκευσης στη λευκορωσική επικράτεια”, εξήγησε το ISW.

Γιατί η Ρωσία ήθελε τη βοήθεια της Λευκορωσίας είναι προφανές. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετρούν έως και 100.000 τραυματίες και νεκρούς στρατιώτες στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ενώ έχουν χάσει επίσης πάνω από 7.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης και άλλο σημαντικό εξοπλισμό.

Ο ρωσικός στρατός έχει αποδυναμωθεί. Ούτε η απέλπιδα επιστράτευση που κήρυξε τον προηγούμενο μήνα το Κρεμλίνο, με στόχο να κινητοποιηθούν 300.000 ανδρών, είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πολλοί από τους επίστρατους είναι ηλικιωμένοι και ακατάλληλοι για να σταλούν στο πεδίο της μάχης. Ο εξοπλισμός τους “είναι κατώτερης ποιότητας από τον προβληματικό που διέθεταν ήδη τα στρατεύματα στην Ουκρανία”, υπογράμμισε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το Κρεμλίνο στέλνει αυτούς τους ανέτοιμους επίστρατους στην Ουκρανία μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Με το πού φτάνουν στο μέτωπο, παραδίδονται ή σκοτώνονται.

Αλλά και ο στρατός της Λευκορωσίας -που απαριθμεί 60.000 άτομα- δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν μετράει όσους νεκρούς η Μόσχα. Πιθανόν ο Λουκασένκο να μην θέλει να σπαταλήσει -σε έναν χαμένο πόλεμο- την ελάχιστη πολεμική δύναμη που διαθέτει η χώρα του.

Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών. Ο καιρός στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βροχερός με κρύο. Οι πρώιμοι χειμερινοί μήνες -με τα λασπωμένα εδάφη- δεν ευνοούν καθόλου τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνήθως σταματούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και επανεκκινούν τον Ιανουάριο αφού πιάσει πάγο το έδαφος. Εάν η Λευκορωσία αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία τώρα, τα στρατεύματα αυτά θα είχαν μπροστά τους μόλις δύο εβδομάδες ευνοϊκών καιρικών συνθηκών προτού κολλήσουν στις λάσπες.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τον Mike Martin, συνεργάτη του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, σε ένα απλό συμπέρασμα. “Ρώσοι και Λευκορώσοι παίρνουν θέσεις στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας”, έγραψε στο Twitter.

Ο ουκρανικός στρατός έχει “σπάσει” τις ταξιαρχίες του σε δύο μεγάλα μέτωπα, ενώ σχεδιάζει και τρίτη αντεπίθεση. Δεν του περισσεύουν τα μάχιμα στρατεύματα. Μερικές δηλώσεις και λίγα τρένα με πυρομαχικά αρκούν για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μια ρωσο-λευκορωσική επίθεση προς το Κίεβο συνιστά πραγματική απειλή. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους Ουκρανούς να κρατήσουν εφεδρείες για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας. Δυνάμεις που δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλη περιοχή.

“Δεν είναι σαφές αν πρόκειται να περάσουν τα σύνορα”, έγραψε ο Martin για τoν φερόμενο συνασπισμό ρωσο-λευκορωσικών στρατευμάτων. “Σε κάθε περίπτωση, κρατά καθηλωμένες τις ουκρανικές δυνάμεις. Και αυτό το στρατιωτικό αποτέλεσμα το πετυχαίνει είτε εισβάλει είτε όχι”.

Οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν με δυσκολία τις θέσεις τους στα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα. Ένα τρίτο μέτωπο θα αποδυναμώσει τους σχηματισμούς που βρισκονται ήδη στην Ουκρανία και πιθανόν να επισπεύσει την ήττα τους.

Για τους Ρώσους, το να δημιουργούν την εντύπωση ότι επίκεται επίθεση στον βορρά -από κοινού με τους Λευκορώσους- είναι έξυπνη στρατηγική, στον βαθμό που αποκλιμακώνει τις πιέσεις στα Τάγματά τους. Το να εξαπολύσουν όντως αυτή την επίθεση, όμως, θα ήταν μια ανόητη ενέργεια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα τολμήσουν να την κάνουν, παρατήρησε ο Μάρτιν. “Σε αυτό τον πόλεμο η Ρωσία έχει κάνει διάφορες ανοησίες, επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλη μία”.  

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube